Uittip! De creatieve zomerworkshop van het Rijksmuseum

‘Kijken doe je met je..? Niet met je…?’ De kids kunnen ‘m feilloos invullen. Misschien komt dat omdat ik het zo ontzettend vaak moet herhalen? Maar bij de zomerworkshop van het Rijksmuseum mogen ze na het kijken hun vingertjes laten wapperen!

Dat sprak mij wel aan. Het aangename met het nuttige verenigen en workshops doen het áltijd goed. De kleinste van 1 werd netjes afgeleverd bij opa en oma, ik riep nog net ‘succes!’ en sjeesjde meteen met manlief en meiden er op uit naar Amsterdam. Na wat opstoppingen (grrr..) parkeerden we in de parkeergarage Stadhuis/Muziektheater om vervolgens met een noodgang langs de grachten het Rijksmuseum te bezoeken.
Hebben jullie dat ook? Dat je denkt alles onder controle te hebben om vervolgens je rot te moeten rennen om het te halen?

Enfin..bezweet en de hele (verkeerde kant) van de tuin rondom het Rijksmuseum gehad te hebben, nog lichtelijk gedesoriënteerd, meldden we ons bij de workshop. Tientallen kinderen zaten al braaf aan de tafels onder de grote tent. ‘Wilt u ook meedoen?’ werd mij gevraagd. Ach, waarom ook niet? Dus ook ik, als enige moeder, hees me in een schort en ging aan de slag.

Zomerworkshop Rijksmuseum stimuleert creativiteit kinderen

Met wat kleurstof in een bakje dat met meel en zout gemixt wordt (ah, vandaar het schort) maken we onze eigen klei. Verbazingwekkend altijd weer hoe goed ze naar de uitleg van anderen luisteren. Een soort selectieve gehoorzaamheid? Maar ze genoten, daar gaat het om.

Rijksmuseum Totaal 1

De klei was klaar! En daarmee mochten we ons eigen meesterwerk gaan maken in het Rijksmuseum. We kregen een plankje met ijzerdraad dat in alle vormen gebogen kon worden zodat er van de klei tal van vormen gemaakt konden worden. De dames van de workshop lieten wat voorbeelden zien maar uiteindelijk mochten de kinderen hun fantasie de vrije loop laten gaan. Met inzet van spijkers, takken en knopen.

De meiden keken me wat hulpbehoevend aan. Toch liet ik ze dit keer lekker zelf aanmodderen, euh, kleien.
Ik was juist benieuwd naar hun éigen creaties, zonder mijn aanwijzingen. En tadaaa! Dit is het resultaat. En o wat zijn ze trots!!

Rijksmuseum 6

Met een voldaan gevoel en met een paar unieke meesterwerken op zak struinden we nog heerlijk door de prachtig aangelegde tuinen en de (onder andere) net zo kleurrijke beelden van kunstenaar Joan Miró.
En zo zie je dat de natuur ook haar eigen kunstwerken presenteert. De mooi aangelegde perken met een grote statige boom. Met daarachter het imposante gebouw van het Rijksmuseum.
Toeristen zaten te genieten op bankjes en de kinderen vermaakten zich met de speelse en verfrissende fonteinen.

Rijksmuseum Totaal 2

De zomerworkshop is uitstekend te combineren met een bezoek aan Amsterdam. Juist met kinderen want hoe leuk is het om de dag af te sluiten met een eigen meesterwerk als souvenir? Buiten dat is trouwens het Rijksmuseum altijd de moeite waard, lees hier nog meer over het Rijksmuseum van Oudheden met de egyptenaren.

Tot en met zondag 30 augustus zijn de zomerworkshops voor slechts € 2,50 in de tuinen van het Rijksmuseum te volgen tussen 12.00 en 15.00 uur. Er kan ter plekke aangeschoven of vooraf geboekt worden. Het duurt trouwens wel even voordat de klei goed uitgedroogd is.

De tuinen, waar de workshop wordt gehouden, zijn voor iedereen gratis toegankelijk.
Bij slecht weer verplaatst de workshop zich naar binnen, in de Teekenschool.

Ps: de kunstwerken laten zich eenvoudig repareren na eventuele logistieke problemen onderweg naar huis 😉

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven