Ribbenpijn bij zwangerschap, 8 tips om daar mee om te gaan.

Heb jij daar ook last van? Ribbenpijn tijdens je zwangerschap komt best regelmatig voor. Het is een van de zwangerschapskwalen waar je mee te maken kan krijgen. Annet geeft je 8 tips over hoe je om kan gaan met bijvoorbeeld stekende pijn bij je ribben als je zwanger bent.

ribbenpijn

Ribbenpijn tijdens je zwangerschap

In het derde trimester kun je soms ribbenpijn ervaren. Sommige vrouwen ervaren echt flinke pijn onder ribben.

Het wordt veroorzaakt door de druk van de verder groeiende baarmoeder en door de bewegende baby, die soms pittig in je ribben kan schoppen. Je voelt het dan ook meestal aan de kant waar je baby ligt, vlak onder je borsten.

Meestal doet het ‘t meest zeer als je zit of voorover leunt. Je kan de ribbenpijn rechts voelen, maar ook links last hebben van ribbenpijn tijdens je zwangerschap. Het voelt haast alsof je ribben gekneusd zijn.

De baarmoeder ligt op z’n hoogst in je lijf rond de 36ste week. Dan kan het zelfs net tot onder het borstbeen reiken. Daarna daalt de baby in en dat brengt dan vaak verlichting. Maar in de tussentijd is het natuurlijk fijn als je wat aan die ribbenpijn kan doen tijdens je zwangerschap.

Tip: Een goed zwangerschapskussen wil wel eens verlichting geven! en die is ook nog eens handig als de baby er al is dus zet deze zeker op je baby uitzet lijst.

Ribbenpijn, wat kan je zelf doen?

Onderstaande tips kunnen je, ook al is het maar tijdelijk, verlichting geven aan pijnlijke ribben tijdens je zwangerschap, vooropgesteld dat je geen gekneusde rib hebt.

 1. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk door ruim zittende kleding te dragen
 2. Ondersteun jezelf met kussens als je ligt, wil je hier meer over weten dan lees je de zwangerschapyoga tips nog even
 3. Als je zit, zit dan echt rechtop, til het borstbeen wat op en laat je schouderbladen ‘in je kontzakken glijden’
 4. Vermijd te lang stilzitten; sta geregeld op en maak een klein ommetje
 5. Gebruik warmte of kou – wat voor jou het beste werkt – een hittepit die je in de magnetron opwarmt bijvoorbeeld, kan wonderen verrichten
 6. Neem een warme douche (en blijf daarbij goed rechtop!)
 7. Ga zwemmen; je strekt je lijf terwijl het ondersteund wordt door het water
 8. Maak je lijf lang! Met bijvoorbeeld de volgende oefening:

Sta met je gezicht naar de muur, zo’n 40 cm er vandaan. Sla je armen over elkaar en til ze voor langs omhoog tot voor je gezicht. Leg dan je (nog steeds gekruiste) onderarmen op de muur en schuif ze langzaam tot boven je hoofd, zover het voor jou goed voelt.

Blijf rustig doorademen. Hou de houding vast zolang het goed voelt, maar ga zeker niet ‘volhouden’. Deze oefening tilt het middenrif en de ribbenkast op van de baarmoeder en geeft onmiddellijk verlichting tegen de ribbenpijn bij je zwangerschap.

Heb jij geen ribbenpijn maar eerder rugpijn bij zwangerschap? Lees dan even de tips in dit blog door.

ribbenpijn tijdens je zwanegrschap? Dit kan je doen tegen zere ribben

Bevallen is de enige échte remedie tegen pijn in het middenrif

Tot slot kun je overwegen een afspraak te maken met een osteopaat, acupuncturist of shiatsu therapeut. Vraag je verloskundige naar een goede in de buurt, die vaker zwangere vrouwen behandelen.

En de enige remedie die echt helpt tegen de ribbenpijn: bevallen. Ook al klinkt dat flauw, de pijn is na de bevalling als sneeuw voor de zon verdwenen! Wil je trouwens meer weten over het stimuleren van je bevalling, lees dan ook dit blog met waardevolle informatie even!

Boekentips voor tijdens de zwangerschap

Ben je al helemaal klaar voor je bevalling, maar kan je man nog wel een zetje gebruiken?

Bestel het boek ‘Babymanagement voor mannen‘ voor hem! Enorm praktisch en een leuk boek voor de nieuwbakken vader met hele goede recensies!

Of het boek ‘Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt‘ van Kluun, ook zo’n hilarische topper!

Interessante zwangerschaps artikelen en Pinterest

Wil je de tips in dit artikel bewaren? Pin dan een van onderstaande afbeeldingen op je Pinterest bord, zo heb je hem altijd bij de hand.

tips bij pijn in je ribben tijdens je zwangerschap
zwanger pijn; ribbenpijn tijdens je zwangerschap

9 gedachten over “Ribbenpijn bij zwangerschap, 8 tips om daar mee om te gaan.”

 1. Jaaa pijn in mn ribben…nie alleen link en rechts maar ook op mn rug! Afijn ..slapen is nu een stuk moeilijker! ?..mn bekken doet ook lekker mee maar daar heb ik wel een kussen voor..en mn maagzuur..mn matras wat omhoog..en..gaviscon…?..
  Warme douche helpt wel even voor de pijn maar ik kan echt elke nacht er wel uit gaan daarvoor..nu bedacht ik me..ik heb een ELEKTRISCH KUSSEN!!????…Knal hem ff een tijdje aan en dan uit..maar de warmte trekt door mn bed heen en zo ook mn ribben wat echt heerlijk werkt! ?..ben nu 34 weken! Nog even volhouden?

 2. Tips komen als geroepen! Volgens mij ben ik inmiddels ook bont en blauw van binnen. Soms kan ik een voetje vastpakken en deze een beetje bij mijn ribben vandaan duwen. We hebben nu al onderlinge strijd want hij legt zijn voetje eigenwijs weer terug 😉

 3. Avatar foto
  Vandaagismooi.nl

  Goede tips! Mijn ribben komen helaas tot vrij ver naar onder waardoor ik de laatste paar maanden chronische inwendige blauwe plekken had en lichtelijk gekneusde ribben omdat mijn dochter er tegen aan lag met haar billen. Hier hielp echt niks tegen.
  Ik kreeg wel nog de tip van mijn verloskundige om een tuinstoel in huis te zetten met standen (en extra kussens) en die iets naar achteren te zetten. Dat hielp iets want gaf wat verlichting op de onderste ribben. Maar de zeurende pijn kreeg ik nooit helemaal weg.

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Wat goed om te horen dat je baat hebt gehad bij oefeningen. Al die kwaaltjes zijn toch maar ontzettend lastig hè!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven