Rouwverwerking kind vormgeven door begrafenis lego te gebruiken

Rouwverwerking kind en omgaan met het verdriet verschilt per persoon. Als ik van het bestaan van begrafenis Lego had geweten dan had ik dit zeker gebruikt om Lotte toen ze 4 was ‘mee te nemen’ in het proces van de begrafenis van mijn moeder, haar oma. Rouwverwerking bij een kind werkt nu eenmaal op een andere manier dan bij volwassenen en aangezien zij totaal geen notie hebben van wat er te gebeuren staat vind ik dit uitvaartspeelgoed echt bijzonder om te zien.

Begrafenis lego om proces rouwverwerking kind vorm te geven

Ik werd door Anne op de begrafenis lego gewezen. Zij kwam dit product tegen en ‘vond het wel iets voor mij’. En daar heeft ze helemaal gelijk in. Ik vind het belangrijk om alles met mijn kinderen bespreekbaar te maken. Ze hoeven het echt niet overal mee eens te zijn, maar ik hou niet zo van uitvluchten zoeken of ergens omheen lullen. Zo weet Lotte in principe al helemaal hoe het werkt met de bloemetjes en de bijtjes, en heeft ze helaas ook al op jonge leeftijd moeten ervaren hoe het is om haar oma te verliezen. Hoe je omgaat met die rouwverwerking kind is mijns inziens erg belangrijk.

rouwverwerking kind

Rouwverwerking kind verschilt van kind tot kind

De rouw bij kinderen is duidelijk voor ieder kind anders. Waar haar grote broer (toen 8) het maar ‘niets’ vond om naar oma te gaan kijken terwijl ze opgebaard lag, vond Lotte het juist wél fijn. Ze hielp me mee de kaarsjes aansteken en wilde ook iedere keer graag oma’s hand nog even vasthouden. En even aaien. Die manier van rouwverwerking bij je kind vind ik heel belangrijk. Om ze zelf te laten kiezen. Niets moet hierin, alles mag. Maar dat had dan echt betrekking op het hele persoonlijke stuk van afscheid nemen van oma.

Lees ook: Kinderen en rouw, neem ik ze wel of niet mee naar de begrafenis?

Waar ik echter verder helemaal niet zo mee bezig ben geweest naar de kinderen toe is hoe de hele dag van de begrafenis zou verlopen. Op zich niet zo vreemd natuurlijk, want je hoofd zit vol. Vol met zaken die geregeld moeten worden voor de begrafenis van je moeder. Maar ook vol met zaagsel of mist, maar net hoe je het wilt noemen. Kwam ik thuis na een lange dag bij mijn vader te zijn geweest om met mijn zus en broers zaken te regelen en keuzes te maken… en aan mijn eigen rouwproces te werken, dan was ik leeg. Op dat moment stond ik er niet meer bij stil dat de dag van de begrafenis zelf ook een behoorlijke impact zou hebben op mijn kinderen.

Ik had bijvoorbeeld een uitgebreide speech, waarin ik natuurlijk zo nu en dan moeilijk uit mijn woorden kon komen. Hoe moet dit voor mijn kinderen zijn geweest? Ik heb er totaal niet over nagedacht 🙁 . Ook al hoop ik dat een volgende nog lang op zich gaat laten wachten… dit doe ik dan toch anders.

Uiteraard was Frank er als back-up voor de kinderen, maar toch. Hoe mooi was het geweest om een gesprek met de kinderen om te vormen naar een activiteit met begrafenis lego, ook wel uitvaartspeelgoed genoemd.

Om andere kinderen in hun verdriet mee te nemen

Hoe mooi is het ook dat kinderen op deze manier de mogelijkheid hebben om samen met hun vriendjes of vriendinnetjes de begrafenis of crematie bijvoorbeeld na te spelen.

Veel ouders vinden het moeilijk om met hun kinderen over de dood of een begrafenis te praten. Terwijl het simpelweg bij het leven hoort. Doot het moeilijk over te doen, of het te omzeilen, wordt het voor kinderen een beladen onderwerp. Met dit ‘speelgoed’ zal je zien dat jouw kind het een ander kind heel goed duidelijk kan maken. Zo komt er ruimte voor gesprek en verdriet, voor de rouwverwerking van je kind.

Het ontstaan van begrafenis Lego

Richard Hattink is de bedenker van de rouwlego. Hij heeft naast de PABO als bijbaan tijdens zijn studie in een uitvaartcentrum gewerkt. Die combinatie heeft ertoe geleidt dat hij altijd een soort betrokkenheid heeft gehad met rouw en rouwverwerking. Bij de afronding van zijn masteropleiding Pedagogiek in 2015 heeft hij zijn onderzoek dan ook gericht op begeleiding bij rouw.

Lees ook: rouw bij kinderen, een brief van opa uit de hemel… is dit bedriegen?

In zijn begeleiding en vormgeven van rouwverwerkng bij kinderen wilde Richard graag het praten over de dood zo laagdrempelig mogelijk houden. Begrafenis lego maakt daar wat hem betreft onderdeel van uit en ik begrijp hem hierin volkomen.

Samen met een Lego licentiehouder heeft Richard een heel aantal verschillende bouwpakketten voor de begrafenis lego ontwikkeld. Van een crematorium tot een urnenkast of een kerkhof en van een kist in verschillende kleuren tot een kerk en een rouwauto. Ook zijn er poppetjes toegevoegd met een verdrietige uitdrukking op het gezicht. Het is dus bruikbaar bij begraven of cremeren, dat maakt niet uit.

Uitvaartspeelgoed niet goedkoop

De begrafenis Lego is niet goedkoop. Helaas valt daar niet zo heel veel aan te doen, want het samenstellen van de Lego is een enorm tijdrovende klus. Lego zelf heeft namelijk aangegeven dat ze geen interesse hebben om een begrafenis pakket in productie te nemen. Dit houdt dus ook in dat Richard samen met de Lego licentiehouder veel tijd kwijt is aan het bij elkaar zoeken van alle juiste Lego elementen om deze rouwlego pakketten compleet te maken.

Rouwverwerking kind voor Lego niet belangrijk genoeg

Waarom Lego zich niet wil bezig houden met begrafenissen? Zij vinden het onderwerp te verdrietig en Lego is bedoelt om kinderen aan het lachen te maken. Aldus Lego. Beetje jammer vind ik dit moet ik zeggen. Heeft een bedrijf een keer de kans om op een fantastische manier aansluiting te zoeken bij haar doelgroep om ze écht verder te helpen en dan willen ze er niet aan.

Maargoed. Fijn dat er mensen zijn zoals Richard die zich hier wel om bekommeren. Heb je interesse in zo’n pakket of wil je gewoon wat meer lezen? Kijk dan even op de website van Uitvaartspeelgoed.

Wat denk jij? Zal begrafenis lego kunnen helpden bij de rouwverwerking van een kind? En zou je er zelf voor kiezen?

2 gedachten over “Rouwverwerking kind vormgeven door begrafenis lego te gebruiken”

  1. Uiteindelijk hoef je niet alles met, in dit geval legopoppetjes, uit te beelden. Een kind voelt zelf heel goed aan wat er precies gebeurt als jij er over verteld. Míjn dochter verloor haat grote broer toen zij 7 was. Geef het de tijd. Want het eigen tempo is het belangrijkste. De details is ook vaak niet zinvol. Ze hebben er simpelweg geen behoefte aan. Wij maken het vaa zwaarder dan het is. En dat is toch ook niet wat je wilt?

  2. Alhoewel ik de gedachte hierachter erg mooi vind, moet ik er wel een beetje aan wennen. Zelf heb ik nog geen hulpmiddelen nodig gehad bij een verlies en heb dit dan ook nog niet gemist. Maar ik kan mij voorstellen dat het als een voorbereiding echt heel fijn kan zijn. Zeker wanneer de verloren dierbare heel dichtbij staat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven