Samen

Samen. Mooi woord, samen. Volgens Van Dale betekent het ‘bij elkaar’; het is een inkorting van het woord ’te samen’. Gevoelsmatig heeft het zoveel meer betekenissen dan alleen dat simpele ‘bij elkaar’. Het betekent geen eenzaamheid, een arm om je heen, iemand om je ei bij kwijt te kunnen, een schouder om op te huilen, iemand om mee te lachen. Het is nu alweer bijna zeven jaar dat mijn lief en ik samen zijn. Ik geniet er nog dagelijks van, van dat samen.

Inmiddels zijn wij ook een behoorlijk hecht team geworden. De taakverdeling in huis ligt redelijk vast. Mijn lief kookt meestal en doet de grote klussen; ik maak schoon en doe de was. Opruimen doen we ook weer samen. En toen werd Thijmen geboren en moesten wij een nieuw ritme en een nieuwe taakverdeling zien te vinden. Poepluiers verschonen is nou niet bepaald onze grootste hobby, maar iemand moet het doen. Aangezien mijn lief al vrij snel weer aan het werk moest en ik nog verlof had, kwam in het begin het meeste op mijn schouders terecht. Overdag had mijn lief weinig tijd en ’s nachts kon hij het ook al niet van me overnemen. Voor een man is het wat lastig om borstvoeding te geven. Maar als ik er echt doorheen zat en als een labiel wrak om niks begon te janken, stond mijn lief voor mij klaar. Eindeloos heeft hij mij getroost en opgemonterd; en passant zorgde hij ervoor dat Thijmen ook weer rustig werd.

Nu is het meer verdeeld. We zijn nu beiden aan het werk en sinds ik gestopt ben met borstvoeding kan manlief Thijmen ook voeren. Twee dagen in de week gaat hij naar de crèche en verder zorg ik voor hem. Alleen op dinsdagmorgen heeft mijn lief dubbel werk; dan zit ik op mijn werk. Samen zijn we het erover eens dat dit een behoorlijk eerlijke verdeling is. Maar toch… er zijn van die momenten waarop ik het vréselijk oneerlijk vind en hem verwijt dat hij fulltime werkt. Meestal word ik dan behoorlijk beïnvloed door hormonen. Wat overigens een vreselijk irritante uitvinding is.

Dan kom ik thuis na een dag werken en heb ik heel veel behoefte om gewoon op de bank neer te ploffen en even niets te doen. Even geen luier verschonen, even niet koken, even niet opruimen, gewoon even niks. Natuurlijk moet er op zo’n moment van alles. Wij moeten eten, Thijmen moet gevoerd worden, de vaatwasser moet nog leeg… Uiteraard wil mijn lief dan ook op de bank neerploffen en niks doen. Af en toe ben ik een dusdanig egoïstische trut dat ik vind dat hij dan maar alles moet doen, zodat ik even kan bijkomen. Helaas voor mij gaat die vlieger nooit op. Dus sta ik een vaatwasser leeg te ruimen, was op te vouwen en Thijmen te verschonen. Onderwijl wordt er voor mij gekookt.

Ook na het eten wordt het dan toch weer samen gedaan. De één geeft Thijmen te eten; de ander brengt hem naar bed. Deze rolverdeling wisselt elkaar keurig af. Helemaal in balans is het niet, maar ik mag dingen niet meer op een gouden weegschaaltje leggen. En ongeveer klopt het wel. Steevast zitten we dan daarna gezellig samen op de bank bij te komen van onze dag. Met toch best wel een tevreden gevoel. Simpelweg omdat we het weer sámen gedaan hebben.

Mooi woord, dat samen. Mooie betekenissen heeft het ook. Wij blijven nog heel lang samen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top