Onze terrassen onder de roest; tijd voor ontijzering…

Afgelopen seizoen hebben we ons tuin helemaal aangepakt. Van A tot Z kan ik wel zeggen. We hebben een nieuw ontwerp gemaakt, al het oude gras eruit gehaald, een hoop planten verplant én wat bomen eruit gehaald om een openere blik naar de dierenweide te krijgen. Daarnaast nog beregening gelegd én nieuw gras! Dat is allemaal goed gelukt, maar inmiddels dient zich weer een volgend probleem aan; roest op de klinkers van ons terras, hoe gaan we dat verwijderen?

roest klinkers verwijderen
Hierboven zie je de hele bruine rand langs het gras zitten, het donkere deel heb ik inmiddels ingespoten

Roest op de klinkers van ons terras, hoe gaan we dat nu weer wegkrijgen?

Bij het leggen van de beregeningsinstallatie hebben we uitgebreid overleg gehad over de situatie. De sproeiers zijn allemaal netjes afgesteld en de verwachting was dat het met het roest uit het grondwater allemaal wel mee zou vallen. Jammer maar helaas, dat blijkt niet het geval.

Er zit enorm veel roest in het grondwater, en nu dus ook op de klinkers van het terras, hoe ga ik die verwijderen? Ik kon namelijk kiezen… bruine randen aan ons gras omdat de sproeier te zuinig staat afgesteld. Of bruine randen op ons terras van de roest omdat je sproeier iets te ruim staat afgesteld. Wij hebben gekozen voor het laatste omdat ik bruin en dood gras toch ook wel heel erg zonde vind en we dachten dat de schade wel mee zou vallen. Nu blijkt dat toch ook deze laatste ‘oplossing’ voor ons geen oplossing is. Er zit dusdanig veel roest in het grondwater dat we echt iets aan onze klinkers moeten gaan doen. En offertes op moeten vragen voor een ontijzeringsinstallatie…

Wat kan je doen tegen roest op klinkers terras

Afijn, het sproeiseizoen is nu bijna voorbij dus ik focus me eerst op het roestvrij krijgen van mijn klinkers. Als de roest van het terras af is kunnen we tegen de lente gaan beslissen hoe we het gaan aanpakken met de ontijzeringsinstallatie. Ik heb in ieder geval een aantal mogelijkheden tegen roest op de klinkers die ik wil uitproberen:

  1. Cola uitproberen
  2. HG roestverwijderaar gebruiken

HG heeft de nodige handige tuin producten en we gebruiken dit merk dan ook als er geen andere oplossing voorhanden is. Want ondanks dat ik fan ben van de manier waarop deze producten vaak werken zoek ik liever eerst naar een oplossing die wat milieuvriendelijker is. Kan ik die niet vinden, dan grijp ik naar HG producten. Vandaar dat ik ook de cola in mijn rijtje heb staan. Van cola weet ik namelijk nog dat mijn vader dit gebruikte om een roestige schroef en moer van elkaar te krijgen. Dat werkte perfect! Kan je nagaan wat je drinkt, als je dit naar binnen werkt, haha.

Roest van klinkers verwijderen is best een dingetje. Als het maar om een klein vlekje gaat omdat je bijvoorbeeld een ijzeren voorwerp op je terras hebt laten liggen, dan is het nog wel te doen. Maar als ik zie wat wij inmiddels aan m² oppervlakte van roest op onze klinkers hebben liggen, dan is dat toch wel een probleem.

De cola op ons terras

Helaas leverde de cola niet het gewenste resultaat op. Hij droogde te snel in, waardoor er alleen maar een zoetige plek overbleef waar de mieren op af kwamen! Wat wel fijn is, is dat de cola geen beschadigingen aan het gras maakt. Sterker nog… een beetje cola is goed voor je gras, wist je dat? Als je 1 liter cola (zonder prik) toevoegt aan 10 liter water dan krijg je een goedje wat je gras groener maakt. Even sproeien en de zuurgraad van de cola zorgt ervoor dat de micro organismen gevoedt worden. Een soort meststof voor je gazon dus!

paarse gloed van roest verwijderaar HG op klinkers

Roestvlekken verwijderaar op de klinkers

De roestvlekkerverwijderaar die ik geprobeerd heb doet wat hij zegt. Hij levert eerst hele paarse klinkers op en stinkt enorm naar rotte eieren als je hem gebruikt 😉 .

roest op klinkers verwijderen
Je ziet dat de klinkers hier nog een beetje vochtig zijn, maar dat de oranje gloed voor een groot deel verdwenen is. Het is nog niet helemaal weg, maar al een heel stuk minder.

Maar uiteindelijk blijkt ook dat de roestvlekken tóch lichter worden. Helemaal weg is het nog niet helaas. Maar ook dat kan want de gebruiksaanwijzing geeft duidelijk aan dat je wellicht een aantal keren moet herhalen. Nu is één flesje niet voldoende voor al die m² helaas. Misschien kunnen wij het beste wachten totdat het herfst- en winterseizoen voorbij is. In de hoop dat dan alle regen ervoor zorgt dat de roestkleur uit zichzelf voor een gedeelte verdwenen is. En het daarna nog eens proberen. Wat denk jij?

Ik heb deze HG roestverwijderaar gebruikt

Heb jij nog aanvullingen of andere producten die eventueel roest kunnen verwijderen uit klinkers?

4 gedachten over “Onze terrassen onder de roest; tijd voor ontijzering…”

  1. We hebben exact hetzelfde probleem. Mag ik vragen welke ontijzeringsinstallatie u heeft aangebracht? Werkt dit effectief? Want de berichten hierover spreken elkaar wat tegen.

    1. Goedemorgen Gunther, wij zijn heel erg blij met de ontijzering die we hebben laten aanbrengen. Dit hebben we via een leverancier bij ons in de buurt laten doen. De installatie zelf is wel een behoorlijke kostenpost natuurlijk (bij ons zo rond de € 4000 gelloof ik). Hiermee zijn we definitief verlost van al het roest in het grondwater. Als je een leverancier kiest die ook een test doet van het grondwater en daar de installatie op afstemt dan zou het zeker moeten werken. Uiteraard dient er wel regelmatig zout bijgevuld te worden om de hars te kunnen spoelen.

      Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven