Wat doet verbouwen met je relatie?

Al jarenlang zijn wij aan het verbouwen. Weliswaar met tussenpozen en ook in verschillende huizen, maar we hebben al zoveel aangepakt dat ik er echt even over na moest denken bij het schrijven van dit blog. Dat verbouwen een impact heeft op je leven, en op je relatie dat is een feit. Sommige mensen kunnen goed samen klussen en verbouwen, bij anderen loopt de relatie er op stuk. Het is de ultieme relatietest roep ik altijd en bij ons gaat het meestal goed. Tot gisteren.

Samen verbouwen? Zie het als de ultieme relatietest!

Gelukkig kunnen Frank en ik best goed klussen samen. Tot gisteren dus. Gisteren was het eerste moment dat we een kleine onenigheid hadden. En ik zeg bewust ‘kleine’ omdat het ook niet heel bijzonder was. Maar ik ken het niet van ons en was dan ook best geschrokken, haha. Maar hierover straks meer. Eerst eens even een optelsom van onze verbouwingen samen.

samen verbouwen en klussen

Verbouwingen van (en in) ons oude huis:

 • Op de benedenverdieping hebben we de garage en een kattenhok volledig omgetoverd tot leefruimte. Om die ruimte ook echt bij het huis te kunnen betrekken moesten we muren doorbreken, stalen balken (laten) plaatsen en een hoop sloopwerk verrichten. Ook moest het toilet verplaatst worden.
 • Oude tegelvloer verwijderd en een prachtige houten vloer gelegd, hoort ook bij samen verbouwen vind ik (zo’n tegelvloer is ellendig om eruit te halen man).
 • De badkamer in ons oude huis hebben we volledig vervangen. Sanitair en dergelijke door loodgieter laten doen, maar slopen ook weer zelf.
 • Dakkapel ter plaatse van de oude badkamer.
 • Dakkapel op Lotte haar kamer in het oude huis en de hele kamer opnieuw aanpakken (check blog over haar bureau).
 • Grote veranda aan het huis laten zetten, met uiteraard een volledig nieuw terras eronder.
 • Houten vloer na een aantal jaren weer verwijderd (na lekkage van de vaatwasser) en gietvloer laten smeren, daarvoor moesten we twee weken ons huis uit.
 • Oude keuken eerst opgeknapt en vervolgens na een aantal jaren eruit gebroken voor een nieuwe industriële keuken.
 • De tuin hebben we volledig aangepakt, een groot tuinhuis gezet en zelf een schutting geplaatst met stenen in korven en potdekselplanken er tussen.
houten vloer eetkamer
Een heerlijke houten vloer in het hele huis. En de tafel? Die is nu betonlook!
oude huis vlak voor de verhuizing
Vlak voor we gingen verhuizen zag ons oude huis er zo uit

En toen we bijna klaar waren met ons oude huis zijn we gaan verhuizen. Niet omdat we persé iets anders zochten, nee joh. We hadden net ons motorrijbewijs gehaald en Harley’s gekocht om juist lekker wat meer vrije tijd te claimen en op een leuke manier te besteden. Maar per toeval zag Frank het huis te koop staan waar we al een aantal jaren langsliepen met het uitlaten van de hond. Hoe vaak we niet tegen elkaar gezegd hebben ‘je zou daar maar mogen wonen’…. En 1,5 jaar geleden kwam het ineens te koop!

Toch maar weer samen gaan verbouwen dan. Want het huis is qua uiterlijk super tof en de plek is echt fantastisch. Daarnaast hebben we nu een heerlijke grote tuin en ligt het huis helemaal vrij. Voor ons beiden een droomhuis. Met één maar… het is best degelijk gebouwd, maar enorm ouderwets. Het verbouwen moest dus opnieuw beginnen. Dus ook in ons nieuwe huis hebben we in de afgelopen 1,5 jaar al behoorlijk wat gedaan.

werkruimte aan huis
verbouwen van kantoor, net op tijd om van h uis uit te werken met het hele gezin

Samen verbouwen in ons nieuwe huis

We zijn gewoon zo in het huis getrokken, zonder er ook maar iets aan te doen. En terwijl we er wonen zijn we aan het verbouwen. Het grote voordeel hiervan is dat we langzaam kunnen ontdekken hoe dit huis bij ons past en wat we nu precies willen veranderen. De verbouwingen die we tot nu toe samen gedaan hebben:

 • Van de oude schuur hebben we kantoor gemaakt, met twee mooie grote puien erin in plaats van de oude staldeuren, zoals je hierboven ziet.
 • Binnen in dit gedeelte hebben we een slaapkamer (die beneden lag) uitgebroken en doorgebroken naar een ruimte die wij ‘ons bijhuis’ noemen. Eigenlijk een compleet tweede woning met eigen toilet, badkamer en keuken. Door de doorbraak hebben de kinderen nu een fijne chillruimte.
 • De tuin hebben we al bijna helemaal aangepakt. Zo hebben we beregening voor- en achter aangelegd, waarbij we een groot deel zelf hebben gedaan, er zijn twee terrassen bijgekomen en nieuw gras. Er zijn de nodige oude coniferen verdwenen en we hebben een mooie strakke voortuin gekregen.
 • Verder hebben we een overkapping neer laten zetten (te zien in mijn blog over leuke tuin ideeën). Hier hebben we eigenlijk niets zelf aan gedaan, dat komt niet vaak voor.
 • Ontijzeringsinstallatie geplaatst tegen al het roest uit het grondwater.

Welke verbouwing zijn we nu mee bezig?

Inmiddels zijn we ook weer met een grote verbouwing bezig. De keuken, eetkamer en woonkamer zijn aan de beurt. Deze ruimtes zijn enorm verouderd. Granol op de muren, een donker houten schrootjesplafond, ouderwetse houten lambrisering, stopcontacten op ooghoogte, een afschuwelijke schouw, een lelijke vloer en ga zo maar door. Dat pakken we nu allemaal aan, inclusief een mooie nieuwe vloer. We hebben getwijfeld over de lambrisering verven en over een visgraat vloer of betonlook variant. Uiteindelijk hebben we besloten om toch de lambrisering te verwijderen én voor de betonlook vloer te kiezen. Ik vond het trouwens een hele uitdaging om een nieuwe vloer te kiezen!

stalen balk tussen woonkamer en eetkamer
stalen balk keuken in zicht

En nu zijn we voor de tweede keer in dit huis een fikse verbouwing binnenshuis samen aan het doen. Het slopen van een aantal bestaande muren hebben we net achter de rug. Gelukkig heeft een vriend van ons ook een dag meegeholpen, dat scheelt toch al veel. Afgelopen week heeft de aannemer er twee stalen balken ingelegd. Zoals je ziet is het momenteel een bouwput. Wij zijn intussen de stopcontacten aan het verlagen, extra electra aan het aanleggen en de verwarmingsleidingen zijn aangepast omdat de verwarming aan de voorzijde niet aangesloten was en we alle leidingen in de muur willen hebben. En gisteren heb ik alle tegels in onze bijkeuken met een boorhamer en beitel verwijderd. Wat een werk joh. We zijn dus inmiddels alweer een aantal weken samen aan het verbouwen.

Het afrossen van de tegels in de bijkeuken was overigens een prima werkje na de mismatch die Frank en ik hadden bij het uitzoeken van de bevestiging van onze nieuwe afzuigkap. Een nieuwe industriële keuken zit er financieel nog niet in, maar een nieuwe afzuigkap in plaats van de oude schouw levert straks ook al een mooi resultaat op!

Een plafond afzuigkap inbouwen is een klus die we nog niet eerder gedaan hebben samen. Normaal kunnen we heel goed samen bespreken hoe we denken dat we het gaan aanpakken, maar daar was nu geen sprake van. Ik begreep gewoon niet hoe Frank het wilde aanpakken. Ik voelde me dom en hij raakte geïrriteerd. WTF? Ruzie tijdens het verbouwen samen? Dat hebben we nog nooit gehad en we zijn toch al 17 jaar samen. En ook samen aan het verbouwen. Gelukkig hebben we de mismatch goed doorstaan en hebben we verder lekker geklust met flink wat spierpijn als resultaat.

Samen verbouwen een relatietest

Voor ons is dat samen verbouwen en klussen dus niet echt een relatietest, maar bij heel veel anderen schijnt dit toch echt een probleem te zijn. Zo vertelde ook die vriend die bij ons kwam slopen. Bij hem en zijn vrouw is samen klussen geen succes. En zo ken ik er nog wel meer. Hoe gaat dat bij jullie? Kunnen jullie goed samen aan de slag, of vliegen jullie elkaar ook snel in de haren?

Wij zijn in ieder geval bijna klaar met al het vervelende en smerige werk. Nog even doorzetten en dan kunnen we weer gaan opbouwen. De electra is bijna helemaal klaar, nu nog de afzuigkap verder inbouwen (als dat maar goed gaat) en het complete gipsplatenplafond erin maken. Over een paar weken hoop ik dat de stucadoor komt (een klusje dat we dus niet zelf doen) en daarna kunnen de stalen deuren er in en kan ik gaan schilderen. Verder moeten we dan nog de vloer egaliseren en een nieuwe vloer leggen. Heb ik zoveel zin in! To be continued dus!

Voor ons is het samen klussen en verbouwen dan wel prima te doen, we zijn ook wel weer blij als het gedaan is en kunnen genieten van al het moois. Als het even mee zit zijn we voordat het echt mooi weer wordt klaar en kunnen we deze zomer lekker van onze tuin genieten!

1 gedachte over “Wat doet verbouwen met je relatie?”

 1. Ik kan mij ook voorstellen dat een verbouwing je relatie op de proef kan stellen. Toch leer je veel van elkaar en is het een mooi project om samen te doen. Het resultaat is erg mooi geworden. De houten vloer straalt een mooie sfeer uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven