Rixt Kling, roman ‘Primeur’

Op weg naar mijn eerste roman (nog 2 maanden!)

Eind november komt mijn eerste roman uit, getiteld ‘Primeur’. Nu het bijna zo ver is, word ik wel een beetje nerveus…

Zo lang ik me kan herinneren wil ik al een boek schrijven. In mijn vroegste schrijfdromen moest het een mooie, dikke roman worden. Tijdens mijn studietijd bedacht ik dat mijn eerste boek wel eens non-fictie zou kunnen worden. Een paar jaar later – altijd druk met werk – wist ik dat ik nooit tijd zou hebben om wat voor boek dan ook te schrijven! Pas jaren later heb ik die onzin overboord gezet. Computer aan en schrijven. Heerlijk.

Stel jij ook dingen uit die je ‘ooit’ nog eens wilt doen? Ga die dan doen. Of probéér het in ieder geval. Hoe het ook uitpakt, je komt altijd een stap verder! Bij mij heeft het geleid tot een ernstige verslaving. Het schrijven geeft mij een heerlijke spanning: zal het me lukken om het hele verhaal tot een goed einde te brengen? (Daarmee bedoel ik niet dat het goed moet aflopen, zeker niet.) Het is ook opwindend: nieuwe ideeën die opborrelen en die erin moeten, een onverwachte oplossing die zo maar opduikt. En dan maar puzzelen! Dat er nog bij, nee, dat wordt too much, waar zet ik dit dan neer, is het zo nog te volgen, etc.

De eerste woorden

Bij het typen van de eerste woorden van Primeur, had ik het verhaal in grote lijnen al in m’n hoofd. (Die eerste woorden staan er overigens niet meer in.) Een hedendaags, vlot en spannend verhaal moest het worden. Ik wilde een vrouwelijke hoofdpersoon, om het mezelf niet direct te moeilijk te maken. Een luchtige start en dan: dilemma’s, vooroordelen, ambitie, misleiding, confrontaties, spanning. Zo’n boek waarin je wordt meegetrokken in het verhaal. Primeur krijgt het etiketje ‘literaire thriller’. Dat kan van alles zijn, maar in ieder geval: spannend. Voor een voorproefje kun je kijken op www.rixtkling.nl.

Nog één keer dan!

Op het moment dat je vindt dat het klaar is, begint de ellende. Ik wil daar niets over kwijt, behalve dat het te maken heeft met herschrijven en schrappen… Hoera, het is klaar, niets meer aan doen! En dan zegt de uitgever: “De titel. Daar heb ik twijfels over.” Zucht. Het is terecht, ik weet ‘t, maar een goede titel is zó moeilijk! Dan gebeurt er een wondertje. Ik weet het: Primeur.

Deze maand ga ik Primeur voor het laatst lezen. Dan krijg ik het opgemaakte binnenwerk waar – als het goed is – geen typefoutjes meer in zitten. Het is de laatste kans, maar ik neem me voor om helemaal niets meer te veranderen. Als ik de tekst straks weer lees, dan kom ik vast dingen tegen die ik nu anders zou doen. Dat lijkt me onvermijdelijk. Maar nee, ik doe het niet. Dit is het. Dit kun jij straks lezen. En dan wordt ‘t voor mij echt spannend.

Over mij

Primeur is de titel van mijn eerste roman, die eind november 2010 uitkomt. Een tweede boek is in de maak! Op www.rixtkling.nl vind je het laatste nieuws.

Ik ben 38 jaar en ik woon vlakbij Amsterdam, samen met de liefste man van de wereld. Een paar jaar geleden heb ik mijn eigen bedrijf opgericht, Van/Aan Communicatie & Online Marketing. Ik heb op dit moment een paar hele leuke klanten, voor wie ik marketingprojecten en ook veel schrijfwerk doe. (Zij kennen mij onder mijn meisjesnaam, Rixt Henstra). Omdat ik grotendeels mijn eigen tijd kan indelen, kan ik tijd vrijmaken voor schrijven én voor mijn andere passies: schilderen en reizen.

8 REACTIES

  • Haha, komt helemaal goed hoor Rixt, ik wacht geduldig af. Dacht… zal je maar niet teveel lastig vallen 🙂 je zal het wel druk hebben, duhuh!

   Ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat straks ! (niet van je gastcolumn in dit geval hè, maar van je boek natuurlijk!)

 1. Hoi Jeanne,

  Dank voor je reactie!
  Een boek met handtekening is natuurlijk te regelen! Ik zal even kijken hoe we dat het handigst kunnen doen. Ik laat ‘t je weten …

  Groet,

  Rixt Kling

 2. Hallo Rixt,

  Wat geweldig: je eigen roman schrijven en ook nog gepubliceerd krijgen!! Gefeliciteerd.
  Ik heb het voorproefje gelezen en ben al helemaal om! Ik ga het boek zeer zeker kopen. Zou leuk zijn om jouw handtekening erin te hebben… Misschien een ideetje om via Mams at Work te doen?

  Ik schrijf ook heel graag, maar ben nog in de fase van bloggen. Dankzij Joyce van de Pas is zo voor mij ook een beetje een droom uitgekomen.

  Ik ben heel benieuwd naar je boek, maar is nog even wachten dus.

  Groeten,
  Jeanne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here