Ooit had ik RSI. Dat is bijna 15 jaar geleden. Voor wie het niet weet: RSI is een verzamelnaam voor klachten aan arm, nek of schouder. Meestal ontstaat het bij mensen die onder grote druk werken en veel achter een pc zitten. Ik werkte toen behoorlijk hard. En veel achter een pc. En ik nam het niet zo nauw met mijn stoel en houding. Ik holde gewoon door. Herken je dat? Dan herken je de symptomen van RSI, en andere stressklachten die erbij horen, misschien ook.
Overbelasting
Er zijn een aantal elementen die maken dat je ‘makkelijker’ overbelast raakt. Mensen die heel hard werken, veel geven, de lat hoog leggen en te weinig aan zichzelf denken lopen extra risico. Ik ken deze groep goed, omdat ik er zelf namelijk toe behoor. Het aparte van deze groep mensen is, dat ze vaak heel veel energie hebben en ze zijn ook nog eens overtuigd dat ze de hele wereld aankunnen. Het zijn mensen die honderd dingen tegelijk kunnen doen. Ze bemoeien zich met van alles. Oftewel: je kan ze prima voor een klus kunt vragen. Dat gebeurt dan ook vaak. Zeg je als streber en control freak dan nee? Inderdaad. En ja, juist bij deze mensen is de kans groot dat de batterij leegloopt.
RSI of burnout
De mensen uit bovenstaand stukje (en ik dus ook) krijgen eerder RSI of burnout. Of iets anders wat ze voor een tijd uitschakelt. Ik ben in mijn ‘geblesseerde’ jaar behoorlijk met mezelf geconfronteerd. En ik ben gaan zien dat IK het ben die stress aantrekt. Ik voel me extra verantwoordelijk en ik wil geen fouten maken of nee zeggen. Dus dát is wat ik moest veranderen. In ieder geval had ik dat nodig om weer gezond te kunnen worden.
Ik heb geleerd om beter naar mezelf te luisteren. Want stiekem geven lichaam en geest vaak echt wel aan dat genoeg genoeg is. Ik heb geleerd op tijd grenzen te trekken. Soms heb ik er heus nog wel moeite mee. Gelukkig heb ik ook een partner die af en toe op de rem drukt. Maar die grenzen trekken, dat moet je toch zelf doen. Zelf last van stressklachten, burnout of RSI? Zorg voor genoeg herstel tijd. En nog een persoonlijk advies van mij: stop met dingen die niet goed voor je zijn. Dan weet je zelf het beste wat ik daar mee bedoel 😉 .
Kijk naar jezelf
Mijn vraag aan jou is eigenlijk: hoe ga jij met jezelf om? Hoe vaak rek jij jezelf op en ga je over grenzen heen? Hoe vaak sta jij bij jezelf stil en voel je je lijf? Deel jij je zorgen? En zorg je genoeg voor ontspanning? Ik waarschuw je vast! Stress en overbelasting worden vaak weggewimpeld. Het is verleidelijk om te denken: “Bij mij is het niet zo erg” of “Ik kan het wel aan”…
Prik daar bij jezelf doorheen. En vraag je af wat stress met jou doet. Eén ding is zeker: het het een grotere invloed op ons leven dan we denken. Meer lezen? Dan is dit boek over stress misschien een goede tip.