Eindelijk zijn we in relatietherapie om onze relatieproblemen aan te pakken

Anoniem ontvingen we onderstaande artikel. Over relatieproblemen en relatietherapie. Maar ook over de verrassende ontdekking dat het doorbreken van een patroon begint bij jezelf.

Problemen in je relatie. Het kan altijd en bij iedereen, ongeacht welke leeftijd, voorkomen. Elke relatie kent zijn hoogte en dieptepunten. Als ik om me heen kijk is dat normaal en geen reden voor bezorgdheid. Zeker niet in jonge gezinnen, want het opvoeden van kinderen vergt veel van jezelf en je relatie. Relatieproblemen zijn dus geen uitzondering, maar dat neemt niet weg dat je er wel iets mee moet doen.

Soms lukt het niet om uit een moeilijke periode weer omhoog te krabbelen, of is er twijfel of je nog wel door wilt gaan in de relatie. In zo’n geval kan het fijn zijn om een gesprek met een relatietherapeut aan te gaan. Ik heb zelfs gelezen over stellen die uit voorzorg in therapie gaan, gewoon om hun relatie te ‘verrijken’!

relatieproblemen en relatietherapie

Relatieproblemen en therapie

Om maar met de deur in huis te vallen. Mijn partner en ik hebben de stap gezet en zijn op gesprek geweest. Echt niet dat ik hem daar zomaar mee naar toe kreeg hoor, maar uiteindelijk ben ik ontzettend blij dat we daar toch maar mooi samen gezeten hebben.

Veel negatieve gevoelens

Binnen onze relatie zaten veel negatieve gevoelens wat ervoor zorgde dat we in een negatieve en vooral neerwaartse spiraal zaten. Natuurlijk zijn deze gevoelens ook op een bepaalde manier ontstaan en er niet altijd aanwezig geweest, maar omdat ze de laatste maanden zo heftig en zelfs voor de buitenwereld zichtbaar aanwezig waren konden wij niet langer zo doorgaan met onze relatie. We wilden stoppen.

Therapie was vooral in mijn ogen het laatste redmiddel, we verstonden elkaar niet meer, spraken niet meer dezelfde taal.

Lees ook: emotionele ontrouw of vreemdgaan, is er een verschil ?

Behoeften toch dicht bij elkaar!

Tijdens deze sessie kwamen we er echter achter dat onze behoeften helemaal niet zoveel verschillen als ik dacht, ondanks onze relatieproblemen. Maar zoals wel vaker in een relatie tussen man en vrouw, verschillen wij onder andere in de uiting daarvan. Lees; intimiteit en goede gesprekken, maar ook het verdelen van tijd en het samen tijd doorbrengen naast aandacht voor de kinderen. Verschille op het gebied van werk, sociale activiteiten en hobby’s. Het zijn stuk voor stuk dingen die bij ons voor problemen hebben gezorgd en waarbij onze neuzen de andere kant op stonden. Inmiddels hebben wij handvatten gekregen waar we tot noch toe, baat bij hebben.

Tip: Middels een brief had ik me voorbereid. Ik wilde namelijk graag rustig en gestructureerd kunnen vertellen wat ik voelde, waar ik tegenaan liep en wat ik wilde (of wat juist niet). Dat heeft enorm geholpen.

Meer begrip

Ook mijn partner heb ik voor het eerst sinds jaren echt zien luisteren en horen praten, iets wat mij zonder deze therapeut echt niet was gelukt. We luisterden naar elkaar en creëerden begrip. We hebben nu het gevoel dat we elkaar beter begrijpen en proberen weer dezelfde kant op te werken. De afstand die tussen ons ontstaan was, kan zo weer kleiner worden. Er ontstaat weer een positief patroon, wat automatisch zorgt voor meer positiviteit. En dat laatste kunnen we wel gebruiken!

De grootste les die ik geleerd heb? Je relatie veranderen of een negatieve cirkel doorbreken, begint altijd bij jezelf. Raar, maar echt waar! Ik zeg niet dat alles nu opgelost is, of dat je niet meer terugvalt. Wij zijn keihard aan het knokken en de tijd zal leren of wij ons hoofd boven water kunnen houden, niet alleen omwille van onszelf, maar ook voor de kinderen.

Bijkomend weetje: De ChristenUnie heeft momenteel een voorstel liggen om relatietherapie in het basispakket van de zorgverzekering op te nemen.

Tip:

een concreet en praktisch boek vind je hier

Heb jij ervaringen met relatietherapie? En was het een bespreekbaar onderwerp in de familie en kennissenkring of hielden jullie het voor jezelf?

Meer lezen?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven