Samen een tent opzetten! Gezellig of gruwelijk?

Samen met je gezin een tent opzetten. Een gezellige activiteit? Of is het juist gruwelijk? Wij gaan met ons gezin kamperen. Bijna. Voor het eerst. In een tent. Daarom wilden we onze nieuwe tent eerst thuis opzetten. Om te kijken of alles er bij zit. En om te oefenen. We willen niet voor schut staan op de camping. Of dat gelukt is….

Een eigen tent aanschaffen en samen de tent opzetten

Vorig jaar werd ik omgepraat door mijn gezin om te kamperen in een tent. Zij wilde al langer met een eigen tent op vakantie. Ik niet. Het huren van een vakantiehuis of stacaravan vond ik prima. Mijn gezin hield vol en inmiddels zijn wij heuse groot tentbezitters. Met bijbehorende kampeerbenodigdheden. We moeten bijna gaan uitbouwen. Een tent is één ding. Maar dan ook nog al die andere kampeerspullen. Niet normaal wat je allemaal aan moet schaffen en mee moet nemen.

Aan welke voorwaarden moet een tent voldoen?

Vorig jaar zijn we een klein weekje gaan kamperen in een geleende tent. En eerlijk is eerlijk. Dat was hartstikke leuk, zelfs het slapen op een slaapmatje viel me niet tegen. Ik ging akkoord met de aanschaf van een eigen tent, maar wel onder een aantal voorwaarden. Op dit moment dacht ik nog niet na over het opzetten van de tent.

  • De tent moet groot zijn;
  • Er moet genoeg opbergruimte zijn, inclusief ophangmogelijkheden voor mijn jurkjes;
  • De tent moet een ruime voortent of luifel hebben;
  • En, heel belangrijk, een goede eigen koelkast.
tent opzetten doe je zo

Aan al deze voorwaarden is voldaan. We hebben een zespersoons tent gekocht, dat is wel even andere koek dan de fresh and black tent die Joyce heeft! Met een ruime voortent/luifel. Hier zullen we met drie personen in slapen. Onze zoon heeft zich namelijk een eigen tent toegeëigend. Er zijn ophangmogelijkheden en er is een grote kast. We hebben heerlijke luchtbedden, goede campingstoelen en de eigen koelkast is ook aangeschaft. So far so good.

De camping is geboekt en ik begin al echt zin te krijgen in onze vakantie. Maar die tent opzetten hé. Dat vind ik wel een dingetje. Bij manlief zit kamperen in zijn bloed. Zijn liefde voor kamperen heeft hij overgebracht op onze zoon. Maar voor onze dochter en mij is kamperen niet zo vanzelfsprekend. Nog niet.

Tent opzetten met het gezin

Manlief heeft een gezinsactiviteit gepland op een warme zaterdagochtend. We gaan samen de tent opzetten. Even kijken of alles aanwezig is en hoe het precies werkt. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. En eenmaal goed voorbereid zullen we op de camping geen flater slaan.

De tent is verdeeld over twee enorme zakken. De tentstokken, grondzeil, binnentent, alles zit keurig en strak verpakt. Voordat de spullen naar buiten zijn gedragen, zit ik al stuk. Wat een gesjouw. Maar ik laat me niet kennen. Ik help man en zoon met uitpakken en probeer te zien hoe dat gaat, zo’n tent opzetten.

samen tent opzetten

Tent opzetten, een kind kan de was doen

Onze zoon is echt een held. Hij gaat meteen aan de slag en schuift zonder enige moeite de aluminium tentstokken in elkaar. Hoe het kan, weet ik niet, maar ik heb daar nog een beetje moeite mee. Ik kijk goed hoe onze zoon te werk gaat en het gaat me steeds beter af. Dochterlief blijft op gepaste afstand toezicht houden en brengt ons tussendoor een lekker bakkie koffie. Ook kunnen we haar inschakelen als tijdelijke tentstok, maar daar houdt het dan ook echt op.

De mannen hebben snel door hoe het opzetten van de tent werkt en binnen afzienbare tijd staat de tent overeind. Oké, hij staat nog niet helemaal strak, maar hij staat. Manlief vindt dat we ook even moeten kijken hoe de vloer er in moet. Ik vind het eigenlijk wel welletjes maar dan bedenk ik me dat ik me nu onsterfelijk kan maken. Zo’n “vloertje” leggen, dat kan ik vast wel en dan kan ik die mannen eens een poepie laten ruiken.

Vloertje leggen in de tent

Dit pakt toch even wat anders uit. Ik leg de vloer ondersteboven neer, naar het schijnt. Hierdoor zie ik de kleuren-labels over het hoofd waardoor ik niet zie waar ik moet beginnen met ritsen. Heus, ik probeer het echt, maar krijg het niet voor elkaar.

Terwijl manlief, zijn lach inhoudend, naar mijn gestuntel kijkt, neemt zoonlief het van me over. Hij is tien jaar en draait zijn hand niet om voor het opzetten van de tent. Daarna ritst hij ook zo de hele vloer aan de tent. Alsof het niks is. En ik? Ik sta verbouwereerd toe te kijken. Nog een zakmes kopen en hij kan zelf de weide wereld in zonder zijn ouders!

Met de voortent is het hetzelfde verhaal. Het doek heb ik al drie keer heen en weer gedraaid en nog zie ik niet hoe dit aan de tent bevestigd moet worden. Gelukkig weten de mannen wel hoe het moet en uiteindelijk lukt het ons samen de tent helemaal op te zetten.

En wauw. Wat is hij mooi! En groot. Het valt niet tegen. Het is even zoeken en goed kijken. Maar dit klusje kunnen we samen klaren! En dat is wel een heel fijn gevoel. Kamperen kun je dus echt leren.

tent opzetten

Wijntje op de goede afloop

Bijna wil ik een wijntje pakken op de goede afloop van het opzetten van de tent. Omdat het nog wat vroeg is, en er nog meer werk aan de winkel is, heb ik die toch maar laten staan. Want wat ik me niet gerealiseerd heb, is dat het werk er nog niet op zit. Nog lang niet. Nu gaat het pas beginnen. Alles moet weer worden ingepakt. Hoe krijgen we de tent weer zo netjes terug in de zakken? Nou…. Dat lukt dus niet.

Hoe ik ook heen en weer vouw, glad strijk en weer opnieuw vouw, ik krijg de tent niet zo strak opgerold als toen we de tent kochten. De tentzakken puilen uit en ik krijg het allemaal maar net in de zakken. Hebben jullie dat nu ook? Of heeft één van jullie de gouden inpak tip voor ons?

Hoe krijgen we alles mee

Nu rest alleen nog één belangrijke vraag….. hoe krijgen we alles mee?? De training “tent opzetten” mag dan succesvol zijn verlopen. Een cursus slim pakken zou ook niet misstaan. Ik had verwacht dat ik gespannen zijn voor het opzetten van onze tent. Maar met twee kampeerkanjers aan mijn zijde, heb ik daar nu alle vertrouwen in. Maar nu ben ik nerveus of we alles wel mee gaan krijgen. Manlief ziet het probleem niet. Dat baart me misschien nog wel de meeste zorgen. Onder het mom “selectie aan de deur” gaat hij straks de auto inpakken. Spullen die niet goed passen, en niet noodzakelijk zijn, laat hij met gemak staan. Dat is zeker. En laten wij er nogal een andere mening op na houden over de definitie van noodzakelijke kampeerbenodigdheden….

Kamperen in stijl

De achterbak van onze stationwagen zit al bijna helemaal vol met tent. We hebben wel een dakkoffer, maar naast alle kampeerspullen zoals keukenspullen, campingstoelen en dergelijke, moet er ook nog plek overblijven voor mijn noodzakelijke kampeerbenodigdheden: jurkjes, mooie campingservies, camping wijnglazen, tafelkleedjes, kekke kussentjes en leuke lampjes voor aan de tent. Want zeg nou zelf. Kamperen doe je wel in stijl.

Hoe gaan jullie deze zomer op vakantie?

3 gedachten over “Samen een tent opzetten! Gezellig of gruwelijk?”

  1. Opvouwen gaat makkelijk als je film van deze tent ziet op site van obelink. Bij afbreken hebben we bogen achterkant eerst wat naar voren gehaald en toen bogen bij elkaar en kantelen maar. Stoken eruit. Alles weer op elkaar leggen waar bogen samen kwamen. Tent zak erbij. Op breedte zijkanten naar binnen vouwen en als slaapzak oprollen. Hielden veel ruimte over. Bij heftige storm 108 km per uur. Luifel eraf. Goede haringen erin. Bij ons was dat zandharingen. Extra scheerlijnen. Bij storm heeft dat er voor gezorgd dat hij bleef staan. Hebben dezelfde tent als jullie.

  2. Hallo Erika, Heel goed idee om thuis te oefenen. Helaas ontneem je de kampeerders die al op de camping zijn het leukste, d.w.z. het kijken naar het gestuntel van anderen ! Jullie hebben wel een hele grote tent gekocht ! Ik hoop dat jullie in het hoogseizoen ook een grote kampeerplek gereserveerd hebben??
    waarom heb je een kast nodig??? Nooit begrepen. Plastic kratten met klikdeksel. Zo uit de auto in de tent, en zeker mierenvrij!! Mijn echtgenoot zei vroeger als hij alles klaar zag staan dat het nooooit zou passen. En als we dan toch alles in de auto hadden zitten kon er altijd nog meer bij, dus wat eerst wegbezuinigd was kon toch mee. Het komt goed! Ik ben heel benieuwd of jullie alles meekrijgen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven