Wij zijn er gek op, op risotto met champignons en bijvoorbeeld aubergine. Afgelopen week heb ik weer een variant gemaakt op de risotto die we wel eens vaker eten. Ontzettend lekker en eenvoudig te maken. Lang leve de risotto!
Recept risotto met champignons en meer
In een risotto kan je vanalles kwijt, maar de basis bestaat wat mij betreft toch wel uit champignons. Of andere paddestoelen, dat kan ook natuurlijk. Naar aanleiding van mijn Risotto recept met Chorizo werd ik benaderd voor een interview in het Coop magazine ‘Aan de keukentafel’.
Aangezien ik nog moest bedenken wat we die avond zouden gaan eten was de keuze snel gemaakt… weer eens risotto met in ieder geval champignons. Die heb ik namelijk altijd wel in huis. Wat ik er verder nog bijgedaan heb, dat lees je hieronder.
Risotto met aubergine en champignons, wat heb je nog meer nodig?
Onderstaande risotto recept is voor 4 personen. De ingrediënten die ik gebruikt heb zijn erg lekker door de champignons risotto, maar je kan eenvoudig variëren met de ingrediënten.
Zelf ook zo leren koken? Volg dan eens een cursus koken zodat je bijvoorbeeld leert welke kruiden je goed kan combineren. Hier leer je koken als een chefkok.
- 250 gram risotto
- bakje champignons
- 1 zakje gedroogd eekhoorntjesbrood
- 1 aubergine
- 1 paprika
- 2 uien
- 0,8 – 1 liter bouillon
- restje erwtjes
- scheutje rode wijn (1 dl ongeveer)
- 1-2 eetlepels italiaanse kruiden
- chorizo (of kip, ook lekker!)
- zakje parmezaanse kaas
Risotto maken in de pan met champignons
Als ik de risotto in de pan maak, dan gebruik ik zelf het liefste de wok. Ik heb deze wok van WMF en die is werkelijk perfect! Nog nooit is er iets aangebakken.
- Laat het gedroogde eekhoorntjesbrood ongeveer een uurtje in warm water weken en snij ze in stukjes
- Snipper de uien
- Snij de paprika en aubergine in kleine stukjes
- Was of borstel de champignons en snij in plakjes
- Snij de chorizo in halve plakjes
- Verhit wat olijfolie in de pan en bak de champignons
- Voeg de ui, paprika, aubergine, chorizo en het eekhoorntjesbrood toe en bak deze nog eventjes mee
- Voeg de risotto en de bouillon toe en doe ook direct de (diepvries)erwtjes erbij
- Laat rustig pruttelen en roer zo nu en dan even om
- Als de bouillon bijna opgenomen is dan voeg je de rode wijn toe en de italiaanse kruiden toe
- Roer de parmezaanse kaas erdoor en schep gedurende 10 minuten op een laag vuur regelmatig om
- Eet smakelijk!
ps… de kaas maakt dat de risotto met champignons een soort van ‘gebonden’ en extra smeuig wordt. Vergelijk onderstaande foto maar met die hierboven.
Nog een lekkere variant: risotto met pompoen en spek. Of als je nog meer inspiratie wilt dan kun je natuurlijk ook mijn e-book met slowcooker recepten aanschaffen. Daarin vind je maar liefst 60 recepten, voor slechts €0,13 per recept.
Risotto maken in de slowcooker
Maak je de risotto met champignons in de slowcooker dan is de werkwijze ietsje anders. Zelf vind ik hem uit de wok lekkerder, maar soms is de slowcooker natuurlijk ook erg makkelijk om te gebruiken. Je hebt alleen wel meer afwas omdat je toch ook de pan nog eventjes nodig hebt.
Fruit de uitjes aan in een pan en doe champignons, het eekhoorntjesbrood, de paprika, de ui en de aubergine er even bij. Gooi dit daarna in de slowcooker en voeg de risotto toe, de italiaanse kruiden, de erwtjes en de bouillon toe.
Zet de slowcooker op stand low en zet de timer op 3 uur, langer is niet nodig. Is het bijna etenstijd? Bak dan de chorizo nog even in een pan, doe een scheutje rode wijn bij de risotto in de slowcooker en schep uiteindelijk ook de chorizo en de parmezaanse kaas erdoor. Nu is je maaltijd klaar.
Nadat je het recept hebt uitgeprobeerd, zou ik dolgraag willen weten hoe het is bevallen! Ik ben reuze benieuwd naar jouw ervaringen.
Dit recept ga ik zeker proberen in de slowcooker! In de onze kun je trouwens ook aanbraden en bakken.