Verzacht je rugpijn bij zwangerschap met deze tips & tricks

In het begin van je zwangerschap sta je geregeld en profil voor de spiegel. Zie je al wat?? Zwangere buiken zijn prachtig. En als je in verwachting bent, kan je meestal niet wachten tot de rest van de wereld dat ook kan zien. Maar bij sommige zwangerschappen komt er óók een moment dat je je buik helemaal vol hebt van die buik. Bij mij was dat in beide gevallen zo 😉 . Niet alleen omdat het niet echt praktisch is, zo’n verdriedubbeling van je omvang. Maar vooral omdat die ronde buik ook echt vervelende rugpijn bij zwangerschap kan opleveren. Toch kan je er wat tegen doen. Deels. Lees mee wat je aan die stekende rugpijn kan doen met bijvoorbeeld de Anita Maternity Babybelt. En neem vooral ook onze andere tips mee. Succes met de laatste loodjes!

rugpijn bij zwangerschap
c’est moi…

Een zware buik tijdens je zwangerschap?

Zo’n ronde, zwangere babybuik is toch prachtig? Zeker als hij ook nog een beetje draagbaar is. Helaas maken veel vrouwen een ommekeer mee tijdens de zwangerschap zo ergens in het tweede of derde trimester. Kreeg je aanvankelijk geen genoeg van je nieuwe rondingen, wordt dat later in de zwangerschap anders. Je kan je veters niet strikken, niet lekker in bed liggen of je benen scheren. Maar dat heb je allemaal over voor je kindje, toch?

Pijnlijke klachten

Anders wordt het wanneer die zwangerschapsbuik écht pijnlijke klachten gaat opleveren. Je lichaam moet zich behoorlijk aanpassen tijdens je zwangerschap. En dat valt niet altijd mee. De gemiddelde vrouw komt 12 kilo aan tijdens haar zwangerschap. Dat is mij niet gelukt overigens… ik kwam in beide zwangerschappen bijna 30 kilo aan! Een soort tientonner effect gaf dat.

Hoe tengerder je gebouwd bent, en hoe meer je aankomt, hoe eerder je last krijgt van bijvoorbeeld lage rugpijn bij zwangerschap. In dit artikel lees je meer over wat je daar aan kan doen.

Rugpijn bij zwangerschap wordt overigens niet alleen veroorzaakt door de extra kilo’s. Je hormonen zijn ook een grote boosdoener in dit geval. Door de toename van Progesteron in je lijf worden je banden weker. Hierdoor wordt je balans lastiger én wordt het gewicht minder goed draagbaar. Tel daar extra gewicht bij op, slappere buikspieren en een baarmoeder die steeds zwaarder wordt en voilà.

lees ook: een mental breakdown door mijn lichaam na zwangerschap

Lende- en rugpijn bij zwangerschap

Hoe meer zwangerschapskilo’s er bij komen, hoe zwaarder jij het krijgt. Rugpijn en lendepijn komen veel voor bij zwangere vrouwen. Vooral na lang staan, zitten of lopen kan je het behoorlijk in je rug krijgen. Maar ook wanneer je ’s morgens uit bed komt kan je al last van pijn hebben. Vervelend, maar met deze tips kan je de pijn gelukkig beperken.

babybelt

Ondersteuning door de Babybelt

Een buikband dragen tijdens je zwangerschap is niks nieuws. Maar hoewel sommige van die modelletjes een klein beetje steun bieden (en er tof uit zien), ga je er de rugpijn bij zwangerschap niet mee voorkomen. Heb jij het gevoel dat je je eigen buik amper nog kan dragen, net als ik destijds? Dan heb je wat sterkers nodig dan een buikband. Speciaal voor die mama’s is er nu de Anita Maternity Babybelt.

De babybelt is een zwangerschapssteunband die vooral geschikt is voor de laatste (heftigste) weken van je zwangerschap. Hij gaat rug- en lendepijn tegen en biedt ondersteuning aan je ronde buik. Door de elastische zones zit ‘ie niet alleen lekker als je loopt of staat, maar ook als er (alweer 😉 ) een zitpauze ingelast moet worden. Komt goed mama, komt goed!

De babybelt is verkrijgbaar in 3 kleuren: wit, zwart en skin. Het materiaal ademt heel goed. Gelukkig maar, want je zwangerschap is op dit moment al een uitdaging op zich en aan een zweterige buik heb je nu al helemaal geen behoefte. Door de klittenband is hij verstelbaar in iedere gewenste wijdte. Maar let op, voor de buik moet je wel de juiste maat hebben. De babybelt komt in de maten XS tot en met XL.

Blijf bewegen

Door de rugpijn ben je misschien geneigd om niet zoveel meer te doen, maar de juiste beweging is juist nu heel belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwemmen (je buik wordt gedragen door het water) of bijvoorbeeld zwangerschapsyoga.

Te lang stilstaan is niet goed voor je. Zorg er tijdens het stilstaan in ieder geval voor dat je op beide benen staat zodat je gewicht goed verdeeld is.

Bukken?

Zoals het hoort! Door je knieën zakken dus om iets van de grond te rapen en niet buigen en je buik naar voren laten hangen. Dit is trouwens altijd goed 😉 .

Tillen?

Niet te zwaar graag. Je bent zwanger, niet gehandicapt, dat klopt. Maar dit neemt nog niet weg dat je jezelf wel in acht mag nemen. Ik weet van mezelf dat ik overmatig veel gesjouwd heb tijdens mijn zwangerschappen. Zeker bij de eerste. Ik zou de wereld wel laten zien dat ik dat allemaal kon. Met de nodige rugpijn en harde buiken tot gevolg. Dom!

Draag goede schoenen

Mooi zwanger zijn is fantastisch. Maar je kan ook overdrijven in je kleding en schoeisel. Zorg er dus voor dat je goede schoenen draagt en probeer hakken te vermijden. Je houding verandert hier namelijk door en dat komt je rugpijn bij zwangerschap niet ten goede.

Lees ook: haaruitval na zwangerschap… jij ook al?

rugpijn bij zwangerschap verhelpen

Bekkeninstabiliteit

Bij aanhoudende, hevige rugklachten is het altijd goed om even langs de huisarts te gaan. Zeker als je last hebt van acute, hevige pijn of last van een ‘doof’ gevoel of tintelingen in je benen. Je zou dan namelijk bekkeninstabiliteit kunnen hebben. De huisarts kan dit eenvoudig vaststellen.

Bekkeninstabiliteit komt met enige regelmaat voor bij zwangere vrouwen. ‘Gewone’ rug- en lendepijn daarentegen, daar krijgen de meeste mama’s in spé vroeg of laat last van tijdens hun zwangerschap. Met de Babybelt en bovenstaande tips zorg je voor meer comfort en de ondersteuning die jouw lichaam nodig heeft.

Winactie!

Ben jij benieuwd naar de Babybelt en zou je hem graag willen uitproberen? Dat kan, want wij mogen er nu 2 weggeven! We hebben een maat M en maat L Babybelt die we weggeven. Wat jij daar voor moet doen? Geef in een reactie hieronder even aan waarom jij die Babybelt hartstikke goed kan gebruiken – of nog nodig gaat hebben (en welke maat). En wie weet krijg je binnenkort dat broodnodige steuntje in de rug thuis gestuurd!

De actie loopt tot 3 november 2017

Let op: deze winactie is afgelopen. De winnaars hebben bericht gehad.

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

18 gedachten over “Verzacht je rugpijn bij zwangerschap met deze tips & tricks”

 1. Mijn lieve zusje krijgt haar eerste kindje. En nu had ze altijd al een flinke (boezem)lading, met een grote buik erbij lijkt mij het best wel een aardige vracht.. Ik zou haar graag dit fijne steuntje geven. Bedankt voor de winkans & veel liefs!

 2. Avatar foto
  Mylene van Willigen

  Ik heb net te horen gekregen dat ik zwanger ben! Echt superleuk, ik ben heel erg blij en kan mijn geluk niet op! Van mijn moeder heb ik rug en nekklachten geërfd, wat erg vervelend is. Door een beetje research kwam ik erachter dat je erg last kan krijgen door nek en rugklachten, dit wil ik zoveel mogelijk vermijden!
  Deze mooie bulkband zou mij echt heel erg ondersteunen. Mijn voorkeur gaat uit naar maat M.
  Hopelijk heb ik kans op deze band die mij ondersteuning bied en mijn rug en nek klachten zoveel mogelijk beperkt gedurende de zwangerschap!

 3. oh wat zou dat heerlijk zijn! Maat L… ben momenteel 26 weken zwanger van de 2e en weet hoe vervelend het gaat worden na 32 weken. Dus wil graag vast goed voorbereid zijn

 4. Ik heb door mijn werk als verpleegkundige regelmatig last van rugklachten. Nu verwachten wij ons eerste kindje dus dat wordt straks werken met een dikke buik. Ik kan deze dus super goed gebruiken, voorkeur maat M.

 5. Ik ben nu 17 weken zwanger van de 1e alles is nieuw voor me en als ik op verschillende sites lees wat me nog te wachten kan staan qua kwaaltjes zou ik graag mee willen doen aan deze actie 🙂
  Want wat extra ondersteuning kan geen kwaad

 6. Maak heel graag kans voor mijn nichtje die zwanger is in de maat L. Ze heeft enorme last van haar onderrug dus dit zal zeer welkom zijn

 7. Ik zou heel graag kans willen maken op deze ondersteuner! Ik zou graag problemen willen voorkomen, bedankt voor alle goede tips! Maat L zou zeer welkom zijn. Ik ga heel hard duimen.

 8. Ik begin steeds meer last van mijn rug te krijgen en hoop met de belt wat meer ondersteuning te krijgen. Ik doe graag mee voor maat L.

 9. Heel erg fijn deze mooie babybelt in maat L, voor mijn nogal zwangere nichtje die daarnaast nog altijd werkzaam is als molenaarster, wat toch regelmatig best redelijke fysieke inspanningen vergt!

 10. Nog niet heel erg nodig.. Maar moet ook nog 26 weken, en onderin mijn rug, net boven mijn rechter bil zit een spier… poeh die jeukt regelmatig…. zo’n venijnige pijnscheut er door die mij haast door mijn benen laat zakken, zo vervelend. (Ach aan de andere kant mag ik niet klagen want dit is tot nu toe mijn enigste zwangerschapskwaaltje naast het moe zijn)
  Dus kansje oo een maatje M voor deze moeke to be ??

 11. Avatar foto
  Suzanne Olsthoorn

  Oeh…dit lijkt me wel héél chill! Een vriendinnetje van mij is zwanger, en ik (ssshtt) proberende (doodeng!) 🙂 Dus het zou perféct zijn als zij hem mooi voor mij kan testen. Hoe beter kan een win/win zijn? 🙂 (beiden M :))

 12. Avatar foto
  Anne Florine Kuil

  Ik zou deze heel graag willen hebben! Had bij m’n vorige zwangerschap last van ischias en dat was erg pijnlijk! Aangezien ik niet zo groot ben en vrij slank, is zo’n dikke buik best heel wat om mee te dragen. Maat M graag! Groetjes Anne Florine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven