Risicospreiding bij het sparen voor later

Jullie lezen wel vaker van onze financiële perikelen als het gaat om onze investeringen in crypto en dergelijke. En dat vind ik leuk. Het is leuk om mee bezig te zijn én leuk dat jullie onze weg hierin ook volgen! Nu is crypto niet het enige waar we mee bezig zijn omdat we het wel belangrijk vinden om aan risicospreiding te doen. We willen uiteindelijk graag – als we groot zijn- een mooi appeltje voor de dorst hebben en niet met 0 op de streep achterblijven. Maar hoe doen we dat dan? Ik vertel je er wat meer over.

risicospreiding bij aandelen en cryptocurrency

Risicospreiding met geld dat je kan missen

Natuurlijk doen we onze investeringen alleen met het geld dat we kunnen ‘missen’. Logisch zou je zeggen, maar welk geld kan je eigenlijk missen? Goede vraag, ook om mijn verhaal van risicospreiding een beetje toe te lichten. In principe kan ik helemaal geen geld missen natuurlijk, want ik heb er altijd wel een leuke bestemming voor, haha. Denk dan in het kader van ‘de volgende verbouwing aan ons toffe huis’ of een ‘heerlijke reis naar verweggistan’. Gewoon, de dagelijkse dromen van iedere burger.

Geld dat je kan missen

Geld dat je kan missen wordt door de experts op financieel gebied aangeduid als geld dat je voor langere tijd kan missen. Ook zij pleiten overigens voor risicospreiding maar dat terzijde. Ik ben het zelf niet helemaal mee eens met de stelling van de experts. Zij suggereren hiermee namelijk dat je dit geld nu moet kunnen missen maar in de toekomst weer terugkrijgt.

Wat mij betreft is geld dat je kan missen het geld dat je écht kan missen. Ook in de toekomst. Niet dat het de bedoeling is dat je het tegen die tijd kwijt bent, maar mócht je het kwijt raken dan mag er geen paniek in de tent zijn. Het mag dus eigenlijk geen geld zijn dat je hebt gespaard om bijvoorbeeld als pensioen te gebruiken. Of geld dat je überhaupt nodig hebt om van te leven of de studie van je kinderen van te betalen.

Heel simpel gezegd. Als het geld dat wij beleggen in aandelen en cryptocurrency verdampt, dan is dat heel jammer. Maar niet meer dan dat. Ik zal er dan geen boterham minder om eten en ook mijn nachtrust zal er niet onder lijden. Behalve dan dat ik baal natuurlijk omdat het op is en ik er anders iets anders mee had kunnen doen. Zo’n verkwister ben ik nu ook weer niet 😉 . Helemaal niet zelfs. Vandaar ook dat we die risicospreiding zo belangrijk vinden.

Wat is risicospreiding precies?

Even terug naar het woord ‘risicospreiding’. Wat is dit nu precies en wat heb je eraan? Risicospeiding zorgt ervoor dat je minder heftige pieken en dalen hebt in je complete orderportefeuille.

Je kan risicospreiding op meerdere manieren aanpakken. Je kan naast je cryptocurrency ook aandelen kopen bijvoorbeeld. Aandelen zijn over het algemeen wat minder volatiel dan cryptomunten. Met andere woorden: de koers van aandelen kent minder hoge pieken en dalen. Dat zorgt voor een betere balans in het geheel. Wil je nog minder volatiel toevoegen aan je portefeuille dan zijn obligaties nog een optie.

Je kan er ook voor zorgen dat je -als je belegt- niet alleen kiest voor het beleggen in buitenlandse bedrijven, maar ook investeert in Nederlandse bedrijven. Daar zitten ook genoeg mooie en veelbelovende bedrijven tussen. Of andersom natuurlijk. Zo hebben wij bijvoorbeeld naast ArcelorMittal ook aandelen in Shell, Boskalis en Unilever.

Een andere vorm van risicospreiding die wij toepassen is dat we niet alles in één keer investeren. Zeker op het gebied van crypto’s zijn we daar wat voorzichtiger in. Door maandelijks een klein bedrag opnieuw te investeren in bepaalde coins zorgen we ervoor dat we de spreiding doorvoeren op het aankoopbedrag. Niet alles wordt zo voor dezelfde prijs aangekocht, want de ene keer staat het aankoopbedrag hoger dan de andere keer. Dit noemen ze periodiek beleggen en het zorgt voor een gemiddelde aankoopprijs.

Een andere manier van risicospreiding kan ook zijn dat je naast beleggen in aandelen of crypto nog gaat investeren in kunst. Hang een mooi schilderij van een (upcoming) schilder in huis. Op die manier heb je er ook nu meteen profijt van!

En uiteraard kan investeren in vastgoed een hele degelijke beslissing zijn. Maarja… dat is niet voor iedereen weggelegd natuurlijk.

Je kan je laten helpen bij het spreiden van de risico’s

Vind je het lastig om zelf te bepalen hoe jij het beste in jouw situatie het risico kan spreiden? Ga dan met een expert praten, of kies bijvoorbeeld voor ETF’s of beleggingsfondsen. Zo investeer je met één aankoop al in verschillende partijen en hoef je niet zelf een keuze te maken.

Hoe wij onze keuzes maken bij het investeren?

Eeerlijk? Eigenlijk doen wij ook maar wat. Natuurlijk lezen we er het een en ander over en praten we er met mensen over die hier zelf ook een beetje in thuis zijn. Maar de uiteindelijke beslissing voor een aankoop is ook een ‘gok’. Op basis van wat we gelezen hebben en ons eigen gevoel beslissen we of we aankopen of niet. Maar altijd met geld dat we kunnen missen. En dat kan ik niet genoeg benadrukken! Ik vind het tof als ik je inspireer met mijn financiële artikelen en het tipje van de sluier dat ik oplicht. Maar laat je dus niet gek maken.

Heb je vragen? Stuur me een mailtje, ik beantwoord ze graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven