Waarom de sauna zo gezond voor je is

Dat de sauna lichamelijk gezond voor je is, dat weten we eigenlijk allemaal al wel. Maar ook op het gebied van geestelijke gezondheid is het slim om voor de sauna te kiezen. We bespreken hier de 11 redenen waarom een sauna zo gezond voor je is, en meer!

waarom is een sauna gezond voor je

Is een sauna gezond? 11x ja!

1. Verbetering van je immuunsysteem

Een van de redenen waarom je met regelmaat naar de sauna zou mogen gaan is dat saunagebruik je immuunsysteem verbetert.

Omdat je in de sauna blootgesteld wordt aan hogere temperaturen wordt je immuunsysteem geactiveerd. Hierdoor versterkt je immuunsysteen en ontstaat er zelfs een productie van witte bloedcellen en antilichamen. Hierdoor bouw je meer weerstand op tegen ziektes en temperatuurswisselingen.

2. Ontspanning van je lichaam en je spieren

Naast dat de sauna goed is voor je immuunsysteem zorgt de warmte van een sauna ook voor lichamelijke ontspanning. Je voelt het direct aan je spieren als de warmte zijn werk gaat doen, vandaar ook dat de sauna gezond voor je is. De warmte van de sauna warmt namelijk ook gewoon je spieren op.

De spanning die je hebt opgebouwd naar hard werken, een klusweekend, te fanatiek sporten of gewoon een veel te druk sociaal leven zal hierdoor uit je lichaam stromen.

sauna gezond

3. Ontspanning van je geest

Wellness is al zo oud als de weg naar Rome, maar ergens onderweg zijn we het belang van rust en ontspanning een beetje vergeten.

We maken veel te weinig tijd voor onszelf! Maar, net als gezonde voeding, voldoende nachtrust en regelmatig bewegen goed is voor onze gezondheid is regelmatig even echt ontspannen minstens zo belangrijk.

Het is belangrijk om te ontspannen voor een gezond en gelukkig leven, zelfs de Grieken en de Romeinen wisten dat.

Bij sauna.nl weten ze ook maar al te goed dat een sauna gezond is. Dit platform staat dan ook boordevol tips over een dagje sauna, geeft je inspiratie en informatie én heeft altijd wel mooie acties.

Zij geloven dat ontspanning, tijd voor jezelf en even ontsnappen aan de drukte van alledag steeds belangrijker wordt. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Rust is een schaarste en daardoor erg waardevol.

Toch is tijd voor jezelf nemen belangrijk, want het maakt je gelukkiger én gezonder. Lees hieronder maar eens hoe het zit met de endorfine.

4. Sauna gezond door endorfine aanmaak

Wist jij dat de warmte van een sauna endrofine in je lijf aanmaakt? Endorfine is dat gelukshormoon dat we allemaal kennen, dat bijvoorbeeld ook loskomt als je fanatiek sport. Je kan het je misschien haast niet voorstellen, maar het is echt zo 😉 .

Als dit stofje met regelmaat aangemaakt wordt, dan voel je je dus gelukkiger. En je gelukkig voelen maakt een wezenlijk onderdeel uit van je gezondheid. Nog een reden om voor een gezond lijf naar de sauna te gaan.

ontspannen in de sauna

5. Sauna is gezond bij teveel stress

We vergeten soms hoe belangrijk het is om tijd te nemen voor ontspanning. We proberen gezond te leven, te eten en te sporten -wat natuurlijk heel belangrijk is- maar plannen onze dagen daarbij te vol.

Af en toe even tijd voor jezelf, echt even offline gaan en de batterij weer helemaal opladen zodat je daarna het vaak hectische leven van alledag weer aan kan is daarbij heel belangrijk.

Vandaar ook dat de sauna zo goed werkt tegen stress en ook daardoor dus gezond voor je is. Te weinig ontspannen leidt tot stress en van stress kan je écht ziek worden. Stressvermindering is dus belangrijk.

Gun jezelf dus regelmatig rust om een hectisch leven aan te kunnen. Regelmatig een moment van ontspanning en tijd voor jezelf, waarin je je kunt onttrekken aan de drukte van alledag. En even niet de constante aandacht voor je smartphone en/of Netflix.

Door meer aandacht te geven aan rust en ontspanning, ben je energiek en kun je weer volop genieten van het leven. Maak een dagje sauna dan ook een essentieel onderdeel van je gezonde en gelukkige leven. Bij sauna.nl vind je de beste acties in één klik waardoor een wellness ervaring voor iedereen toegankelijk wordt.

6. Sauna ‘gebruiken’ om af te vallen

Van alleen naar de sauna gaat word je niet slanker, hoe gezond het ook voor je is. Maar een regelmatig wellness bezoek kan het afvallen wel ondersteunen.

Fysiek, aangezien je bloedsomloop gestimuleerd wordt, waardoor ook de afalstoffen sneller afgevoerd worden. Maar vooral ook mentaal. Nagenoeg iedere keer dat ik zelf een sauna bezoek voel ik me gezonder als ik wegga dan toen ik kwam.

Door het saunabezoek word ik gestimuleerd om veel water te drinken, en om gezond te eten. Een lekkere gezonde smoothie tussendoor of een maaltijdsalade om de honger te stillen.

Daarnaast is de sauna dus ook gezond en stressverlagend. Stress is een belangrijke factor bij het aankomen waardoor een sauna indirect dus goed kan werken bij het afvallen.

sauna gezond

8. Sauna gezond voor je huid

Of dat een sauna gezond is voor je huid hangt van een aantal kenmerken af. In principe zorgt de hogere temperatuur ervoor dat je porieën zich openen en de bloedsomloop verbetert. Dat is goed voor je huid want het zorgt voor snellere vernieuwing van je huidcellen.

Hier tegenover staat dat door de hogere temperatuur je huid sneller uit kan drogen. Zorg er dus voor dat je je huid herstelt met vochtinbrengende crème.

Heb je erg veel last van rosacea? Overleg dan met je huisarts of dermatoloog wat zij vinden van een bezoek aan de sauna en de gezondheid van je huid.

9. Sauna gezond voor slechte slapers

Heb jij moeite met een goede nachtrust en al vanalles geprobeerd? Dan is een bezoekje aan de sauna in de avond een goed en gezond idee. Zoals we hierboven al aangaven wordt er endorfine aangemaakt welke je gelukkig doet voelen en tegelijkertijd ook rustgevend werkt.

Veel mensen ervaren dat ze sneller in slaap vallen na een saunabezoek én dat ze dieper slapen.

10. Sauna gezond als je rugpijn hebt

Jazeker, ook dit klopt. Liefst ga je dan wel naar een wellness resort waar ze ook een infraroodsauna hebben. Deze werkt namelijk het beste bij rugpijn, maar ook een klassieke finse sauna kan ervoor zorgen dat de spieren in jouw rug zich beter kunnen ontspannen.

11. De sauna verbetert je relatie

Een dagje samen naar de sauna met je partner is nagenoeg altijd een boost voor je relatie. Samen ontspannen, op je gemak bijkletsen en even oprecht aandacht voor elkaar (zonder digitale afleiding) is een van de belangrijkste elementen die je relatie opvijzelt.

Zit er een maximum aan het aantal saunabezoeken voor je gezondheid?

Uit een onderzoek van Journal Neurology is gebleken dat je niet snel teveel naar de sauna kunt gaan als het over gezond zijn gaat. Het is zelfs zo dat bij 4 tot 7 keer per week saunabezoek de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.

De voordelen van het gebruik van een sauna in het kort

Nog even een korte opsomming van de voordelen van een sauna en over de vraag of een wellness bezoek wellness gezond is voor je:

  • Een sauna verbetert je immuunsysteem
  • De sauna draagt bij aan lichamelijke én geestelijke ontspanning
  • Tijdens een sauna bezoek wordt endorfine aangemaakt dat gezond voor je is
  • Saunabezoek draagt bij aan stressvermindering
  • Ondersteuning bij het afvallen
  • Een sauna is (deels) gezond voor je huid
  • Helpt goed bij slechte slapers
  • Rugpijn kan verlicht worden door een bezoek aan de sauna
  • Verbetert je relatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven