Rokjesdag of rokjesgate, een rel of een del?

En jawel, het is weer zover! Gaat het niet over de film rokjesdag, dan gaat het wel over het feit dat rokjesdag niet door iedereen op prijs gesteld wordt. Of in ieder geval niet door die ene specifieke Amsterdamse ambtenaar die een heuse #rokjesgate heeft veroorzaakt met de mail die hij heeft doorgestuurd naar zijn werknemers.

rokjesdag

In zijn mail was hij luidt en duidelijk…

“Beste dames,

Vanaf heden wil ik de afspraak maken dat dames een rok of een jurk dragen die niet korter is dan net boven de knie. Ook knielaarzen vind ik niet gepast aan de balie.

Dit is ook het laatste verzoek dat ik maak. De volgende keer stuur ik mensen naar huis en niet meer naar een winkel om iets te gaan halen. “

BAM.

En daar sta je dan. Heel Nederland valt over je email terwijl je zelf eigenlijk alleen maar (voor de zoveelste keer, als ik het goed begrijp) duidelijk aan wilt aangeven dat je de betreffende kleding niet gepast vindt voor achter de balie.

Tja.

Als ik zo door mijn tijdlijn scroll, dan zie ik vooral veel mannen die de uitspraak van de teamleider niet weten te waarderen. Waarschijnlijk mannen die binnenkort op het gemeentehuis hun paspoort wilden gaan verlengen maar nu bang zijn dat ze moeder Theresa types achter de balie zullen vinden in plaats van de Marilyn Monroe-achtigen 😉 .

Uiteraard zijn er ook vrouwen die reageren. Is dat het type haar-op-de-tanden? Of ik-vecht-tegen-het-glazen-plafond type? Vooropgesteld dat ik vind dat iedereen moet doen en laten wat hij wil, en dus ook doen en dragen wat hij (of zij in dit geval) wil, kan ik me toch wel voorstellen dat er functies zijn waarop bepaalde kledij niet echt op prijs gesteld wordt.

Rokjesdag anno 2016

Gelukkig zijn we niet meer van het tijdperk dat we allemaal in pak op het werk hoeven te verschijnen,  of in een lange jurk tot aan de enkels. Maar een heel kort rokje met knielaarzen eronder… het roept wel een beeld op, is het niet dames en heren? Ik denk niet dat het op prijs gesteld werd bij mijn vorige werkgever als ik er toen zo bij had gelopen.

En nu ben ik verre van braaf, maar ik vraag me toch wel af waarom zo’n mail zo’n enorme rel kan veroorzaken in Nederland. Is het dat we niets beters te doen hebben en het dus bij voorbaat interessant vinden om massaal iemand in de zeik te nemen? Of zijn we het in grote getalen oneens met de stelling dat je gepaste kleding dient aan te trekken in bepaalde functies, als daar om gevraagd wordt?

Kijk, dat je jezelf eenmalig vergist in je kledingkeuze en dus met je pitpoesoutfit op je werk verschijnt in plaats van in de kroeg waar je je normaal zo kleedt, dat snap ik nog. En dat sommigen onder ons (en dat kunnen net zo goed mannen zijn uiteraard, denk maar aan bepaalde haardracht, of tatoeages), een tweede waarschuwing nodig hebben omdat bepaalde hersencellen de eerste waarschuwing niet juist geregistreerd hebben, daar kan ik ook nog inkomen… maar ergens ligt de grens.

Er komt een moment dat iemand tot je door moet dringen dat rokjesdag niet per definitie inhoudt dat je alles uit de kast kan trekken (of uhhhh, nu ja… ik bedoel eigenlijk… bijna niets uit de kast kan trekken, als je begrijpt wat ik bedoel 😉 ).

Als jij nu eens even heel eerlijk bent. Wat vind jij hier dan van? Moet alles altijd zomaar kunnen, of is het toch niet zo gek dat deze ambtenaar op zijn strepen is gaan staan?

 

 

1 gedachte over “Rokjesdag of rokjesgate, een rel of een del?”

  1. Ik vind het helemaal niet zo heel gek. Voor de meeste functies moet je er representaties uit zien, en dat is 9 van de 10 keer niet als een ‘del’. Je hoeft er natuurlijk niet direct bij te lopen als een non, maar er mogen zeker wel eisen gesteld worden aan de ‘sexyness’ van een outfit. Ik zou een leerkracht ook niet graag in een minirok door de klas zien paraderen; als dat dan een goed voorbeeld voor kinderen moet zijn…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven