Rust en balans vinden in je leven? 12 tips!

Naarmate ik wat ouder word merk ik het belang van rust en balans vinden in mijn leven. Als jonge moeder vloog ik door de week heen. Ambitieus als ik was wilde ik me op mijn werk 100% geven, maar ook binnen mijn gezin. Tot aan het moment dat een burn out op de loer lag.

Vanaf dat moment ben ik me meer gaan focussen op rust en balans in mijn leven. En alhoewel ons eeuwige geklus wel eens roet in het eten gooit, zijn we ook tijdens het verbouwen bewust bezig met zoeken naar de balans.

tips om meer rust en balans te vinden

Hoe? Onder andere met deze 12 tips voor als je meer rust en balans in je leven wilt.

Meer rust en balans in je leven met deze tips

We weten allemaal dat we voor een gezond leven op onze voeding moeten letten, voor een goede nachtrust moeten zorgen en regelmatig moeten bewegen.

Maar we vergeten dat het ook belangrijk is om tijd te nemen voor ontspanning. Af en toe even tijd voor jezelf. Echt even offline gaan en de batterij weer helemaal opladen zodat je daarna het vaak hectische leven van alledag weer aan kan.

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om meer balans en rust in je leven te krijgen.

Met de tips hieronder maak ik onderscheid tussen dingen die je in thuis kan doen om meer tot ontspanning te komen en dingen die je buitenshuis kan doen om de rust en balans te vinden waar je zo naar op zoek bent. Zoals bijvoorbeeld een dagje naar de sauna.

En als laatste ga ik in op een stukje persoonlijke ontwikkeling waarmee je ervoor kan zorgen dat je zelf meer in balans komt.

Ontspannen in huis

Wil je meer rust en balans in je leven, dan wil dat niet altijd zeggen dat je minder moet gaan doen. Het is eerder de bedoeling dat je bewuster gaat leven. Dat je bewust kiest om ergens je tijd aan te spenderen. En dat je er ook bewust voor kiest om de social media bijvoorbeeld eens achterwege te laten.

Bron: Bol.com

1. Neem een lekker warm bad

Ik denk dat deze tip voor meer rust en balans in je dag bij veel vrouwen op nummer 1 staat. En dat snap ik volledig, alhoewel ik zelf niet echt een baddertype ben. Maar met zo’n badplank als hierboven is dat toch wel uitnodigend.

Het feit dat je even tijd voor jezelf pakt – met een tijdschrift, filmpje, wat muziek of een podcast erbij- zorgt ervoor dat je hoofd helemaal tot rust kan komen.

Daarnaast krijgt je lichaam al direct een oppepper als je jezelf in het warme water laat glijden.

Tip: kies voor een lekker geurtje in het water dat rust en balans versterkt zoals bijvoorbeeld lavendel, jasmijn of eucalyptus.

Bron: HEMA

2. Plan een avond in de week voor een rustig diner met je partner

Ik hoor je nu al denken ‘daar heb ik toch helemaal geen tijd voor’. Maar besef je dat je door altijd maar door te jakkeren steeds verder uit balans raakt.

Het is heerlijk om een avondje voor twee te plannen in de week. Ook als je kleinere kinderen hebt. De een zorgt ervoor dat de kinderen bijtijds op bed liggen, de ander start vast met koken.

Het hoeft geen driegangendiner te worden natuurlijk, maar kook wel met aandacht. Maak iets wat je anders niet kookt omdat de kinderen het niet lusten bijvoorbeeld. Tafel mooi dekken, flesje wijn erbij en tijd voor elkaar!

3. Mediteren voor meer rust en balans

Je voelde hem misschien wel aankomen. Meer rust en balans in je leven bereik je sneller door met regelmaat te mediteren. Dit hoeven geen zware en lange meditatiesessies te zijn, je kan ook moeiteloos mediteren om helemaal zen te worden.

4. Neem een hond of een kat

Met een hond in huis haal je dubbele cijfers als het gaat om rust en balans. Niet alleen het knuffelen van je huisdier (hond of kat) geeft namelijk ontspanning, ook het wandelen met de hond is natuurlijk super goed voor je.

Verstand op nul, en lopen. Het is een van de beste manieren om je hoofd leeg te maken en stress los te laten.

5. Schrijf om rust in je hoofd te krijgen en meer in balans te komen

Schrijven werkt. Schrijf van je af wat je kwijt wilt. Of zet de dingen op een rij die je nog moet (of wilt) doen. Met prioriteiten erbij. Door alles op papier te zetten kan je het uit je hoofd halen en dat zorgt al voor rust.

Je kan dus een soort van dagboek bij gaan houden, maar je kan ook praktisch schrijven met to do lijstjes. Beiden werken op hun eigen manier mee aan balans en meer rust in je hoofd.

6. Steek meer tijd in je hobby

En heb je geen hobby? Zoek er dan een! Zorg ervoor dat je een hobby zoekt waarbij je even wat met je handen kan doen.

Denk hierbij aan bullet journallen, breien, bakken, miniatuurhuisjes in elkaar zetten of wat dan ook. Maar in ieder geval even iets met je handen doen.

Hierdoor komt er vanzelf weer ruimte in je hoofd en vindt de rust en balans weer langzaam zijn plek.

7. Blaas even stoom af

Dat kan met sporten natuurlijk, maar je kan ook een andere manier zoeken om stoom af te blazen. Ga zelf in de tuin aan het werk en pak ook de zwaardere klussen aan. Niets geeft zoveel voldoening als dat je jezelf op je schouder kan kloppen na gedane arbeid.

Je kan natuurlijk ook gewoon lekker met de kids ravotten of een kussengevecht houden om even stoom af te blazen 😉 . Laat je in ieder geval helemaal gaan zodat je er daarna weer even tegen kan.

Ontspanning zoeken buitenshuis

Meer rust door andere dingen te doen. Het kan echt. Zoals ik al eerder aangaf; je hoeft niet persé minder te doen om meer rust en balans te ervaren. Je moet de juiste dingen doen!

Fontana Resort Nieuweschans

8. Rust vinden in de sauna

Op nummer één staat voor mij een dagje naar de sauna. Alleen of samen met Frank. Een dagje sauna met een vriendin is ook lekker natuurlijk. In het laatste geval sta ik wel weer meer ‘aan’, waardoor ik minder ontspan. Herken je dat?

Ik vind het heerlijk om in een wellness resort een dag niets te hoeven. Ik kan ook gerust een deel van de dag slapen, of juist lezen.

In het begin vond ik altijd dat ik alle sauna’s gehad moest hebben. Maar dan sla je de plank wel echt mis als je meer rust zoekt, de balans komt juist door jezelf ook op dit soort dagen meer te gunnen. Go with the flow.

Ik zoek van te voren een fijne exclusieve actie uit bij de mooiste wellnessresorts. Zo kan je goed voorbereid, zonder stress optimaal genieten van een dagje ontspanning bij de mooiste wellnessresorts.

Tip: heb je geen groot budget? Probeer dan eens hier met flinke korting een dagje wellness te scoren!

9. Ga sporten voor je rust en balans!

De sauna geeft iedereen een gevoel van rust en ontspanning maar over sporten zijn de meningen vaak verdeeld. Toch is bewezen dat sporten júist heel goed is voor je ontspanning.

Zoek je meer rust en balans en wil je gezond leven, dan zou sporten daar zeker onderdeel van moeten zijn. Kies een sport die bij je past zodat de drempel niet al te hoog is om te gaan. En als je klaar bent? Dan voel jij je gegarandeerd beter!

Werk aan je persoonlijke ontwikkeling voor meer rust en balans

Het verbeteren van je persoonlijke ontwikkeling kan je helpen om meer balans te vinden in je leven en echt tot rust te komen. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden en probeer jezelf daarin te verbeteren als je daar nog niet zo goed in bent.

10. Leren ‘Nee’ zeggen

Hier hebben vrij veel vrouwen moeite mee. Nee zeggen kan echt een ding zijn, terwijl het o zo belangrijk is om hiermee voor jezelf te kiezen.

Heb jij moeite met Nee zeggen? Probeer dan eens zo te denken: ‘Nee’ zeggen tegen iemand anders wil alleen maar zeggen dat je even voor jezelf kiest. Of dit nu op het werk is of in je privésituatie.

Probeer écht naar jezelf te luisteren als iemand je een vraag stelt, om van daaruit te kijken wat jouw antwoord gaat zijn. Zeker weten dat je hiermee meer rust en balans in je leven vindt.

Zo heb ik bijvoorbeeld in de afgelopen jaren verschillende samenwerkingen met vriendinnen stop gezet. Dat kost even moeite omdat ik het gevoel had dat ik ze in de steek liet. Maar uiteindelijk zijn het nog steeds vriendinnen en hebben we allemaal onze eigen weg vervolgd.

Hierdoor merk ik nu dat ik veel meer rust ervaar en dat mijn leven meer in balans is.

11. Meer rust en balans door zelfliefde

Wees wat liever voor jezelf. Je mag best zo nu en dan fouten maken. Die zijn er om van te leren. Probeer dus niet te kritisch te zijn tegenover jezelf en sta toe dat je soms dingen doet waar je achteraf niet blij mee bent. Meer weten over zelfliede? Check dit blog: zelfliefde, wat is het eigenlijk?

Leer ervan en vervolg je weg, zonder hier teveel mee te zitten. Door milder naar jezelf toe te zijn hou je energie over voor andere dingen.

Daarnaast is het precies datgene dat je je kinderen mee wilt geven toch?

12. Laat het los

We vinden allemaal dat we zoveel moeten. Huis, werk, gezin, social media. Overal zien we hoe het nog beter of mooier kan en vervolgens willen we ook nog eens zelf aan dat ideaalbeeld gaan voldoen.

Laat het los. Als je dit ideaalbeeld kan loslaten dan zorgt dat per direct voor meer rust in je hoofd en balans in je leven.

Laat je niet opjutten door hoe een ander het doet, maar volg je eigen koers.

Liever maak je tijd vrij om met je kinderen een spelletje te spelen, dan dat je weer aan het poetsen gaat! Leer meer te genieten van het het leven je geeft.

xxx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven