Heb jij dat ook vaak? Ruzie tussen je kinderen? Hoe gek ze ook op en met elkaar zijn, ze worden ook net zo gek van elkaar. En zij niet alleen van elkaar. Ik word er ook soms ook knettergek van! Is dat nou normaal dat ze zo veel ruzie hebben en wat kan ik er aan doen?
Ruzie tussen je kinderen
Ik heb zelf drie jongens thuis in de leeftijd van 6, 7 en 9 jaar. De eerste jaren waren pittig met veel ruzie en boze buien. Ik heb altijd gedacht dat die ruzies een fase zouden zijn, maar het gaat maar door. Is dit normaal? Wat kan ik eraan doen om deze conflicten te verminderen?’
Het schijnt normaal te zijn, kinderen moeten leren opkomen voor zichzelf. Kinderen moeten soms knokken om een standpunt duidelijk te maken en leren te proberen een ander te overtuigen. Maar wat minstens net zo belangrijk is, is naar een ander te luisteren, soms wat in te binden of een compromis te sluiten. Het is niet vreemd dat dat regelmatig conflicten oplevert.
Het blijft een competitie
De eerste jaren wordt veel geruzie veroorzaakt door onmacht. Maar gaandeweg ontwikkelen kinderen als het ware een ‘rem’ die ervoor zorgt dat ze hun boosheid beter onder controle leren te houden. Met drie zonen, zoals in het gezin hierboven beschreven, is er echter altijd wel competitie in huis: Van wie mag er eerst gamen tot aan wie mag het eerst in de auto stappen. Ze hebben in deze fase vooral een behoefte om zich te meten met elkaar, wat weer van belang is voor o.a. een stevig ik-bewustzijn.
Wist je dat…  In gezinnen met kinderen tot 8 jaar ongeveer 63 ruzies per week voorkomen en bij 8 tot 13 jarigen zo’n 36 ruzies per week! Ruzies thuis horen er dus bij. Het biedt kinderen de kans om op een veilige manier conflicten te leren op te lossen.
Ga vooral niet scheidsrechteren!
Hoe kun je conflicten verminderen of zorgen dat ze thuis niet uit de hand lopen?
Eigenlijk door als ouder je er zo min mogelijk mee te bemoeien. En heb je moeite met ruzie, loop dan een ommetje, zet gezellige muziek op, eventueel met een kop telefoon, en laat ze het vooral zelf uitvechten.
Kinderruzies blijken langer door te gaan, als je als ouder gaat scheidsrechteren! Roep dus ook niet: ‘Jongens houd het nu gezellig, want anders ….’
Ik ben eigenlijk wel blij te lezen dat het hier niet anders er aan toe gaat dan bij andere gezinnen. Gelukkig zie ik dat het aantal onderlinge ruzies afneemt naarmate de kinderen ouder worden. Ik heb ook zeker wat aan de tip om juist niet te gaan scheidsrechteren, hoezeer dat ook tegen je gevoel indruist.
Maak je je zorgen om de ruzie tussen je kinderen thuis, dan kan je een kijkje nemen op de site van de Opvoeddesk; www.opvoeddesk.nl