Vrouwen vallen op mannen die salsa dansen

Laat ik mij allereerst maar eens voorstellen. Ik ben Frank van de Pas, echtgenoot van Joyce. Ik heb Joyce gevraagd of ik een gastcolumn mocht schrijven. Enige tijd geleden las ik met een gezond gevoel van genoegzaamheid onderstaand artikel. Het spoorde me aan om een klein deel van mezelf met jullie te delen over het salsa dansen.

salsa dansen

Waarom salsa dansen ?

Ik ben sinds vorig jaar wekelijks op de dansvloer te vinden. Joyce heeft me destijds overgehaald om op salsa dansen te gaan. Zoals het iedere getrouwde man betaamd geeft hij de passies van zijn vrouw een kans, een eerlijke kans.

Nu kan ik verzekeren dat ik tijdens mijn leven de dansvloer systematisch heb gemeden. Bij hoge uitzondering wilde ik wel eens een dansje wagen, maar mijn bewegingen waren niet te onderscheiden van een gemiddelde lantaarnpaal bij windkracht 4-5. Slechts voldoende drank kon mij de gêne die mij hierbij bekroop het hoofd bieden. Maar goed, ik ben getrouwd en heb Joyce beloofd haar te steunen in voor- en tegenspoed. En nu Joyce met mij de meest beweeglijke dans wilde leren was voor mij de tijd van tegenspoed aangebroken.

Althans, daar leek het op! Want niets was minder waar. Meteen na de eerste les is er bij mij een passie ontstaan voor het salsa dansen. Te midden van de rondvliegende heupen van de mensen die wel talent hebben, ben ik gestart met een poging om het salsa dansen onder de knie te krijgen. En het schijnt mij nog helemaal niet zo slecht af te gaan! Ik schijn de lat zelfs erg hoog te leggen voor mezelf. Ik wil net zo goed worden als die elastieken dansleraar van ons!

Maar bovenal vind ik het zo ontzettend leuk om dit samen met Joyce te doen. In ons drukke privé-leven hebben we wel eens wat weinig tijd voor elkaar. Tijdens salsa dansen maken we dat ruimschoots goed! Ik kan derhalve niet anders dan iedere man adviseren om het een kans te geven (mits de vrouw in kwestie het ook wil natuurlijk). Dus dames, laat mijn verhaal maar aan jullie mannen lezen, misschien helpt het.

En voor de mannen die nog net even een extra duwtje in de rug nodig hebben, citeer ik een artikel uit ‘De Standaard’ van 8 september 2010.

De Standaard, woensdag 8 september 2010

Volgens psycholoog Nick Neave zien vrouwen aan de danspassen van een man of hij in aanmerking komt als vader voor hun kind.

Mannen op de dansvloer: opgepast! Uit de manier waarop een man danst, kan een vrouw afleiden wie in aanmerking komt als vader voor haar kinderen. Dat beweert althans de psycholoog Nick Neave. Onder meer de snelheid van de rechterknie blijkt van doorslaggevend belang.

Dr. Nick Neave en onderzoeker Kristofor McCarty van de universiteit van Northumbria filmden 19 mannelijke vrijwilligers tussen 18 en 35 jaar oud. Hun bevindingen staan vandaag in het gereputeerde blad Royal Society Journal Biology Letters.

Ze lieten de vrijwilligers dansen op een eenvoudig ritme. Vervolgens werden hun bewegingen overgeplaatst op 3D-computerbeelden van mensachtige figuren, avatars genoemd.

Zo konden de 35 heteroseksuele vrouwen die deze beelden voorgeschoteld kregen, niet worden beïnvloed door bijvoorbeeld gelaatstrekken of andere identificeerbare kenmerken.

De vrouwen moesten de dansers rangschikken van goed naar slecht of van begerenswaardig naar afstotelijk. Dr. Neave kon acht dansbewegingen aanwijzen die de keuze tussen ‘goede’ en ‘slechte’ dansers bepalen. Vooral de omvang van bewegingen van de hals, het bovenlichaam, de linkerschouder en linkerpols waren van doorslaggevend belang. Ook de afwisseling van bewegingen van de hals, het bovenlichaam en de linkerpols alsook de snelheid waarmee de rechterknie bewoog, speelden mee in de keuze. ‘Goed’ stond voor brede en gevarieerde bewegingen van vooral de hals en het bovenlichaam.

Neave gaat ervan uit dat de dansers hiermee signalen uitsturen naar vrouwen toe. Vrouwen zouden zo kunnen afleiden hoe sterk, gezond en levenslustig ze zijn. Dat zijn eigenschappen die hun partnerkeuze beïnvloeden.

‘Mannen kunnen dus maar beter trainen op de bewegingen die vrouwen zo welgevallig vinden. Om het even welke man zal hierin geïnteresseerd zijn’, concludeert Neave. Hij kondigt meer diepgravend onderzoek aan over het verband tussen dansen en partnerkeuze.

Over het (gebrek aan) succes van tooghangers die de dansvloer mijden als de pest, zegt zijn studie niets.

salsa dansen

 

12 gedachten over “Vrouwen vallen op mannen die salsa dansen”

 1. Mooi Frank deze ontboezeming. Ik herken je verhaal goed. Jaren geleden heb ik mn hart verpand aan Salsa. Niets zo leuk als samen lessen en avondjes uit. Een ultieme test voor je relatie. Als het dansen je goed af gaat kan je de skills ook toepassen in je relatie.
  Salsa gaat over passie, ritme, leiden en volgen, vertrouwen, respect, verleiding, elkaar aanvoelen en aangeven wat je wel en niet fijn vindt. Eigenlijk alles wat nodig is om elkaar te begrijpen en te laten genieten in een relatie.

  Wens jullie veel dansplezier in 2011!

 2. Super!…Frank!

  Ik wil het ook graag nog eens met Marcel gaan doen.. Kijken of ik hem nu zo ver krijg… Ik heb vroeger heel veel gedanst(verkering zoon dansleraar) en toen dat uit was nooit meer.. heel jammer!

  XXX

 3. Hoi Frank

  Wat een leuke blog!!!!!! Ik had iets heel anders verwacht en ben daarom dubbel zo leuk verrast!
  Ik weet wat mijn vent ‘moet’ doen vanavond, herken hem wel in jou verhaal qua dansen ondanks dat meneer Goud* heeft in stijldansen is daar niets van terug te zien, grrrrrr.

  Veel plezier tijdens jullie lessen!

  Groetjes

 4. Hoi Frank, wat heb je een leuke blog geschreven. Het was me door je tweets al opgevallen dat je echt plezier beleefd aan het salsa dansen. Ikzelf kan er geen biet van haha, maar ik mag wel graag kijken naar mensen die het goed kunnen en, nog belangrijker, die er plezier aan beleven. Want daar gaat het om.
  Groetjes, Irma

 5. Avatar foto
  Jeanne van Dijk

  Hee Frank,

  Wat leuk dat je een gastblog hebt geschreven!!

  Geen idee of ik op goede dansers val, nooit op gelet. Zelf heb ik niet op dansles gezeten vroeger, dus ook geen ervaring mee. Ik vind het wel heerlijk op mijn eigen manier wat te “swingen” op een leuk nummer.
  Wilco kan wel heel goed dansen en 3 jaar geleden hebben we ook samen wat geoefend. Mijn collega ging trouwen en dan zou het wel leuk zijn als wij ook een dansje zouden kunnen wagen. Dus thuis de meubels aan de kant en aan de slag.
  Ondanks mijn goede ritmegevoel werd het helemaal niks, ik lag constant in een deuk van het lachen. Wilco heeft het maar opgegeven…

  Fijn dat jij en Joyce zo genieten van het salsa-dansen en inderdaad: die tijd die je dan samen doorbrengt is heel erg belangrijk. Quality time is het en dat is in een relatie heel erg belangrijk.

  Liefs,
  Jeanne

 6. Wat een goed stuk! Ik ben een uitzondering qua dansen denki ik. Ik herken mij helemaal in jouw gene (drank nodig etc.). En ook ik was verkocht door de salsalessen.

  Geniet ervan samen! Dansen jullie ook de bachatta?

  1. Avatar foto
   Frank van de Pas

   We dansen voornamelijk salsa en af en toe ook wat bachatta. We willen nog wel een keer Bachatta-lessen erbij zijn, want dat is ook zo’n gave, sensuele dans. Erg leuk.

 7. Wat leuk Frank dat jij eens een blog schrijft. Chapeau! Mijn man blijkt ook van die swingende heupen te hebben, in zijn jeugdjaren zou jij (van hem horen zeggen.. en je gelooft toch meestal wel wat je man zegt) dat hij zilver ster stijldansen heeft. Alleen als je hem nu vraagt om een dansje te wagen (wat me moeder weleens durft te doen na een witte wijntje tijdens een feestje) wijst hij het wijzelijk af. Of dit te maken heeft dat hij die moves verleerd heeft ik weet het niet 🙂

  Ik hoop dat jij samen met Joyce nog jaren die swingende elastische benen en heupen zult houden, wie weet komen we jullie wel eens in so you can dance tegen .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven