Salarisonderhandeling op komst? Met deze tips kom je een heel eind!

Zolang als ik werk hoor ik al om me heen dat het voor vrouwen veel lastiger is om een goede salarisonderhandeling te houden dan voor mannen. Vaak weten ze niet goed hoe ze dat aan moeten pakken en zijn ze ’te lief’. Een werkgever maakt daar natuurlijk gebruik van. Geen misbruik, zo zou ik dat niet willen noemen, maar gebruik. In de trant van ‘als het niet hoeft, dan niet’. Terecht of niet, op zich is het niet zo vreemd natuurlijk. Het zal een van de verklaringen zijn van de verschillen tussen salarissen van mannen en vrouwen, ook al doen ze dezelfde job.

Ik kan wel zeggen dat ik daar moeite mee heb. Jij hebt -bij gelijke inzet en prestatie- net zoveel recht op hetzelfde salaris als je mannelijke collega. Voor iedere vrouw die zichzelf wil bekwamen in de salarisonderhandeling zetten wij de nodige tips op een rij. Deze kan je gebruiken om je volgende salarisbespreking goed voor te bereiden. Succes !

salarisonderhandeling tips

Wat bespreek je tijdens eindejeaarsgesprek en salarisonderhandeling?

Onderhandelen heeft pas zin als je weet wat je wilt én waar je minimaal genoegen mee wilt nemen. Kijk maar eens mee naar het volgende voorbeeld voor een salarisbespreking.

Voorbeeld salarisbespreking

Stel, de salarisschaal voor je functie begint bij trede 0 (bruto 2400 euro) en eindigt op trede 11 (2950 euro). Wie het niet bijzonder doet binnen het bedrijf wordt zeer waarschijnlijk in trede 0 ingedeeld. Je werkgever heeft echter de ruimte om een salaris te bieden van 2950 euro. Alle reden dus om te bedenken wat je nu eigenlijk graag wilt verdienen en wat jij vindt dat je waard bent.

<3 Stoppen met werken heeft ook een keerzijde

1. Hoe steek je je salarisonderhandeling in?

Ga verder eens na wat je echt belangrijk vindt. Ben je op zoek naar meer loon, is het een auto van de zaak of een mobieltje misschien? Of ga je voor een bonus bij goed werk, minder uren maken, een dertiende maand of meer flexibiliteit in verband met je opgroeiende kinderen? Er zijn veel manieren waarop je je salarisonderhandeling in kan steken en het hoeft écht niet allemaal om extra geld te draaien. Maak van je wensen vervolgens een top 5 en zorg dat dit de ingrediënten zijn waar je je op gaat richten.

Zo kom je goed beslagen ten ijs, en dat scheelt al de helft. Je wilt tijdens je eindejaarsgesprek namelijk niet weggeblazen worden door je leidinggevende. Beter is het om sterk in je schoenen te staan en te weten wat je waard bent zodat je daar ook voorbeelden van kan geven.

Kennis is macht. In ieder geval wel als het gaat om salarisonderhandelingen. Breng Naast wat je belangrijk vindt ook goed in kaart wat je op dit moment verdient. Pak daarbij het hele plaatje, van het bruto salaris tot aan de reiskostenvergoeding en eventuele andere extra’s. Ben jij precies op de hoogte van wat je verdient, dan kan je namelijk ook niet voor het blok gezet worden en heb je altijd een goed onderbouwd antwoord terug.

2. Verzamel voer voor je salarisonderhandelingen

Verdiep je daarnaast ook eens in de salarisschalen die horen bij de functie die je bekleedt. Hiervoor kan je een blik werpen in de CAO waar je onder valt of – erg populair vandaag de dag – de loonwijzer op internet raadplegen.

Kijk verder in vacatureteksten en leg je oor eens te luisteren bij vrienden en oud-collega’s. Wat verdienen zij? Verzamel daarnaast ook nog informatie over het bedrijf zelf. Hiervoor biedt het jaarverslag dat is op te vragen bij de Kamer van Koophandel meestal een schat aan informatie.

Hoe doet de werkgever het? In bedrijven waar winst wordt gemaakt, is meestal extra ruimte voor meer salaris. Gaat het niet goed met het bedrijf waar je werkt dan kan je wel meer geld vragen tijdens je salarisonderhandeling maar zal dat waarschijnlijk niet gehonoreerd worden. Toch voelt dat anders als je een ‘nee’ krijgt dan een eventuele ‘nee’ terwijl je bedrijf een gouden toekomst tegemoet gaat. Tot slot: vergaar munitie voor het gesprek door je eigen prestaties van de afgelopen periode in kaart te brengen. Wat zijn aantoonbare scores? Doe je soms al meer dan er eigenlijk van je verwacht wordt? Zaken die van belang kunnen zijn als je het gesprek van je onderhandelingen voor een hoger salaris in gaat.

Blijf vooral ook jezelf. Ga niet zitten overdrijven, maar hou het op de werkelijkheid. Zolang jij daar echt achter kan staan, dan kom je ook sterk over en heb je meer kans van slagen.

3. Bepaal je strategie, plan je salarisonderhandeling en oefen

Hierboven heb je kunnen lezen dat een goede voorbereiding van je salarisonderhandeling van essentieel belang is. Bij de aankondiging geef je aan dat je aanleiding ziet om het over je rol in de organisatie te hebben. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het vertrek van een collega, de afronding van een project of recent behaalde successen. Bepaal de juiste insteek waarom je juist nú met je verzoek komt. Je kan namelijk ook op een heel ander moment je salarisbespreking voeren dan tijdens het eindejaarsgesprek, onthou dat goed!

Zorg er daarnaast voor dat het gesprek niet een kwartier voor het einde van de werkdag staat gepland. In de meeste gevallen wil je gesprekspartner (baas of HR manager) er na vijf uur snel vandoor om ook thuis te zijn als er gegeten wordt en dat komt je gesprek uiteraard niet ten goede. Merk je dat je baas er vandaag geen tijd voor heeft? Regel dan dat je echt een gesprek op de agenda zet voor jullie samen, liefst zo vroeg mogelijk zodat je er niet de hele dag tegenaan zit te hikken.

Verder kan het absoluut geen kwaad om eerst een paar rondjes op het droge te oefenen voordat je in het diepe springt. Je helpt je kinderen toch ook met een presentatie die ze moeten geven? Ik hoor het mezelf nog zeggen ‘herhalen, herhalen, herhalen’. Dat geldt dus ook voor je eigen salarisonderhandeling, zeker als je normaal gesproken niet zo zeker bent van jezelf. Dus vraag je partner, een vriend of vriendin om in de huid van de gesprekspartner te stappen en zorg voor een goede voorbereiding!

salarisonderhandeling eindejaarsgesprek

4. Onderhandel en speel het spel

Onderhandelen is iets anders dan ruzie maken. Wees daarom niet bang om tijdens het gesprek een ferm standpunt in te nemen en dit te verdedigen. Neem argumenten van de ander niet klakkeloos voor waarheid aan. ‘Nee, dat staat niet in de CAO’ is een veelgehoorde reden. Als aanvulling op de tekst in de CAO kan namelijk veel geregeld worden.

En belet je functieomschrijving een hoger loon? Vraag dan gewoon om een andere omschrijving. Want jij hebt uiteraard je huiswerk gedaan en bent om die reden in staat om het verweer van je werkgever te pareren als hij of zij over een marktconform salaris begint.

Blijf in ieder geval altijd rustig en beleefd, ook wanneer je gesprekspartner je van de wijs probeert te brengen met ingewikkelde termen die zogenaamd aangeven dat een plusje er niet in zit.

5. Gebruik de LSD formule in je salarisgesprek

En vraag gerust. De LSD-formule kan je daarbij helpen. LSD staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Praat overigens niet al te veel, maar laat je leidinggevende het woord doen. Niet voor niets zegt men wel eens: wie praat betaalt. Met luisteren en de juiste vragen stellen bereik je veel meer. Drijf je werkgever uiteraard niet in een hoek, laat altijd ruimte over om terug te komen op een eerder ingenomen standpunt. Want vergeet niet, je bent aan het onderhandelen! Daarom is het wijs dat je wisselgeld meeneemt. Jij een hoger loon, hij bijvoorbeeld de zekerheid dat je je in ieder geval voor het komende jaar bijvoorbeeld aan een project committeert. Of zoek een ander ‘ruilmiddel’ waarvan je weet dat je baas gelukkig wordt.

6. Wat is acceptabel?

Je salaris is het totaalpakket van secundaire en primaire arbeidsvoorwaarden. Begin met deel 1, de som van reiskosten tot aan dertiende maand en het bonussendeel. Deze zaken zijn doorgaans op corporate niveau geregeld en daarom beperkt onderhandelbaar. Maar zijn al deze aparte kaders eenmaal duidelijk, dan weet je ook tot hoever je moet (en kan) gaan met het primaire deel.

Je werkgever zal ongetwijfeld de vraag stellen ‘Waar zit je zelf aan te denken?’ Probeer die vraag om te draaien en hem het eerste ‘bod’ te laten doen. Op deze manier kan je zien waar hij staat en daarmee je eigen positie bepalen.

Ga ook niet meteen in op het eerste bod dat je werkgever doet. Zelfs als dit is waar je op voorhand op hoopte. Er zit waarschijnlijk nog wel iets meer in het vat. Uiteindelijk ben jij degene die een beoogd bedrag op tafel moet leggen. Ga altijd uit van het hoogst verdedigbare. Door onderzoek te doen ken je inmiddels je eigen marktwaarde. Je hebt je goed voorbereid en bent dus in staat om dit bedrag met goede argumenten te verdedigen. Let op: met een ongefundeerde hoge eis brokkel je je eigen geloofwaardigheid af.

7. Je hoeft niet direct te beslissen

Het einde van de onderhandelingen komt in zicht. Tijd om de balans op te maken. Ga je meteen akkoord met het voorstel dat op tafel ligt? Het is heel goed mogelijk dat je alle cijfertjes nog niet helemaal op een rijtje hebt. Dat is helemaal geen probleem. Stel, indien je daar behoefte aan hebt, een pauze voor. Een nachtje slapen om er even over na te denken is prima. Niemand die je verplicht om meteen ja of nee te zeggen. Te snel ergens op ingaan zou wel eens kunnen betekenen dat je er later spijt van krijgt. En het komt voor je werkgever op zijn minst erg eager over. Daarmee geef je hem het gevoel dat hij de onderhandeling slim heeft aangepakt, je gaat immers direct akkoord.

Wil je wat extra nadenken, dan ben daar dan dus gewoon eerlijk in. Hiermee geef je in ieder geval duidelijk te kennen dat je het gesprek en zijn aanbod serieus wil benaderen. Bespreek dat je het voorstel in beraad neemt en geef aan wanneer je hierop terug gaat komen.

<3 Herintredende moeders; weer aan het werk

8. Leg afspraken over je onderhandeling ALTIJD vast

Leg gemaakte afspraken altijd vast en bij voorkeur op papier. Uiteraard verwacht je dat je werkgever dat uit zichzelf aangeeft. Doet hij dat niet? Dan stel je het zelf voor. Krijg je de vraag ‘waarom, vertrouw je me niet?’ Leg dan uit dat het geen kwestie is van een gebrek aan vertrouwen. Je wilt gewoon eventuele misverstanden voorkomen. Hoe concreter, hoe beter. Mondelinge afspraken zijn weliswaar rechtsgeldig, maar zijn later moeilijk te bewijzen.

t ze desnoods even op de mail en vraag om een bevestiging. Je onderhandelingen zijn pas afgerond wanneer alle afspraken op papier staan en bevestigd zijn.

9. Vier een feestje!

Is het gelukt om een fijn eindejaarsgesprek en een goede salarisonderhandeling te voeren? Gefeliciteerd! Vier het samen met je partner, je kinderen, je vriendin of wie dan ook. Je mag jezelf best even kietelen als je een goed gesprek hebt gevoerd en de bevestiging hebt gekregen dat je inderdaad veel waard bent voor het bedrijf <3 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven