s.s. Rotterdam: Cruisen zonder te varen

Het afgelopen weekend zijn manlief en ik naar Rotterdam geweest. We hebben twee nachten doorgebracht op het prachtige stoomschip Rotterdam en ons gedragen als toerist in eigen land. Het verblijf op het schip en de “Uitwaaien & Zwaaien Tour” vond ik heel bijzondere ervaringen. Het was voor mij echt cruisen zonder te varen en even terug in de tijd.

De Rotterdam is een passagiersschip van de Holland-Amerika Lijn, dat van 1959 tot 1968 voornamelijk ingezet werd als lijnvaartdienst op de trans-Atlantische route Rotterdam – New York. Buiten het seizoen (januari tot april) voerde het schip cruises uit, dit vanwege het slechte weer rond die tijd op de Atlantische Oceaan. Na 1968 werd de Rotterdam uitsluitend voor de cruisevaart ingezet, omdat het vliegverkeer de trans-Atlantische passagierslijnvaart inmiddels geheel had verdrongen.
Het schip is tot september 2000 in de vaart geweest en na wat omzwervingen in 2005 aangekocht door de “Stichting Behoud Stoomschip Rotterdam”. Het doel van deze stichting was het schip weer in Rotterdam af te meren als attractie met een nieuwe functie. En dat is gelukt.
De Rotterdam ligt sinds augustus 2008 aan het Derde Katendrechtse Hoofd in de haven van Rotterdam en werd na flinke renovaties en aanpassingen in 2010 opengesteld voor het publiek.

(Bron: wikipedia)

s.s. Rotterdam huisvest een 4-sterren hotel met diverse restaurants en bars. Op het terras van restaurant Lido, aan de achterzijde van het schip op het Promenade Deck, kun je heerlijk zitten en genieten van een hapje en een drankje. Dit alles met een prachtig uitzicht over de haven en zicht op de Euromast en Erasmusbrug. Verder is er een souveniershop en kun je diverse excursies maken over het schip.
De 576 originele hutten van de Rotterdam zijn verbouwd tot 254 moderne hotelkamers, ingericht in de sfeer van de jaren ’50 en ’60. Dus van alle gemakken voorzien en met een historisch tintje.

Wij hadden een prachtige kamer van het type “Manhatten” op het Main Deck, met uitzicht uit onze twee patrijspoortjes op de kade en in de verte de Maas. Heel sfeervol ingericht en bijzonder ruim, heerlijk met airco. Dit laatste was in ons geval niet onbelangrijk gezien de tropische temperaturen buiten. Op onze kamer hadden we tevens een koelkastje met minibar, een groot bureau en flatscreen tv aan de wand. Er was voldoende kastruimte en zelfs een strijkplank met bout aanwezig. De badkamer was klein maar zeer efficiënt ingericht. Ik vond vooral het jaren ’50 zitje zó leuk!

Het ontbijt werd geserveerd in restaurant Lido, op het Promenade deck. Het was erg uitgebreid en bood voor iedereen wat wils. Je kon dit zowel binnen als buiten op het terras nuttigen.
We hebben ook twee keer ’s avonds in dit restaurant gegeten. Prima kwaliteit en heerlijk van smaak, maar er ging nogal eens wat mis. Dat was jammer, want de opzet is goed. Het mocht onze pret niet drukken, maar leidde bij anderen wel tot frustraties, zoals wij goed merkten.

Op het Lido terras was het heerlijk vertoeven, vooral ’s avonds als het eindelijk wat minder warm was geworden. Diverse tafeltjes, zitjes en dekstoelen nodigen erg uit om plaats te nemen. Je kon zelfs nog pootjebaden in het ondiepe bad in het midden van het deck. Overdag was dit heerlijk voor de kinderen, die er dan ook vrolijk in aan het rond spartelen waren.
Op onze eerste avond was er een live artiest wat heel leuk en gezellig was. Maar ook zonder entertainment hebben we de tweede avond heel erg genoten. Lekker met een frisdrank of een cocktail. De barkeeper maakte ze op bestelling en hij kon er wat van. Heerlijk hoor!

We hebben ook één van de excursies gemaakt, de “Uitzwaaien & Waaien Tour”. Je maakt een rondleiding over het schip in je eigen tempo met audiofoon en plattegrond, dus zonder gids. Onderweg kom je diverse shiphosts tegen, mannen en vrouwen die op het schip hebben gewerkt. Ze geven aanwijzingen en hebben allerlei scheepsverhalen. De mannen die wij spraken, vertelden met enorm veel enthousiasme over hun tijd op het schip. Ik vond hun verhalen bijzonder interessant en inspirerend. Je komt met deze rondleiding op plaatsen van het schip waar je normaal geen toegang hebt. Zo zijn we op de boeg geweest en op de brug, we bezochten de stuurhut en de kaartkamer, hebben op het eerste klas sportdek gestaan en mochten een blik werpen in de hut van de kapitein. Ik vond het ontzettend leuk veel ruimten te zien in (bijna) hun originele staat en heb zo een aardig beeld gekregen van het reizen per schip in de jaren ’60 en ’70. Ik had soms echt het gevoel even terug in de tijd te stappen.

Het mag duidelijk zijn dat wij heel enthousiast zijn over ons verblijf op de Rotterdam. Om het schip te kunnen bezoeken hoef je echter geen overnachting te boeken. De algemene ruimten zijn vrij toegankelijk. Je kunt dus ook een dagtrip maken naar het schip. Lekker zitten op het Lido terras, een excursie maken of culinair genieten in één van de restaurants. Het schip is zowel met het openbaar vervoer als met de auto bereikbaar en je kunt voor de deur parkeren (niet gratis).

De slogan van s.s. Rotterdam is: “The start of new memories!” Vrij vertaald betekent dit: Het begin van nieuwe herinneringen. En zo voelt het inderdaad.

1 reactie op “s.s. Rotterdam: Cruisen zonder te varen”

  1. Pingback: SS Rotterdam – Rotterdam (Netherlands) | World for Travel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top