Säfsen resort in Dalarna Zweden; fijne plek voor het hele gezin

Een van de accommodaties waar wij tijdens onze rondreis door Zweden in verblijven is het Säfsen resort in Fredriksberg, gelegen in de regio Dalarna.

Het Säfsen Resort ligt ‘verspreid’ over de berg en dat maakt dat de accommodaties allemaal een mooie plek hebben. De huisjes liggen vrijstaand, hebben de bekende ‘rode kleur’ van de Zweedse huisjes en zien er goed onderhouden uit. We verblijven hier 2 nachtjes.

säfsen resort in  Zweden

Als we aankomen schijnt er een flauw zonnetje en is het begin van de avond omdat we op de heenweg naar Fredriksberg ook nog een mijn bezocht hebben. Daarover lees je hieronder meer.

Säfsen resort in Fredriksbergm, uitzicht vanaf onze veranda

We halen de sleutel bij de receptie en moe van de dag gaan we na het inchecken lekker ons huisje in. Even chillen want de volgende dag staat er een mountainbike route op de planning!

accommodaties Säfsen Resort Fredriksberg

Onderweg naar Säfsen Resort

We komen vanaf Björnbyn Stugby en hoeven eigenlijk maar een uur te rijden naar het Säfsen Resort. We kunnen pas in de middag inchecken, dus dat betekent dat we onderweg nog tijd hebben voor wat leuke ontdekkingen en dat doen we dan ook.

Maak jij ook een soortgelijke trip door Zweden? Dan is het leuk om Långbans Gruvby (de mijn) even aan te doen op je route!

Langbans Gruvby mijn

Långbans Gruvby mijn in Filipstad

In de Långbans Gruvby mijn kan je gratis rondwandelen. Alles is boven de grond te bezichtigen en prachtig bewaard gebleven. Tot 1972 was deze mijn nog actief in gebruik en werden er mineralen gedolven, maar tegenwoordig is het alleen nog maar een bezienswaardigheid.

Maar wel een mooie!

Langban Gruvby mijn in Filipstad

Er staan nog een heel aantal prachtige gebouwen op deze lokatie waarbij je -als jet het verhaal een beetje volgt- kan zien welk gebouw waarvoor gebruikt werd in het verleden. Daarnaast kan je een mooie wandeling over het terrein maken en ben je met gemak 1,5 uur zoet.

Leuk dus om tijdens je roadtrip even te ontdekken.

Oude mijn in Filipstad Langban Gruvby, onderweg naar Safsen Resort ontdekt

Wil je nog meer weten over deze mijn dan kan je ook nog in het museum naar binnen. Hiervoor moet je wel wat betalen bij de receptie. Wij hebben dit zelf overigens niet gedaan, omdat we de wandeling en het zelf ontdekken van deze plek leuk genoeg vonden.

Het adres: Hyttbacken Langban, Filipstad 682 92 Zweden

Rosahojdens kok bageri bakkerij in Fredriksberg in de rode container

Bakkerij Rosahöjdens kök & bageri in Fredriksberg

Aangekomen in Frederiksberg hebben we -voordat we naar het Säfsen Resort gingen- nog even geluncht bij Rosahöjdens kök & bageri. Dit is een bakkerij, gevestigd in rode containers die je vrij snel bij binnenrijden van Fredriksberg tegenkomt aan je linkerhand.

Een kleine bakkerij met tafeltjes waar je prima broodjes kan halen en een kop koffie kan drinken. Ergens op internet had ik er een lyrisch verhaal gelezen over de lekkere broodjes daar, dus het besluit was gemaakt; hier gaan wij lunchen.

Rosahojdens kok bageri bakkerij in Fredriksberg in de buurt van het Safsen Resort

Eerlijk gezegd viel het ons een klein beetje tegen. Misschien vanwege het overenthousiaste bericht op een blog waardoor mijn verwachtingen te hoog waren. Het was prima, maar voor ons niet zo bijzonder als dat mijn collegablogger deed voorkomen. Afijn, ieder zijn ervaring, nietwaar?

Na de omelet (wel lekker, maar beetje weinig) en pancakes en een halfgaar kaneelbroodje zijn we doorgereden naar het Säfsen Resort wat daar nog geen 10 minuten vandaan ligt.

Adres Rosahöjdens kök & bageri: Tyforsvägen 1, 770 10 Fredriksberg

Vlak na het wegrijden bij de bakkerij komen we onderweg naar het Säfsen Resort overigens nog een Thai tegen waar wij wél helemaal lyrisch over zijn, haha. Hieronder lees je daar meer over.

mama thai in Fredriksberg, heerlijk thais eten in de buurt van Säfsen Resort

Eten bij restaurant Mama Thai in Fredriksberg, vlakbij Säfsen Resort

Nog voordat we bij het Säfsen Resort zijn komen we dus aan de linkerkant Mama Thai tegen waar we al eerder reviews op Google over hebben gelezen.

Voor de volgende dag hebben we een diner in het Säfsen Resort in Fredriksberg geboekt (na het mountainbiken), maar ook vanavond willen we graag een hapje gaan eten. Dat doen we nu eenmaal graag op onze vakanties.

Dus, Mama Thai it is.

Het restaurant zelf ziet er van buiten niet heel bijzonder uit. Je kan daardoor misschien het idee krijgen dat je beter voorbij kan rijden, maar ik kan je garanderen dat het eten er fantastisch is.

Jan is onze ‘host’ voor de avond en ondanks dat we de enigen zijn in het restaurant hebben we ons echt uitstekend vermaakt. Je kan bij Mama Thai overigens ook eten afhalen.

Maar onze avond wordt -naast het fantastische eten- vooral verrijkt door het levensverhaal van Jan (John).

heerlijk eten bij Mama Thai in Fredriksberg

Omdat wij de enigen zijn in het restaurant en zijn vrouw kookt, heeft hij alle tijd om ons te vermaken. Hij komt dan ook regelmatig checken hoe we het eten vinden en wij kunnen alleen maar roepen hoe lekker het is.

Op een gegeven moment voelt hij zich vrij genoeg om wat vragen te stellen en zo raken we met hem in gesprek over zijn business (hij woont eigenlijk met zijn vrouw in Stockholm en zit in de telecommunicatie all over de world).

In de zomer vertoeven ze graag hele weken in Fredriksberg. Omdat hij zich langzaam steeds meer uit zijn bedrijven terugtrekt (hij is bijna 70) kocht hij een aantal jaren geleden dit pand waar zijn Thaise vrouw het restaurant runt als kok. Zelf serveert hij de gerechten uit aan de klanten (in zijn Hawai blouse) omdat hij toch niet stil kan zitten.

Hij entertaint ons met zijn verhalen over werkzaamheden in Azie, China, Dubai en nog veel meer. Hij heeft daarnaast een enorme interesse in andere culturen, is heel zachtaardig maar mét een enorme visie als ondernemer waardoor hij (denken wij) meer dan voldoende geld heeft.

Mama Thai, thais restaurant in Fredriksberg

Mama Thai is dan ook meer een liefhebberij om andere mensen van de kookkunsten van zijn vrouw te laten genieten. Voor nog geen € 60,00 eet én drink je met zijn vieren heerlijk en ga je met een goed gevulde maag naar je huisje in het Säfsen Resort.

Kortom: een échte aanrader als je hier bent!

Wat kan je nog meer doen in Säfsen Resort Fredriksberg?

In de zomervakantie kan je allerlei leuke activiteiten doen in en rondom het Säfsen Resort. Een van de meest opvallende activiteiten is het MTB-en. Mountainbiken is key in Säfsen, dus voor de liefhebber: ga zeker hierheen.

Tijdens je vakantie in zweden mountainbiken bij Safsen resort

Mountainbiken in Säfsen Resort

Ben je geen liefhebber van mountainbiken? Dan zou ik het nog aanraden. Zelf ben ik ook niet zo’n MTB-er, maar de tour die we hier gemaakt hebben was écht heel mooi.

We hebben er zelf voor gekozen om niet de makkelijkste route over de weg te pakken (de meeste groene routes lopen over de weg), maar juist voor iets meer uitdaging te kiezen in de vorm van een blauwe route. En ik moet toegeven, het was op bepaalde plekken best zwaar, maar boy, wat was deze route gaaf.

mountainbiken zweden bij Säfsen Resort

Je komt met deze blauwe route (4,3 kilometer, route 6 Byrundan) niet over de weg. Je fietst echt midden door de bossen en de heidevlaktes. Dit is met een gewone fiets nooit te doen en moet écht met een mountainbike.

Ondanks het feit dat ik meerdere keren gevloekt heb en moet afstappen op bepaalde plekken heb ik echt genoten van de rit. Weliswaar met mijn tong over de grond schrapend, maar dat doet er niet toe.

mountainbike route safsen resort

Na de blauwe route hebben we er nog een groene route achteraan gedaan van 4 kilometer. Ook deze route gaat via de bossen (route nummer 2, Eldpallskojan). We hebben gelukkig mazzel met het weer waardoor het -ondanks de regen van de afgelopen weken- nu droog is. Dat maakt het een stuk prettiger fietsen.

Mountainbiken safsen resort

Tijdens de route komen we ook dit soort geintjes tegen waardoor het voor de kinderen nóg leuker wordt om te doen.

Wil je ook gaan fietsen? Dan raad ik je aan om bij het boeken van je huisje te kiezen voor een huisje met sauna. Het is echt zóóó lekker om na het mountainbiken even je spieren te ontspannen!

gratis midgetgolgen in Safsen resort

Gratis midgetgolf op het vakantiepark

In tegenstelling tot andere vakantieparken waar we geweest zijn mag je in Säfsen Resort gratis gebruik maken van de midgetgolf baan. Aangezien wij een enorme liefhebber van midgetgolf in ons gezin hebben (Luc) komen we hier natuurlijk niet onderuit.

Nadat we in de avond in het restaurant op het Säfsen Resort eten doen we dan ook een rondje. De baan is niet fantastisch onderhouden, maar goed genoeg voor familievermaak!

Snowcamp

In het Snowcamp zijn wij zelf niet geweest, we zijn immers maar 2 nachtjes op dit park. Maar vertoef je langer op Säfsen Resort, of ga je niet mountainbiken, dan is dit een leuke alternatieve bezigheid.

Een van de coolste activiteiten die je hier kan doen in de zomer is de Slip’n glijbaan. Een waterglijbaan met een val van 14 meter die eindigt met een sprong. Een sessie duurt twee uur en uitrusting (natpak, reddingsvest en helm) is bij de prijs inbegrepen.

Vildmarkslekplatsen Fredriksberg

Vildmarkslekplats Säfsen Resort

Net wat verscholen achter het snowcamp vind je Vildmarkslekplats. Een soort schiereiland waar allerlei klimactiviteiten zijn en je op vrijdagavond ook (als je wilt) nog een fikkie kan stoken.

Vildmarkslekplats natuurspeeltuin bij Safsen Resort in Fredriksberg

Er zijn op dit schiereiland zelfs plekken beschikbaar om te overnachten in een hutje en er zijn wat geocaches te vinden.

Overnachten hutjes Vildmarkslekplats bij Safsen Resort

Je kan er met de auto naartoe maar ook een wandeling maken. Als je het park uitloopt richting Frederiksberg, dan ga je onder het tunneltje door en dan het houten vlonderpad op.

Vildmarkslekplats aan het meer
Vildmarkslekplats fredriksberg een foto van het meer

Tegen de avond kan je hier prachtige plaatjes schieten als je into fotografie bent.

Bootje varen op Safsen Resort
Vildmarkslekplats in Fredriksburg, in de buurt van Säfsen Resort

En overdag kan je eventueel bootjes huren of bij de vlonder vertoeven en lekker zwemmen.

eten in tijdelijk restaurant bij de receptie van Säfsen Resort in Fredriksberg

Eten in restaurant Säfsen Resort

Ook al is het eigenlijke restaurant op het Säfsen Resort afgelopen januari afgebrand, je kan er nog steeds lekker eten. Ze hebben het restautrant (tijdelijk) verplaatst naar het receptiegebouw en daar staan heel wat tafeltjes waar de gasten lekker kunnen avondeten. Dus laat dat je zeker niet tegenhouden.

Ik eet hier heerlijke mosselen en ook de rest is blij met hun uitgekozen diner.

In Säfsen Resort verblijven overigens heel wat Nederlanders, dus zoek je aansluiting voor je kinderen? Dat is hier géén probleem!

Het adres van Säfsen Resort is Säfsbyn 30, 770 10 Fredriksberg. Natuurlijk kan je hier (en in de omgeving) nog veel meer activiteiten doen. Voor een compleet overzicht over dit vakantiepark check je de website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven