Rode ui als bijgerecht uit de oven met tijm en knoflook

Een heerlijk rode ui gerechtje uit de oven deze keer. Afgelopen week was het mijn beurt om voor vrienden te koken. Eens in de paar maanden hebben we een soort van kookclubje en dit keer was ik weer aan de beurt. Op het menu stonden wintergroenten en ik was van plan om daar rode ui doorheen te doen. Gedurende de dag bedacht ik me dat ik het eigenlijk veel leuker vond om de rode ui uit de oven echt als bijgerecht -in zijn geheel- te serveren. Zo gezegd zo gedaan. En omdat het zo smakelijk was deel ik het recept graag met jullie.

Gebakken rode ui met tijm als bijgerecht uit de oven

Het gerecht is mega simpel, het heeft alleen even de tijd nodig om gaar te worden. Pak per persoon een rode ui, liefst niet te klein. Hieronder lees je de benodigdheden en de bereiding.

Ingrediënten rode ui met tijm en knoflook

  • 1 rode ui per persoon
  • Verse tijm
  • Knoflook (half teentje per ui)
  • Boter
  • Zout

Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

Bereiding van de hele ui, gebakken in de oven

Per persoon gebruyik je dus minimaal 1 rode ui. Afhankelijk van wat je nog meer hebt staan kan je er wellicht 2 per persoon pakken, maar voor ons was in dit geval eentje voldoende.

  • Verwarm de oven voor op 180°
  • Zorg dat de boter op kamertemperatuur is (heel even in de magnetron kan ook, maar niet te lang!)
  • Pel de rode ui
  • Snij aan de onderzijde een stukje van de ui af, zodat deze goed kan blijven staan
  • Snij met een scherp mes een kruis in de ui, maar niet helemaal tot beneden. Eigenlijk moet je de ui dus in 4 delen kunnen ‘openvouwen’ terwijl de onderkant nog aan elkaar vast zit. Niet te hard opentrekken dus , want dan gaat de onderkant kapot en dat serveert minder leuk.
  • Pel de knoflookteentjes en snij deze in hele dunne plakjes.
  • Stop de plakjes in de 4 kwarten van de ui, daar waar je het kruis in gesneden hebt en stop er daarna per ui 2 takjes tijm in.
  • Zet de rode ui in een schaaltje, stop het kruis verder vol met boter en bestrooi de uien met wat zout
  • Plaats ongeveer 40 minuten in de oven en je hebt een heerlijk bijgerecht!

Waar serveer je deze rode ui bij?

Wij hebben de rode ui gegeten met wintergroenten uit de oven, een beenhammetje en heerlijke knolselderijpuree. Het was een waar feestje!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven