Relaxed opvoeden: mijn goede voornemen voor 2016

Mijn goede voornemen: geen goede voornemens meer maken. Er komt toch niks van terecht. Maar daar gooien de ontploetermoeders ineens roet in mijn eten. Met hun handboek voor relaxed opvoeden, ‘van achter het behang tot over je oren’ hebben ze mij toch weer zover. Mijn goede voornemen: in 2016 ga ik meer relaxed opvoeden!

relaxed opvoeden

 

Relaxed opvoeden en ontploeteren

Ik kreeg het boek van Sinterklaas. Dat was nog niet zo makkelijk, want het boek was in no time uitverkocht online (maar gelukkig is het er inmiddels weer, dus als je ook nog een goed voornemen wilt … hier kan je het bestellen). Heb je liever een ebook, dat kan ook!

In mijn geval was het pech voor de digipiet. Dus hup, op het laatste moment op de fiets naar de plaatselijke boekhandel. Daar keek men raar op bij het opnoemen van de titel. En de schrijvers, wat voor moeders zijn dat?? Nou de ontploetermoeders. Dat zijn Roos Schlikker, Miloe van Beek, Elsbeth Teeling en Eva Bronsveld. Van alle vier lees ik regelmatig een column, boek of ben ik fan van de faceboekgroep (club van relaxte moeders). Gelukkig kreeg sinterklaas het felbegeerde boek mee en heb ik in de kerstvakantie eindelijk tijd om het open te slaan. Kop thee erbij, reep chocola, je kent het wel, me-time!

Herkenbare woorden met veel humor

Het boek lees je niet in 1 avond uit. Dat hoopte ik al, met vier schrijfsters verwacht ik wel waar voor mijn geld. Uh, van sinterklaas dus 😉 . Wat de pagina’s betreft zit dat goed, 170 stuks. De vormgeving is ook dik in orde. Frisse kleuren en fijne illustraties. Dan de inhoud. Ik geniet vooral van de columns. Feest der herkenning. Roos Schlikker is een van mijn favoriete columnisten. Dus haar bijdragen verslind ik als eerste. Zoals ik van haar gewend ben lees ik heerlijk herkenbare woorden, met veel humor en hier en daar ook een traan. Dan door naar de columns van Miloe. Ook hier weer herkenning. Ik bewonder haar eerlijkheid en zelfreflectie. Elsbeth Teeling maakt de reeks columns compleet. Vlotte pen, herkenbare onderwerpen. Fijn om te lezen. Tja, relaxed opvoeden dus.

grapje

Een fijn naslagwerk boordevol tips

Maar goed, ik wil meer relaxed opvoeden en dat lukt me niet door alleen maar columns te lezen. Hoe mooi of grappig ze ook zijn. Dan komt Eva Bronsveld om de hoek kijken. Er zit namelijk ook een flinke dosis theorie in het boek. Bladerend door het boek kom ik veel tegen van wat ik al weet. Ik volg Eva namelijk al een tijdje, haar boek over temperamentvolle kinderen ligt standaard op mijn nachtkastje. Wel fijn om de basisprincipes van positief opvoeden weer eens op te frissen. En voor wie nog niet zo veel heeft gelezen over opvoeden en dan vooral over niet-autoritaire manieren van opvoeden kan dit boek een echte eye-opener zijn. Voor mij is dat het niet.

Wat is het dan wel? Een fijn naslagwerk boordevol tips hoe je meer relaxed kunt opvoeden. En ook al ken ik veel van de tips al, in de dagelijkse hectiek vergeet ik ze net zo vaak als de gymtas van mijn jongste dochter… En dat geeft eigenlijk niet want de boodschap van Roos, Miloe, Elsbeth en Eva is:

Maak contact. Laat los. Wees niet te streng.

Niet voor jezelf. En niet voor je kinderen.

Ontspan. Ontploeter.

Winactie: Wil jij ook graag relaxed opvoeden? Geef dan hieronder of aan waarom jij een ontploetermoeder wilt worden, like en deel dit bericht op facebookèen maak kans op het boek! De winactie loopt tot 5 Februari 2016!

 

42 gedachten over “Relaxed opvoeden: mijn goede voornemen voor 2016”

 1. Ik zou wel willen leren hoe ik mijn peuter-met-een-eigen-willetje goed kan combineren met haar broertje-waar-ze-eigenlijk-jaloers-op-is zonder dat het me zoveel energoe kost als het me nu doet.. het is best moeilijk om steeds rustig te blijven!

 2. Ik volg Elsbeth via facebook en ze tovert regelmatig een grijns op mijn alle-ballen-in-de-lucht-stress-gezicht.. Ik zou best eens een paar avondjes met dit boek in bad willen doorbrengen…

 3. Ik zou hem dolgraag winnen. Ben afgelopen woensdag bevallen van onze tweede zoon. En heb ook een peuter van (bijna)2 met een lekker temperament. Hoe houdt ik mij straks als moeder staande tussen al mijn mannen. En hoe kan ik alvast beginnen met relaxed opvoeden zodat dit in de toekomst als ze ouder worden ook relaxed kan blijven. Het lijkt me heerlijk om dit boek te lezen.

 4. Waarom ik dit boek wil winnen?
  Kort: Omdat ik wil genieten van mijn kinderen!

  Lang: Mijn oudste dochter is een typisch temperamentvol kind. Het boek van Eva Bronsveld ligt ook bij mij standaard op mijn nachtkastje. Soms is dat heel leuk, vaak is dat ook een hele opgave. Mijn jongste dochter is geen temperamentvol kind, maar haar grote zus is wel haar grote voorbeeld waardoor zij vaak haar gedrag kopieerd. Het zijn geen goede ingredienten voor een gezellig en ongedwongen gezinsleven. Ik wil leren om ook met moeilijke ingredienten een goed gerecht te maken!

  En ontpoeteren? Mijn leven zit heel vol: Kinderen, werk, blog, het glutenvrije leven van mijn dochter en mijzelf leuk maken (= veel voorbereiden en bakken), ouderraad op school, biebmoeder, coordinator van een wijkmoestuin, roeien, … En dan wil ik ook nog aandacht geven aan manlief en vriendinnen! Ik vind het allemaal leuk, ik krijg overal energie van. Maar het kost me ook energie. In volle tijden ploeter ik er door heen… Misschien krijg ik in dit boek handvatten hoe ik hier beter mee om kan gaan.

  Kortom: ik kan dat boek goed gebruiken!
  En die titel, in 1 woord Fantastisch!

 5. Heul heul heul graag! De kalender van Eva is al 2 jaar mijn lichtpuntje! Met 3 kids die in totaal de energie voor 10 hebben kan ik alle tips gebruiken. Merk dat ik blijf rennen en mijn prioriteiten wel eens kwijt ben. ☺☺☺

 6. Ik ploeter wat af in het dagelijkse leven, zou toch langzaamaan mijzelf willen ontploeteren, want het doet mij en mijn kids absoluut geen goed.

 7. Dit boek staat al even op mijn verlanglijstje! We hebben een temperamentvolle dochter van 4 jaar, dus ik ben al bekend met het boek van Eva. Nu is ze net grote zus geworden van een broertje. Het leek super goed te gaan, maar nu steekt toch de jaloezie de kop op… De ochtenden zijn er helaas niet gezelliger op geworden en dat zou ik graag willen veranderen! Weer meer gezelligheid en minder stress en geploeter 😉

 8. Avatar foto
  Anita te Gussinklo

  Deze moeder van een 10 jarige zoon heeft hier wel oren (en ogen) naar.
  Lijkt me leuk & leerzaam om te lezen.

 9. onze tweede zoontje (wordt zondag 2) is een heerlijk clowntje en ook heerlijk eigenwijs en denk da we daar nog erg druk mee gaan krijgen (ook al luistert hij nu nog wel goed, er zit behoorlijk wat pit in) dus van tevoren al wat tips te krijgen hoe ik het relaxed kan houden, zou wel van pas komen XD

 10. je kent het wel…. moe… moe… moe…. en daardoor ook een stuk ongeduldiger dan je zou willen. En dan word je nog wel eens te snel boos. Niet gezellig, niet fijn, niet handig. Onze oudste heeft waarschijnlijk een vorm van autisme, waardoor hij ook heftig op ons reageert. Dus hier is het soms gemopper en geschreeuw in kwadraat. Ik doe daarom graag mee, het boek is erg welkom!

 11. Ik doe graag mee.
  Zou graag een relaxte “ontploeter”oma willen zijn. Dit leuke boek zou mij daarbij een handje kunnen helpen.
  Zit helaas om principiele redenen niet op Facebook. Maar hoop wel mee te kunnen doen.

 12. Ik moet nog gaan ondervinden hoe ik wordt.. Ben over 3 weken uitgerekend van ons eerste kindje, maar ik vind die onderwerpen super interessant..

  Facebook: Anna York

 13. Zou het dan nu eindelijk gaan lukken? Met vier kids heb ik het idee dat ik altijd een te zware kar trek. Loslaten? Mmmm zou die kar dan verder rijden? Ik ben heel benieuwd. Hoop mn leven een stukje makkelijker te maken met dit boek!

 14. Avatar foto
  Annie de Waal

  Ik doe graag mee, zou erg goede tips kunnen gebruiken, ben erg nieuwsgierig naar het boek en of de tips ook echt werken !!!! 🙂

 15. Ik doe heel graag mee aan deze win actie. Dit boek zou ik super graag willen winnen. Dat zou het opvoeden een stuk makkelijker en relaxter maken. Ik kijk er naar uit!!

 16. Lijkt me een heerlijk boek zeg! Ik ben nog niet zo gek lang moeder maar in 2,5 jaar ben ik toch wel van ‘het braaf volgen van het boekje’ naar een ontspannen ‘ach waarom ook niet’ moeder gegaan en daar ben ik héél blij om. 😀

 17. Af en toe ben ik echt een ‘Moppermoeder’ en dat is wel het laatste wat ik wil zijn. Na het het lezen van ‘Temperamentvolle kinderen’ zou dit boek dan ook een geweldige aanvulling zijn voor mij.
  Dan kan het ontploeteren ( en het nieuwe jaar..) pas echt goed beginnen!

 18. Het lijkt me heerlijk om te ontploeteren… Eens geen gehuil op een dag (zowel door mij als door de kinderen) zou wel fijn zijn 🙂

 19. Haha, omdat ik er simpelweg geen puf meer voor heb en graag herkenning vind bij anderen. De tips zijn meer dan welkom!

 20. Mijn tijdelijk eigen versie van “Let it Go” helpt ons nu nog de ochtenden door, maar wat zou ik graag op de bank ploffen om me door dit boek te laten ontploeteren 🙂

 21. Na 2 heerlijk (ICSI) boefjes nu , net ons derde wonder dametje in onze harten en armen gesloten. Maar alle balans kwijt. Had m gevraagd voor kerst, maar helaas…
  Nu dus volop aan het ploeteren 😉 Hellup !!!
  Gr. Lydia

 22. Ohw wat zou dit boek welkom zijn!
  Als semi alleenstaande moeder (mijn man werkt heel veel in het buitenland) en 2 prachtige kids met een uitdagend karakter voel ik me regelmatig een surviver.
  Nu daar ook nog een verhuizing naar de andere kant van de wereld bij komt kan ik wel wat ‘zen’ gebruiken!

 23. Elke keer neem ik me weer voor om niet te schreeuwen, maar dan hoor ik mezelf toch ’s ochtends weer als een militair optreden. Achteraf denk ik dan; relax…Op de dagen dat hun vader ze naar school brengt gaat het toch een stuk ontspannener. Dat wil ik ook!

 24. Jaaaa, zeker zou ik deze willen winnen! Ik ben streng voor mezelf en daarmee regelmatig ook voor m’n kindjes. Ik zou graag een ruggensteuntje in de vorm van dit boek willen. Ik duim!

  Buiten dat, heerlijk je blog! Herkenning!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven