De robot grasmaaier: tuinieren wordt een eitje met Robomow

Iedereen is dol op de natuur die opbloeit in de lente. Ik ken niemand die ervan baalt dat de eerste krokusjes weer boven de grond uit komen. Helaas hebben we in Nederland vooral natuur in onze achtertuin. Unlike de vrije natuur in de grote wijde wereld, moet die regelmatig een beetje bijgehouden worden, niet mijn sterkste kant… Als je wilt voorkomen dat je tegen de tijd dat het barbecueseizoen echt aanbreekt tot je oksels in het onkruid of gras zit, zul je de grasmaaier en hark tevoorschijn moeten halen. Maar waar iedereen dol is op die opbloeiende natuur, is niet iedereen even dol op tuinieren.

tuinieren robomow grasmaaier

Tuinieren ontspannend of inspannend?

Het onderhouden van de tuin kan een heerlijk ontspannen bezigheid zijn, zo nu en dan kan ik er dan ook echt van genieten. Lekker met de groene vingers in de aarde woelen. Maar vaak ervaar ik het als een moetje… en daar ben ik niet de enige in. Zie hier de top vijf van de grootste nadelen van tuinieren (niet mijn top 5, maar de top 5 volgens Nederland):

  • Het is tijdrovend (27%)
  • Ik vind het vermoeiend door houdingen zoals bukken en hurken (26%)
  • Een hekel hebben aan de slechte weersomstandigheden (11%)
  • Ik vind het duur (4%)
  • Een hekel hebben aan vies worden (4%)

Tuinieren en grasmaaien kost tijd ja. Tijd die je ook met een verfrissend drankje op het terras of horizontaal in je hangmat kan doorbrengen. Natuurlijk kan ik proberen Manlief in te zetten, maar die is ook niet zo dol is op baantjes trekken achter de grasmaaier. Al met al vond ik het een uitkomst om de automatische grasmaaier van Robomow eens goed te testen. ‘Uw gazon klaar terwijl u..’ nou ja, wat je dan ook voor leuke plannen kan bedenken op een goede zomerdag ;). Ook benieuwd wat hij van dit zooitje kan maken?

tuinieren en grasmaaier

De Robomow robot grasmaaier: geen groentje meer

De robotgrasmaaier is niet voor niets uitgevonden. Ook mensen die wel graag in de tuin werken, kunnen vaak wel wat leukers bedenken dan grasmaaien. En aangezien we steeds meer digitaliseren is een robot die je dat werk volledig uit handen neemt niet eens zo’n gek idee. Gelukkig ben ik niet de enige die hier zo over denkt en is de ontwikkeling van de automatische grasmaaier een ongoing proces. Het staat allang niet meer in de kinderschoenen. Dat bewijst het laatste model van Robomow wel. In tegenstelling tot de oudere modellen heeft ‘ie bijna geen menselijke interventie meer nodig. Met je smartphone kan je het apparaat bedienen en data opslaan. Tadaaaaa blijkt grasmaaien ineens weer leuk te worden met een gadget, waardoor het ding ‘leert’ hoe je gazon in elkaar zit. Maaibeurten plant hij dan zelf in, en ook het basisstation vindt hij zonder moeite weer terug. Als het aan je grasveld ligt kunnen jullie dus best een paar maanden weg van de zomer. De vraag is of je andere bezigheden dat ook toelaten 😉 .

Lees ook: My Fairy Garden, maak van je tuin een sprookje

Navigeren geen probleem!

De nieuwste modellen van Robomow beschikken over de beste navigatie. Waar wij wellicht menig discussie kunnen voeren over de te volgen vakantieroute heeft onze grasmaaier ‘Henk’ (zo hebben we onze tijdelijke robotmaaier gedoopt) zijn eigen route thuis al lang uitgestippeld. Bovendien zitten er op sommige modellen dubbele messen op voor een breed maaioppervlak, brede wielen voor een optimale wendbaarheid. Tevens zijn de modellen geschikt voor tuinen tot een oppervlakte van 3500m² (waar ik al mijn hele leven van droom, maar dat terzijde).

Voor onze tuin met een oppervlakte van zo’n 100m² (je dacht toch niet écht dat die foto bovenaan het artikel van onze tuin was 😉 ), daar draait Henk zijn mes niet voor om. Alhoewel hij even moest wennen aan het feit dat niet tuinieren bij ons inhoudt dat zijn eerste maaibeurt het gras tot onder zijn oksels stond. Hij kwam er maar net doorheen, maar gelukkig is het een doorzettertje, onze Henk 😛 , check de video maar.

Review Robomow

In het filmpje heb je al kunnen zien dat het tuinieren ineens een stuk leuker wordt op deze manier 😉 . Manlief hoeft niet meer aangespoord te worden om eens naar het gras te kijken, welnee! Als Henk aan het rijden is dan komt er een gelukzalige glimlach op zijn gezicht en een tevreden blik. Dat op zich zegt natuurlijk al genoeg.

Voordat het zover is, zijn er een aantal zaken die je moet aanpakken. In het begin van het filmpje zie je al dat er een groene draad gespannen moet worden. Een eitje. De draad is bedoeld als signaal en geeft de Robomow aan tot waar hij moet maaien en wanneer hij weer mag omdraaien. De groene draad ‘verdwijnt’ overigens geheel uit zicht als je een mooie grasmat hebt.

tuinieren robomow grasmaaier app

Vervolgens moet je de app even installeren en aangeven tussen welke tijden je robot grasmaaier wel (of niet) mag maaien. Jammer is wel dat de app alleen via bluetooth met je grasmaaier communiceert en niet via wifi. Dat was wat ons betreft nóg leuker geweest. Nu moet je echt bij de grasmaaier in de buurt zijn om contact te maken.

Verbluffende resultaten

De robot grasmaaier die wij hebben getest (de Robomow RC304) rijdt vanzelf naar zijn basisstation als hij klaar is of als de accu leeg is. Na het opladen start hij ook vanzelf weer als zijn route nog niet klaar was en hij nog steeds binnen de ingestelde tijd kan maaien. Je hebt er geen omkijken naar. Daarnaast wordt het afgemaaide gras zo klein gemaaid, dat het direct weer als soort van ‘bemesting’ van je gras werkt. Het blijft dus achter in je tuin en zorgt ervoor dat er weer sneller nieuw gras kiemt en je grasmat er beter bij ligt.

Waar ik nog het meest van versteld sta is dat hij een tuin die zo afgeragd is door kinderen en hond tóch weer een beetje fatsoenlijk kan laten ogen. Laten we wel wezen, een golf-gazonnetje zal het niet zomaar meer worden. Maar ik hoef in ieder geval geen stof meer te happen 😉 . Zie hier het eindresultaat!

tuinieren robomow grasmaaier eindresultaat

Lees ook: 7 simpele, maar hele leuke spelletjes voor buiten

Neem je er ook de Robohome bij dan hou je nog meer tijd over. De Robohome houdt het apparaat schoon en beschermt het tegen direct zonlicht en regen. Allemaal factoren die de levensduur van de grasmaaier beïnvloeden. De maaiers werken niet helemaal geluidloos, maar het geluid is niet storend. Onze buren hebben zich in eerste instantie vast afgevraagd hoe ons gazon er ‘automatisch’ steeds groener op leek te worden 😉 .

Het is wel even sparen voor je het tuinieren voor jezelf makkelijker kan maken. De verschillende modellen zijn beschikbaar vanaf ongeveer € 1100,00. Geen peanuts, ik weet het, maar het scheelt wél echtelijke ruzies 😉 .

 

tuinieren met robomow

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven