Rouw bij kinderen; een brief van opa uit de hemel, is dit bedriegen?

Een brief krijgen van een overleden dierbare. Dat willen we allemaal wel. Het overkwam een 5-jarig jongetje uit Duitsland, dat zijn overleden opa zo miste. Je hebt het bericht vast wel gelezen, het ging afgelopen weekend viraal. Iedereen is vol lof over de anonieme vinder van de ballon, die een brief met knuffelbeer terugstuurde. Zogenaamd van opa. Maar is dit wel de juiste manier voor het verwerken van rouw bij kinderen? Ik ben het niet eens met alle lovende reacties op deze goedbedoelde actie.

rouw bij kinderen

Verwerken van een verlies; rouw bij kinderen

De ouders van het jochie dat zo goed als ontroostbaar is na het overlijden van zijn opa besluiten samen een brief aan de opa in de hemel te schrijven. De brief binden ze aan een ballon, en ze laten deze op. In het kader van het rouwproces. Een mooi gebaar. Hierin kan ik nog meegaan, rouw bij kinderen werkt anders dan bij ons. Degene die de brief vond, zorgde voor een ontroerend antwoord. Hij of zij schreef onder meer “”Je luchtballon is zo hoog gevlogen dat hij bij me in de hemel kwam. Ik kon hem gelukkig vangen.” Ook zat er een teddybeer bij de brief, om de jongen te troosten als hij verdrietig is. Goed bedoeld, maar hier zou ik als ouders afhaken. Dit vind ik bedrog.

Held of niet?

Blijkbaar ben ik een van de weinigen die hier moeite mee heeft. “Wat een held!” “Diegene verdient een lintje!” lees ik op facebook. Ik denk alleen maar, wat nou als het jochie erachter komt dat opa hem helemaal geen brief met teddybeer terug heeft gestuurd? Als hij achter de keiharde waarheid komt dat mensen van wie je houdt dood kunnen gaan en nooit meer met je kunnen praten? Ook niet vanuit de hemel, per post. Ik zou ongelooflijk kwaad zijn als ik dat jochie was.

Azijnzeiker

Ik krijg de neiging om ook op Facebook te reageren. Dan kom ik een reactie tegen van iemand die net als ik vraagtekens bij dit verhaal heeft. Hij wordt door anderen als ‘azijnzeiker’ bestempeld. Ok, ik reageer maar even niet. “Je laat kinderen ook in Sinterklaas geloven, doe niet zo moeilijk’, wordt er gezegd. Dat is natuurlijk zo, we bedriegen onze kinderen wel vaker. Persoonlijk heb ik met de sinterklaasleugen minder moeite. Hoewel ik op vragen van mijn kinderen probeer niet al te hard te liegen. “Mam, bestaat Sinterklaas?” Dan kets ik de vraag altijd terug, “Wat denk je zelf?”

Opa komt niet uit Spanje

Sinterklaas is een figuur waar ze niet echt van houden. Die maar 1 keer per jaar komt opdagen. Een opa is een belangrijk onderdeel van het echte leven. Als je die verliest, is dat totaal iets anders dan Sinterklaas die weer met zijn boot naar Spanje vaart. Deze rouw bij kinderen, daar gaat het om, en wat mij betreft ga je daar anders mee om!

Eerlijkheid duurt het langst

Ik denk dat je het rouwproces van je kind beter begeleidt door eerlijk te zijn. Troost en steun te bieden. Verdriet mag er zijn, dat kun je niet wegnemen. Ook niet door ballonnen met brieven op te laten, hoewel dat wel kan helpen. Een kind kan zijn gevoelens op die manier uiten. Alleen denk ik dat je een kind niet voor de gek moet houden.

Opa komt niet meer terug. Ik zou mijn kind willen helpen om dit te accepteren. En ik denk niet dat je dat doet met nep brieven. Hoe goed de intentie ook is. Wat nou als je kind iedere week zo’n ballon wil oplaten? Als hij z’n eerste tand eruit heeft en dit ook aan opa wil laten weten? En dan komt er geen brief meer terug? Leg dat maar eens uit.

Eerlijkheid duurt het langst..

Wat vind jij? Ben ik een zeurpiet en is dit gewoon een lief gebaar? Of denk je ook dat je een kind beter op een andere manier kunt helpen bij zijn rouwproces.

Tip: Rouw bij kinderen kan een ingewikkeld onderwerp zijn. Mocht je in een situatie zitten waarbij je je kind wilt helpen in zijn of haar rouwproces dan kan dit boek wellicht van waarde zijn. Kinderen helpen bij verlies. Of het boek Lieve oma Pluis van Dick Bruna.

Meer artikelen over verdriet en verwerking:

*Gebruikte afbeelding van Shutterstock

1 gedachte over “Rouw bij kinderen; een brief van opa uit de hemel, is dit bedriegen?”

  1. Ik kan jou zeker wel begrijpen. Als het jochie er achter komt dat zijn opa eigenlijk helemaal geen brief geschreven heeft, zal de klap misschien eens zo hard aankomen. Maar als je daar even niet naar kijkt, kan ik me wel voorstellen dat dat jochie momenteel wel ontzettend getroost is. Misschien kan hij het op latere leeftijd relativeren en heeft hij er geen hartzeer om?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven