Modern met een vleugje vintage; een retro modern interieur!

Ben je benieuwd hoe je een modern interieur met retro meubelen combineert om zo een leuke vintage touch aan je woonkamer te geven? Dat lees je in dit blog. Het heeft trouwens ook een naam, een retro modern interieur wordt namelijk ook wel mid-century modern genoemd.

retro modern interieur met vleugje vintage

Mix de woonstijlen modern en retro in je interieur; 5 tips

Het is een trend van de laatste tijd om vintage en modern steeds meer met elkaar te combineren om zo een retro touch in je interieur door te voeren. Een touch die zorgt voor een stukje nostalgie, persoonlijkheid en karakter in je huis.

Het mixen van deze woonstijlen zorgt er eigenlijk voor dat je het beste van beiden krijgt.

Een modern interieur is in principe strakker en daardoor geeft dit interieur rust aan de bewoners van het huis. Een retro interieur geeft sfeer en gezelligheid. Combineer je beiden in een mix, dan krijg je een heerlijke woonkamer van rust, eenheid met een twist. En juist die twist maakt het ‘eigen’.

Het vergt alleen een beetje inzicht om tot een mooi geheel te komen, maar met deze tips gaat het je zeker lukken.

1. Begin klein

Een van de belangrijkste tips die ik je kan geven is dat je klein moet beginnen. Wil jij graag meer retro items door je moderne interieur verweven, doe dat dan stap voor stap. Begin met een of twee items die je zelf echt heel mooi vindt en kijk hoe je die kan inpassen in je huidige interieur.

Het is sowieso belangrijk om niet te overdrijven. De uitspraak ‘less is more’ bestaat niet voor niets. En zeker niet als je een modern interieur hebt waardoor je eigenlijk gewend bent aan de rustige en strakke uitstraling.

Meng je daar in het begin teveel vintage accessoires doorheen dan word je ineens geconfronteerd met een gevoel van drukte waardoor je de match met je interieur verliest.

2. Liever 1 groot item dan 20 kleintjes

Nog even voortbordurend op de eerste tip wil ik je dit ook nog even meegeven. Je hebt meer kans van slagen op een goede combinatie als je statement pieces gebruikt in plaats van heel veel kleinere accessoires bij elkaar.

3. Modern integreren in je retro interieur

Je kan overigens ook andersom werken. Heb je nu nog een retro interieur en wil je graag wat moderniseren? Gooi dan niet je hele inboedel het raam uit om opnieuw te beginnen, maar begin juist met een aantal moderne invloeden zoals bijvoorbeeld andere vloerkleden.

retro modern interieur combineren met een strakke vloer

Je kan er ook voor kiezen om een nieuwe moderne strakke vloer in je retro woonkamer te leggen. Dat gaat uitstekend passen kan ik je vertellen. Kijk maar naar deze combinatie hierboven. De oude kast is van mijn ouders geweest en combineert fantastisch in ons interieur met de retro platenspeler en de moderne gietvloer vind ik.

4. Combineer niet met typisch retro maar met de zachtere variant

De typische retro kleuren die we kennen zijn bijvoorbeeld oranje, maar ook bruin en paars, of okergeel. Dat kan soms wat veel van het goede zijn. Wil je graag meer retro mixen in je moderne interieur maar vind je het ook nogal spannend? Begin dan met retro accessoires die een iets natuurlijkere kleur hebben.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan retro sierkussens in een nude kleur of een terracotta kleur. Ik heb er bij de OTTO een heel aantal gezien die uitstekend in een retro modern interieur passen!

5. Retro niet alleen door kleur en vorm, maar ook materialen

Retro kenmerkt zich niet alleen in de kleur en in de vorm van een item, maar ook in het materiaal waar het van gemaakt is. Denk bijvoorbeeld eens aan velvet. Velvet is zo’n typische stof die je in een retro interieur terugvindt. In sierkussens bijvoorbeeld, maar ook in een bank.

Ik vergeet hem in ieder geval nooit meer, de oudroze retro bank met franjes die we vroeger thuis houden. Dat zou nu weer heel goed passen in een retro modern interieur.

Zonder twijfel zou die nu in ons interieur passen in combinatie met de mooie betonlook pvc vloer. Heb jij nog zo’n soort bank in je retro huiskamer staan en overweeg jij een nieuwe vloer, dan weet je nu alvast dat modern betonlook daar uitstekend bij gaat passen.

6. Shoppen voor een modern retro interieur

Lekker shoppen voor een retro modern interieur doe je op verschillende plekken. En vergeet niet dat dit niet altijd in een winkel hoeft te zijn. Ook Marktplaats, de kringloopwinkel en rommelmarkten kunnen je retro behoefte goed vervullen.

Zo heb ik een aantal maanden geleden een vintage tweedehands kast gekocht die ik graag wil opknappen. Ik moet er nog aan beginnen hoor, maar ik vind het fantastisch om zoiets te scoren en een tweede leven te geven.

7. Kies voor retro in plaats van voor vintage

Als je nog niet helemaal thuis bent in een retro modern interieur en je komt vanuit de moderne hoek, dan raad ik je aan om te starten met retro in plaats van met echt vintage.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven