Ruziënde kinderen: in 4 tips van bengel naar engel

Mijn zoontjes van 5 en 7 zijn dol op elkaar.  Als ze beide thuis zijn, dan zijn ze bijna continue samen. Dit betekent ook dat ze wel eens ruzie hebben. Op zich niets bijzonders en heel gezond, ruziënde kinderen. Maar er zijn ook periodes bij dat ze meer strijd hebben.

Hoewel ik ‘weet’ hoe je verstandig met conflicten tussen je kinderen moet omgaan, lukt het ook mij niet om altijd rustig te blijven en met begrip te reageren. Hoe ga jij daarmee om? Ikzelf wil op dat soort momenten eigenlijk gewoon dat het stopt met die ruziënde kidneren en dat de rust in huis terugkeert.

ruziende kinderen, hoe ga je daar mee om?

Ruziënde kinderen: heel normaal, maar niet altijd prettig

Hoeveel ruzie kinderen maken hangt van verschillende factoren af zoals de geaardheid van de kinderen en de sfeer in huis. Ook bepalend is bijvoorbeeld of er voldoende aandacht wordt gegeven en naar de kinderen geluisterd.

Conflicten tussen kinderen kun je en hoef je niet te voorkomen. Ruziënde kinderen zijn immers een heel normaal verschijnsel 😉 . Je kunt echter wel de manier waarop je zelf reageert veranderen, waardoor er meer rust ontstaat en er minder onderliggende spanningen in huis zijn.

4 Tips om je ruziënde kinderen weer in engeltjes te veranderen

Hoewel ruziënde kinderen dus wel normaal zijn, moet het ook weer niet uit de hand lopen. En dat doet het zeker, als ook papa en mama hun geduld verliezen. Met de volgende tips gebeurt dat hopelijk niet. ‘Verken’ eerst de situatie. En zet die vervolgens, kalm, naar je hand. Beantwoord onderstaande vragen maar eens voor jezelf.

A. Verkenning:

  • Hoe ga jij om met conflicten tussen je ruziënde kinderen en hoe zou je ermee om willen gaan?
  • Hoe ging het er bij jouw thuis vroeger aan toe met conflicten?
  • Hoe ga je zelf nu met conflicten om?
  • Wat doet het met je als je kinderen ruzie maken?

B. Gewenste situatie:

  • Hoe zou je op conflicten willen reageren?
  • Hoe wil je omgaan met je kinderen die ruziën?
  • Hoe zou je willen dat de sfeer thuis is?
  • Wat kun je veranderen en wat is zoals het is en kun (je leren te) accepteren?

Van theorie naar praktijk als je kinderen ruzie maken; hoe los je dat op?

Heel leuk, die theorie, maar hoe ga je dat nu in de praktijk brengen? Je hebt nu nagedacht over hoe je met ruziënde kids om gaat, en over hoe je er mee zou willen omgaan. Tijd om te oefenen! Laat de ruzies maar beginnen 😉 . Onderstaande tips maken het je hopelijk nog een beetje makkelijker:

Adempauze

Voordat je reageert op je ruziënde kinderen, creëer je een kort moment van bewustwording voor jezelf. Wat gebeurt er met je, welke gedachten/gevoelens heb je en wat merk je op in je lichaam? Dit zorgt ervoor dat je niet vanuit de automatische piloot reageert, maar vanuit rust & meer stabiliteit.

Schat de situatie op verschillende niveaus in:

Kibbelen; probeer de situatie zoveel mogelijk te negeren en denk aan leuke dingen die gaan komen. Gedachten als ‘dit houd ik geen jaren meer vol’ maken dat je nog meer stress ervaart.

Situatie verhit; erken gevoelens, benoem de situatie en probeer geen partij te trekken. Laat elk kind het vanuit zijn ervaring vertellen, stimuleer dat de kinderen samen naar een oplossing zoeken en laat ze alleen

Ruzie escaleert, kinderen zijn fysiek; beschrijf wat je ziet en haal de kinderen uit elkaar. Geef de kinderen even de tijd voor zichzelf en dan ga je de stappen doorlopen zoals hiervoor zijn beschreven.

Tijd voor jezelf

Zorg dat je voldoende tijd hebt voor jezelf en activiteiten onderneemt waarvan je energie krijgt of tot rust komt. Als je vermoeid bent en niet meer aan jezelf toekomt is het veel lastiger om rustig op ruziënde kinderen te reageren. Kijk naar wat jij nodig hebt om meer rust en energie te krijgen.

Niet oordelen bij ruziënde kinderen

Kijk of je je oordeel over hoe goed je het doet kunt loslaten. Stel een positief doel voor jezelf op. Als het een keer anders gaat, niets meer aan te doen. Probeer je niet schuldig te voelen en leer ervan voor een volgende keer.

Meer weten?

Wil je je er nog eens rustig in verdiepen (mits je ruziënde kinderen je daar de kans toe geven 😉 ), dan zijn deze boeken echte aanraders:

Check ook eens het blog hulp bij opvoeding van je kind en ruzie tussen kinderen van Rosa.

Je kan uiteraard ook nog even het artikel lezen van een van onze blogsters die naar de workshop van How2talk2kids is geweest over het communiceren met je kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven