Relatiegeschenk ZZP: ouderwets of nog altijd goede marketing?

Als ZZP’er heb je al meer dan genoeg aan je hoofd. Het klinkt wel lekker, eigen baas zijn… Maar dat betekent ook dat je een heleboel te regelen hebt. Van het praktische werk tot de administratie, en laten we je marketing niet vergeten. Over marketing gesproken: wat doe jij daar allemaal aan? En waar we vooral benieuwd naar zijn: geef jij weleens een relatiegeschenk als ZZP-er?

Het relatiegeschenk is misschien al wel zo oud als het handelen van mensen zelf. Maar is het eigenlijk nog wel van deze tijd? En als het antwoord op die vraag al ‘ja’ is… Wat is dan überhaupt een passend relatiegeschenk? En wie bepaalt dat? Daar gaan we in dit blog dieper op in duiken.

Zakelijke relaties

Op werkvlak kom je als ZZP’er op den duur allerlei zakenrelaties tegen. Mensen met wie je nauw samenwerkt (of in ieder geval wíl werken). Door middel van relatiegeschenken hebben ZZP’ers heel wat jaren lang hun zakelijke relaties warm gehouden. Maar is het nog wel van deze tijd, zo’n bedrukte balpen of een schuifpuzzel met het bedrijfslogo? Of zijn dat nog steeds prima manieren om je zakenrelaties een mooie herinnering aan jouw bedrijf mee te geven?

Geef jij wel eens een relatiegeschenk als ZZP-er?

Relatiegeschenken dienen eigenlijk twee doelen. Ten eerste is het natuurlijk een stukje ‘ordinaire’ marketing. Ten tweede is het ook een mooie manier om samenwerkingspartners op jouw eigen manier te bedanken. Dat hoeft heus niet met peperdure diners (tenminste, niet in de sector waar ik in werk…). Zie relatiegeschenken vooral op die manier. Want bedenk je meteen als jij relatiegeschenken in de ZZP branche wilt uitdelen: hoe bedank je iemand het beste?

Relatiegeschenken als bedankje

Bedankt voor de fijne samenwerking, zeg jij dat aan het einde van een productief jaar wel eens tegen zakelijke relaties? Of juist ter afsluiting van een goed project. Als ZZP’er ben je vaak heel afhankelijk van goede samenwerkingen. En dan kan een bedankje op zijn tijd geen kwaad, toch? Er is alleen één minpuntje aan veel relatiegeschenken. Het spreekwoordelijke gegeven paard mag je natuurlijk niet in de bek kijken… Maar feit is wel dat veel relatiegeschenken óf in de bodem van een bureaula verdwijnen, of in de prullenbak. En dat kan anders! In plaats van die sleutelhanger of balpen zijn er creatievere én duurzamere manieren om je zakenrelaties te bedanken.

relatiegeschenk zzp er

1. Geef een duurzaam cadeautje

In plaats van allerlei plastic prullaria de wereld in te sturen (no offense to de balpen) kan je ook voor een groen alternatief gaan!

Eigenlijk misschien wel hét ideale relatiegeschenk dat je als ZZP-er kan uitdelen: bloemen! Dit bedankje vonden we bij Lavista relatiegeschenken. Het geeft een mooie herinnering aan jou én je bedrijf als deze gladiolen bollen uitkomen toch? En geeft ook meteen weer waar jij met je bedrijf voor staat.

2. Blijf dichtbij jezelf en jouw bedrijf

Heel belangrijk bij het geven van een relatiegeschenk als ZZP-er: blijf bij jezelf en jouw zakelijke visie. Kies relatiegeschenken die passen bij waar jij voor staat. Om het heel simpel te zeggen… Ook al ontvangt ongetwijfeld iedereen graag een pakketje verzorgingsproducten, als je in de reinigings-business zit is er misschien toch een relatiegeschenk te bedenken waardoor zakenpartners jou zich nóg beter zullen herinneren.

Misschien een ideaal geschenk als de in de beauty sector werkt; deze gifset verzorgingsproducten

Oftewel, een soort van ‘schoenmaker blijf bij je leest’ principe. En vooral: blijf trouw aan waar jouw bedrijf voor staat.

3. Relatiegeschenk ZZP: ook een stukje marketing

Voor we het vergeten: relatiegeschenken zijn uiteraard ook nog steeds een manier om op een leuke manier jouw naam te verspreiden. Bijna alle relatiegeschenken die je online bestelt zijn dan ook te personaliseren. Zorg ervoor dat je je logo bij de hand hebt… En heel belangrijk: bedenk welke boodschap jij wilt uitstralen met dit relatiegeschenk. En dan wordt het een kwestie van lekker shoppen; alles voor de marketing, nietwaar? 😉

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Of dat relatiegeschenken voor jou als zzp-er aftrekbaar zijn? Ik kan je nu al aangeven dat dat niet altijd het geval is. In sommige gevallen is het wel aftrekbaar (als de ontvanger het cadeau bijvoorbeeld ook zelf af had mogen trekken bij aankoop) en in andere gevallen niet. Wil je precies weten hoe dit zit? Check dan vooral ook even dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven