Rugpijn in bed? Met deze 7 tips kom je ervanaf!

Niets is vervelender dan rugpijn in bed. Gaan slapen met rugpijn, of juist wakker worden met pijn in je rug kan ervoor zorgen dat je niet goed uitgerust je dag moet starten. Met deze tips kan je wat doen aan die vervelende rugpijn, weer fijn slapen én fit wakker worden.

rugpijn in bed, tips om er vanaf te komen

Rugpijn in bed kan je verhelpen met deze tips

Werken, tijd met je gezin doorbrengen en je hobby’s uitoefenen. Je doet het allemaal met liefde. Voldaan plof je aan het einde van de dag nog even op de bank, drinkt nog wat en dan is je accu leeg. Tijd om heerlijk te gaan slapen.

Of nou ja, heerlijk…

Zodra je in je bed ligt, begint je rug te zeuren. En die rugpijn bezorgt je maar al te vaak gebroken nachten. Gefrustreerd word je de volgende dag moe wakker en je gebruikt je reserve-energie om de dag door te kunnen komen.

Herkenbaar? En snak je ernaar om eindelijk weer eens te slapen als een roos en vol positieve energie wakker worden? Volg dan deze 7 tips. Ze zullen je zeker helpen!

1. Leg een kussen tussen je bovenbenen of knieholten

Veel hoogzwangere vrouwen krijgen deze tip, maar geloof me, het werkt voor alle mensen goed!

Als je moe bent, verslappen je spieren namelijk. Daardoor krimp je jezelf, bewust of onbewust, in. En dat zorgt voor een verkeerde houding, zeurende rugpijn in bed en spierkrampen.

Door een rolkussen ter ondersteuning te gebruiken, los je dit op. Ben je een rugslaper? Dan leg je deze in je knieholten. Ben je een zijslaper? Plaats het kussen dan tussen je bovenbenen en knieën. Heb je toch nog behoefte aan meer ondersteuning? Gebruik dan een voedingskussen.

2. Ga sporten

Cliché, maar waar. Als je je spieren blijft uitdagen, zullen ze voor jou gaan werken. Na verloop van tijd verlengen je spieren zich en krijg je meer spiermassa. En zo kan je je rugpijn in bed voorkomen.

Ook je algehele conditie en bloedsomloop zal verbeteren. Opgeteld zorgt dit ervoor dat je lichaam en geest veel beter in balans zullen zijn en dan volgt de rest vanzelf.

Denk bijvoorbeeld aan een betere gemoedstoestand, meer energie en minder kwaaltjes. En denk nu niet, dat je persé moet gaan fitnessen. Doe wat bij jou past en wat jou gelukkig maakt!

Dit kan ook een andere sport zijn zoals dansen of zwemmen, of je gaat binnen sporten. En als je niet aan een abonnement vast wilt zitten, ga dan een aantal keer per week wandelen of iets actiefs met de kinderen ondernemen.

Of misschien heb je wel een crosstrainer op zolder staan of haal je je work-outs liever van YouTube? Wat jij wil! Als je maar beweegt!

3. Doe rek- en strek oefeningen

De meeste sporters rekken en strekken aan het einde van hun work-out. Maar waarom alleen als je gesport hebt en niet ook op andere momenten?

Kramp en pijn trekken namelijk vaak weg als je gaat rekken en strekken. Ook is het heel goed voor je spieren en je bloedsomloop waardoor je rugpijn kan voorkomen en in bed fijner ligt.

Als je elke dag rekt en strekt, worden je spieren soepeler. Je merkt ook dat je leniger wordt en dat je beter in je vel zit. Kortom, getrainde spieren zijn gelukkige spieren en die doen geen pijn.

4. Ken je grenzen en voorkom overbelasting

Bewegen, rekken en strekken zijn gezond, maar bouw het wel op! Net als dat we niet in één keer kunnen fietsen, kunnen we ook niet van de één op de andere dag in topconditie zijn.

Dit heeft tijd nodig en dit bouw je op, zeker als je rugpijn in bed wilt voorkomen. Luister dus goed naar je lichaam, forceer niets en overloop jezelf niet. Dit geldt ook voor dingen als multitasken en even snel je kinderen (of teveel spullen) tillen. Iets waar wij mama’s nogal een handje van hebben.

Als je lichaam zegt “ho, tot hier en niet verder”, luister daar dan naar en doe op tijd een stap terug om later weer twee stappen vooruit te kunnen doen. Je lichaam en je omgeving zullen je dankbaar zijn.

5. Doe bekkenbodemspieroefeningen tegen rugpijn in bed

Vrouwen die bekkeninstabiliteit hebben of hebben gehad, hebben dit meestal opgelopen tijdens de zwangerschap.

Wat niet iedereen weet, is dat je hier na de geboorte van je kindje nog jaren last van kunt hebben als je dit niet behandelt, traint of aanpakt. Dit uit zich op allerlei manieren en zal zeer zeker ook rugpijn in bed kunnen uitlokken door je houding.

Dus heb je het idee dat je nog last van hebt van bekkeninstabiliteit, maak dan een afspraak met een bekkenbodemfysiotherapeut.

Het is afhankelijk van je verzekering hoeveel je hiervoor vergoed krijgt. Mocht de vergoeding tegenvallen en wil je het liefst zelf aan de slag, dan kan ik je uit eigen ervaring de “BekkenBodem” app aanraden om je bekkenbodemspieren te trainen.

In grote lijnen komt het erop neer dat je met gerichte oefeningen eerst leert om je bekkenbodemspieren juist te ontspannen om deze daarna sterker te kunnen maken. Probeer het uit, het wijst zich vanzelf.

M line review matras

6. Koop een nieuw matras

Je matras kan nog zo lekker hebben gelegen toen je hem net had gekocht, maar na jarenlang gebruik verslijten ze.

Houd dit goed in gedachten. Hoe lang heb je je matras al? Als het antwoord 8 jaar of langer is, dan is het verstandig om op te zoek te gaan naar een nieuw beste matras. Neem daar ook zeker de tijd voor, want je wilt de komende 8 jaar toch wel weer heerlijk kunnen slapen.

Zo had Joyce veel last van rugpijn in bed en is ze tot volle tevredenheid overgestapt op een M Line matras. Wil je daar meer over lezen, check dan haar M Line review en probeer ook de matrassenwijzer eens.

Laat je goed adviseren door professionals, ga “proefslapen” op showmodellen en test of een hard of zacht matras beter bij jouw lichaamsbouw past.

fijn hoofdkussen bij rugpijn of nekpijn

7. Koop een nieuw hoofdkussen

Net als matrassen, kunnen ook hoofdkussens verslijten. De gemiddelde levensduur van een hoofdkussen is ongeveer 3 jaar, beduidend korter dan je matras dus. Dat betekent dat niet alleen jouw kussen, maar ook een kinderkussen van tijd tot tijd vervangen moet worden.

Heb jij je hoofdkussen al langer dan 3 jaar, dan kun je overwegen om voor een nieuw hoofdkussen te gaan kijken. Ook hier geldt voor om dit op je gemak te doen.

Kijk bij meerdere winkels, laat je adviseren door iemand die er verstand van heeft en probeer de kussens uit. Hoofdkussens zijn er in alle soorten en maten. Vol, slap, hard, zacht, groot, klein en zelfs speciale kussen voor rugslapers en zijslapers. Wat voor slaper ben jij?

Wat kan jij afvinken bij je rugpijn in bed

Zoals je hebt gelezen spelen er zoveel factoren mee die rugpijn in bed kunnen veroorzaken. Ga bij jezelf na in hoeverre je de tips al volgt of wilt gaan uitproberen. Wat heeft jou het beste geholpen? Deel je ervaringen in de reacties! 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven