Dit keer heb ik voor jullie een recept van risotto met chorizo, champignons en wat erwtjes. Er gaat ook nog een scheut rode wijn door, wat parmezaan, uitjes, Italiaanse kruiden en bouillon. Je kunt hem in een pan maken, maar ook in een slowcooker, dan gaat hij 3 uur op low.
Afwisseling in je eten; het is een van de lastigere dingen vind ik. Ik blijf vaak hangen in dezelfde patronen en ben dan inspiratieloos als het gaat om lekkere recepten die net weer even anders zijn. En zoeken op internet? Er staat al zoveel dat ik ook daar door de bomen het bos niet meer zie.
Vandaar dus dat ik hier mooi mijn ‘eigen’ kookboek bijhoudt (nu ook te bestellen!) met de varianten die ik erg lekker vind. Zo kan ik ze altijd terugvinden.
De risotto met chorizo is zeer eenvoudig te maken, je moet er alleen wel even bij in de buurt blijven voor het beste resultaat. Het zou zonde zijn als je lekkere risotto indroogt, nietwaar?
Risotto met chorizo en champignons, wat heb je nodig?
- ± 250 gram risotto
- chorizo (worst, niet in plakken en niet het Stegeman type)
- 1 bakje paddestoelen/champignons
- 2 kleine uitjes, gefruit
- parmezaan
- erwtjes, 300 gram (diepvries)
- scheut rode wijn (niet als de kids mee eten uiteraard, of je pakt alcoholvrije)
- italiaanse kruiden
- 0,8 dl tot 1 liter bouillon
Lees ook: risotto met pompoen en spek uit de slowcooker en wil je nog meer lekkere recepten, dan is mijn 60 slowcooker recepten ebook misschien wel iets voor je, check het hieronder.
Risotto met chorizo klaarmaken in de slowcooker
Fruit de uitjes aan in een pan en doe de paddestoelen er even bij. Gooi dit daarna in de slowcooker en voeg de risotto toe, de italiaanse kruiden, de erwtjes en de bouillon toe.
Zet de slowcooker op stand low en zet de timer op 3 uur.
Vlak voordat je gaat opdienen bak je de chorizo nog even in een pan, doe je een scheutje rode wijn bij de risotto in de slowcooker en schep je uiteindelijk ook de chorizo en de parmezaanse kaas erdoor.
Klaar om op te dienen!
Bereiding van risotto met chorizo en champignons in de pan
Pak een grote pan (bijvoorbeeld een wok) en bak de paddestoelen of champignons lekker op kleur met wat olijfolie.
Doe vervolgens de chorizo in de pan erbij en fruit de uitjes ertussen. Na twee minuten voeg je de risotto toe met bijna een liter water en de bouillonblokjes. Eerst aan de kook brengen , dan de erwtjes erbij doen en daarna zachtjes laten pruttelen.
Wil je jezelf uitdagen en de kunst van kruidencombinaties beheersen? Word een meesterkok met de Kookuniversiteit, of je nu je slowcooker gebruikt of je kookkunsten toont op het fornuis. Leer koken als een professional!
Is de risotto bijna ingedroogd, dan voeg je een scheut van de rode wijn erbij en roer je de parmezaanse kaas en de kruiden erdoor. Peper en zout naar smaak toevoegen. Laat de risotto met chorizo nog een minuut of 10 doorpruttelen op een zacht vuurtje.
Controleer af en toe de smeuïgheid, mocht de risotto iets te droog worden dan gooi je er wat water bij, de risotto is het lekkerst als deze nog smeuïg is.
Lees ook: lekker op gewicht blijven met champignons
Heb jij deze risotto gemaakt? Laat me zeker even weten wat je ervan vindt! En probeer vooral ook eens onze bloemkool-risotto met paprika en kip. Of wat dacht je van risotto met champignons en aubergine? Heb je zelf toevallig ook nog zo’n lekker risotto recept?
Het was heerlijk. Omdat wij niet van doperwten houden deden wij er stukjes groene asperges, bimi en wat snijbiet door. Ook hebben wij de chorizo eerst uitgebakken in een aparte pan zodat er niet zoveel vet in de risotto zou komen. Zout achterwege gelaten omdat de chorizo al behoorlijk veel zout gaf.
Fijn om te horen dat het zo lekker is geweest Mirjam. Jullie variant klinkt ook heerlijk!