Rouwvliegjes bestrijden? Tips en non-tips

Dat ik gek ben op planten dat weten jullie inmiddels. Maar dat ik soms ook de nodige strijd voer met andere beestjes die ook gek zijn op mijn planten, daar heb ik het tot op heden niet veel over gehad. Inmiddels heb ik de nodige ervaring met het verzorgen van planten en vertel ik je graag hoe je rouwvliegjes kan bestrijden. Want jemig wat zijn al die beestjes in je planten een domper op de plantenliefde en het verzorgen ervan! Deze kleine irritante zwart rouwmugjes mogen wat mij betreft uitgeroeid worden.

Rouwvliegjes bestrijden om je planten te beschermen

Allereerst zal ik even ingaan op het fenomeen rouwvliegjes. Wat zijn rouwvliegjes, hoe herken je ze en wat kan je tegen rouwvliegjes doen?

Bron: Pinterest

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zitten niet alleen in je planten, maar ze vliegen er ook aardig wat omheen. Sterker nog… als we écht last hebben van rouwvliegjes en we zitten ’s avonds op de bank dan gebeurt het geregeld dat er zomaar ineens een rouwvliegje in mijn neus vliegt! Bizar en irritant tegelijk, want zo groot is mijn neus nu ook weer niet 😉 .

De rouwvarenmug (echte naam van rouwvliegjes) ziet eruit zoals je hierboven uitvergroot ziet. Brrr. Rouwvliegjes zijn dus die kleine irritante vliegjes die bij je planten in de buurt zitten. Een stukje kleiner dan fruitvliegjes overigens en zwarter, maar net zo irritant. Daarnaast zijn ze ook niet zo goed voor de wortels van je planten. Een paar rouwvliegjes is nog niet zo’n drama, maar heb je veel van die zwarte vliegjes rondom je planten zitten dan kunnen je planten daar last van krijgen. Het snel bestrijden van rouwvliegjes is dus een must om een plaag te voorkomen.

Gelukkig steekt deze mug niet, maar hij produceert wel enorm veel eitjes (wel tot 200 per keer) die hij vervolgens in de aarde van je planten legt. De larves die hier uitkomen die eten aan de worteltjes van je planten. Zolang het er maar een paar zijn is dat niet desastreus, maar als je echt een plaag met rouwvliegjes hebt dan kan dat wel een probleem worden. Je plant kan er zelfs van dood gaan (dan moet je wel een echte rouwvarenmug plaag hebben).

Hoe vind en herken je de rouwvarenmug?

Zoals gezegd bevinden ze zich bij je planten en leggen ze hun larves in de (liefst vochtige) aarde. Soms zie ik ze gewoon in mijn plantenpot lopen. Andere keren vliegt er een vliegje weg als ik de plant water geef of zie ik er gewoon een paar dood op de vensterbank liggen. De rouwvliegjes leven namelijk maar een dag of twee, dan leggen ze al het loodje. Maar als je niet oppast hebben ze dan dus ook al eitjes gelegd.

Wat kan je doen tegen rouwvliegjes?

Er gaan allerlei methodes rond op internet om rouwvliegjes te bestrijden. Dat gaat van het bestrijden met aaltjes tegen rouwvliegjes tot het gebruik van kaneel en bijvoorbeeld het ‘strooien’ van zand. Ik neem alle methodes met je door en van diegene die ik zelf gebruikt heb om de rouwvliegjes te bestrijden vertel ik gelijk mijn ervaringen erbij.

1. De aarde van je plant laten uitdrogen

Zoals hierboven beschreven houden rouwvliegjes van vochtige aarde om zich in voort te planten. Wil je de rouwvarenmug bestrijden dan is het dus zaak dat je de gunstige omstandigheden weghaalt. De grond laten uitdrogen kan een oplossing zijn voor de korte termijn. Hou echter wel in de gaten dat het geen methode is die je verzekerd van succes. Daarnaast is het soms best lastig want planten die juist van vochtige aarde houden, die wil je eigenlijk niet uit laten drogen toch? Je kan natuurlijk ook juist kiezen voor planten die weinig water nodig hebben, dan heb je ook minder last van rouwvliegjes!

Mijn ervaring: ik heb deze methode om de rouwvliegjes te bestrijden zelf uitgeprobeerd maar ik heb hiermee de vliegjes nooit helemaal weg gekregen.

2. Kaneel strooien op de aarde in de pot om rouwvliegjes te bestrijden

Een andere methode die je veel leest op internet is het strooien van kaneel op de potgrond. Het ruikt heerlijk vind ik, maar het leidt niet helemaal tot het gewenste resultaat. In ieder geval niet als je aardig wat rouwvliegjes hebt zitten. Ben je ervan verzekerd dat maar één plant aangetast is, dan zou je het eventueel nog kunnen proberen. In het geval dat meerdere planten besmet zijn met de rouwvarenmug zou je de aarde bij alle planten moeten bestrooien met kaneel. Dat kost niet alleen veel aan kaneel, maar mijn ervaring is dat het dus ook niet volledig succesvol is.

Mijn ervaring: kaneel strooien kan wellicht als er maar een plant besmet is, maar bij een echte plaag is dit geen oplossing.

3. Brekerszand strooien op de aarde bij je plant

Ik zei al dat ik ervaring heb met het bestrijden van rouwvliegjes en bij het opschrijven van de methode blijkt dat ook wel. Ook deze heb ik namelijk uitgeprobeerd. Zelfs nu heb ik nog een paar planten staan met een dikke laag wit zand over de aarde. Helaas ook geen sluitende oplossing bij ons. Daarnaast ziet het er niet uit, ook dat vind ik jammer. Als laatste mag nog gezegd worden dat het witte zand zich bij het water geven steeds meer vermengd met de aarde. Hierdoor wordt je potgrond mengsel er voor de planten niet beter op.

Mijn ervaring: er wordt gezegd dat een dikke laag wit zand op de aarde in de pot de rouwvliegjes tegenhoudt om in de aarde hun larves te leggen. Ze zouden niet door het zand heen kunnen. Mijn ervaringen hiermee zijn niet positief.

4. Knoflook bij je planten gooien tegen rouwvliegjes

Been there, done that. Ik hou van knoflook in mijn eten, dus wat knoflook bij mijn planten vond ik ook geen probleem. Feit is alleen dat je aardig wat knoflook moet gebruiken en dat je huis er dus een beetje naar gaat ruiken. Daarnaast gaat de knoflook op een gegeven moment schimmelen, wat ook niet bevorderlijk is voor de aarde van je plant.

Mijn ervaring: rouwvliegjes bestrijden met knoflook blijkt dus helaas ook geen oplossing.

5. Mierengif van Action gebruiken als bestrijding tegen rouwvliegjes

Deze heb ik zelf niet uitgeprobeerd. Mierengif is van nature niet echt milieuvriendelijk en het goedje van de Action zal hier geen uitzondering op zijn. Ik zal deze methode dus niet snel gebruiken, ook al lees ik wel positieve ervaringen op internet. Daarnaast vind ik het ook geen fijn idee met onze katten. Ik heb niet voor niets zoveel mogelijk niet giftige planten voor mijn katten.

rouwvliegjes bestrijden

6. Aaltjes tegen rouwvliegjes

Een relatief eenvoudige methode om rouwviegjes te bestrijden is het gebruik van aaltjes. Hier lees ik veel positieve ervaringen over en zelf ben ik hier (tot nu toe) ook tevreden over. Aaltjes – ook wel nematoden genoemd- zijn hele kleine wormpjes. Koop je aaltjes om rouwvliegjes te bestrijden, dan ontvang je een soort ‘poeder’ in huis. Maar vergis je niet, dit ‘poeder’ is een levend organismen dat de larves van je rouwvliegjes te lijf gaat! Je mengt het poeder met water waarmee je vervolgens je planten water geeft. Ik vond de aaltjes online bij Biogroei.

Omdat aaltjes een volledig natuurlijk product zijn is dit een betere keuze dan bijvoorbeeld de mierengif die hierboven beschreven staat. Wel moet je je bewust zijn van het feit dat deze aaltjes maar een beperkte levensduur hebben. Je kan ze dus niet op voorraad in de kast laten liggen voor het geval je een plaag krijgt.

tips om rouwvliegjes te bestrijden

Heb je een plaag? Dan bestel je de aaltjes en gebruik je ze vrij snel na ontvangst. Na het water geven met de aaltjes duurt het een paar weken voordat je geen rouwvarenmugjes meer ziet.

Mijn ervaring: positief! De aaltjes doen zeker hun werk. Een nadeel is wel dat deze manier van bestrijden van je rouwvliegjes niet echt goedkoop is. Maar liever dat dan aan blijven modderen wat mij betreft.

Tip: Wat je in de gaten moet houden is dat de aaltjes alleen werken in vochtige aarde. Heb je net de methode van uitdrogen van de aarde uitgeprobeerd, dan kan je beter eerst weer even normaal water geven voordat je aan de aaltjes begint. Anders overleven ze het niet voordat ze hun werk hebben gedaan.

Een ander voordeel van deze aaltjes is overigens dat ze ook werken tegen trips!

7. Je potgrond steriliseren in de magnetron

Een methode waarmee je rouwvliegjes kan voorkomen in plaats van bestrijden is de potgrond bij het verpotten van je planten kort te steriliseren in de magnetron. Ik doe dan een flinke schaal potgrond 2 minuten op 900 watt in de magnetron. De potgrond wordt dan zo heet dat de rouwvliegjes of eventuele larven ervan gedood worden.

Nadeel is natuurlijk dat je niet goed weet wat dit doet met de mineralen en dergelijke die in de potgrond zitten en die juist weer goed zijn voor je plant. Uiteraard moet je de potgrond na het verwarmen eerst weer goed af laten koelen voordat je hem gaat gebruiken.

Mijn ervaring: dit werkt, maar of het de potgrond goed doet, dat weet ik dus niet.

vleesetende plantjes tegen rouwvliegjes

8. Vleesetende plantjes houden

Vleesetende plantjes zijn ook een goede methode om je rouwvliegjes te bestrijden. Ik heb er zelf een aantal in huis, de een makkelijker in onderhoud dan de ander. Het typische is dat je de vleesetende plantjes juist weer continue met de voeten in het water moet hebben staan. De plantjes werken zeker tegen rouwvliegjes, maar voor het bestrijden van een plaag heb je wel heel veel vleesetende planten op je bureau en in de rest van je kamer nodig 😉 .

Mijn ervaring: werkt goed, maar deze plantjes kunnen een hele plaag rouwvliegjes niet aan.

9. Geef water met tijm

Van Ria kregen we de tip dat het geven van gekookt water met tijm ook werkt. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar zodra de rouwvliegjes zich weer aandienen zal ik deze methode ook gelijk eens testen om ze te bestrijden.

Kook 1 liter water met 3 theelepels gedroogde tijm. Laat afkoelen en geef er je planten water mee. Dit moet voor langere tijd herhaalt worden.

Heb jij ervaring of andere tips tegen rouwvliegjes? Dan hoor ik het graag van je!

Rouwvliegjes? Zo kom je er vanaf!

7 gedachten over “Rouwvliegjes bestrijden? Tips en non-tips”

 1. Die knoflook moet je gebruiken als thee! Dat stinkt niet en schimmelt niet. En je hebt er ook niet veel knoflook voor nodig.

  Vleesetende planten vangen wel mugjes, maar ze zijn er ook (mede) de oorzaak van. De mugjes gedijen goed in die vochtige grond.

 2. Gisteren mierengift gekocht bij Action. ’s Avond aangemaakt en de aarde van de bloempotten besprenkeld . Eerste resultaten geweldig. Geen rouwvliegjes meer gezien vandaag. Ik ga wel om ook de eitjes en de larven geen kans meer te geven nog een of twee keer nabehandelen.

 3. Kook 1 liter water en doe daar 3 theelepels gedroogde tijm bij. Roer goed door , laat afkoelen en geef hiermee je planten water. Dit moet over langere tijd herhaald worden, maar zo verdwijnen ze wel.

 4. Avatar foto
  Steven Dekker

  Fijn artikel. Ik ga zeker eens kijken naar die aaltjes.

  Kennelijk zou imidacloprid ook helpen. En middel gebruikt om o.a. vlooien te bestrijden bij honden en katten. Het is wel belangrijk dit middel NIET door de goot te spoelen en alleen op je binnen planten te gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven