Scandinavisch wonen doe je zo!

Ben jij een liefhebber van scandinavisch wonen? Of wil je juist wat meer scandinavische invloeden in je interieur maar weet je nog niet zo goed hoe? Ik geef je graag wat tips over deze woonstijl en wat voorbeelden van mooie producten die goed binnen een scandinavische woonstijl passen. Is jouw huis al een inspiratiebron voor vele anderen die een scandinavische stijl toe willen passen? Voel je vrij om ons een foto te sturen van een je woonkamer of een andere ruimte in je huis zodat we hier nog meer inspiratie kunnen delen.

Scandinavisch wonen en woonstijl tips, van muren tot aan je vloerkleed!

9 tips om scandinavisch wonen toe te passen in je huis

De scandinavische woonstijl heeft een aantal heel duidelijke kenmerken:

  • Het gebruik van lichte kleuren, veelal pasteltinten, gecombineerd met wit (en soms zwart)
  • Natuurlijke elementen worden bij scandinavisch wonen in het interieur verwerkt
  • Gebruik van luchtige meubels met fijne lijnen

Enig idee trouwens waarom je in deze woonstijl zoveel lichte kleuren terug ziet komen? Dat heeft te maken met het feit dat het in Scandinavië veel donkerder is dan in Nederland. Het aantal zon- en lichturen per dag is hier beduidend minder en door het gebruik van pastelkleuren en wit wordt het interieur ‘vanzelf’ lichter. De natuurlijke elementen die verwerkt worden en het hout dat toegepast wordt is ook van een lichte kleur. Eiken is bijvoorbeeld een veel voorkomende lichte houtsoort die je in deze stijl terugziet.

Een ander voordeel dat het gebruik van deze lichte kleuren heeft is dat de ruimte waarin je scandinavisch wonen hebt toegepast al snel groter en ruimer lijkt.

Lichte kleuren in huis gebruiken bij een scandinavische woonstijl; van muren tot vloerkleed

Goed. Lichte kleuren dus. Afhankelijk van je gezinssamenstelling kan je kijken welke lichte kleuren je wilt toepassen en in welke producten en materialen. Een wit vloerkleed is misschien niet zo handig als je nog kleine kinderen hebt. Maar een mooi licht gemêleerd wollen vloerkleed kan best.

Choose your battles zeggen ze wel eens als het over opvoeden gaat. Zo denk ik er echter ook over als het over je inrichting gaat. Ben jij gek van de stijl van scandinavisch wonen maar heb je kleine kinderen? Kies dan niet voor een volledig wit interieur. Hoe mooi ook, het is geen doen om alles schoon te houden. Kies dus bijvoorbeeld voor witte muren en eventueel witte eetkamerstoelen, maar dan wel van een variant die je makkelijk schoon kan maken. En werk dan met een vloerkleed wat bij de Scandinavische stijl past.

Tip: een witte bank is écht niet handig met kleine kinderen. Kies een grijze bank die uitstekend past bij deze woonstijl in een moderne uitvoering. Helemaal mooi!

Bron: VTwonen Pinterest

Natuurlijke elementen toevoegen

Zoals gezegd komen natuurlijke elementen ook veelvuldig terug in Scandinavië. Je kan die op allerlei manieren terug laten komen. In lampen bijvoorbeeld waarbij je met een houten standaard werkt. En wat denk je van deze toffe radiatorombouw die je zelf kan maken?

Uiteraard speel je in op deze trendy woonstijl met een lichte houten vloer, maar ook als je bijvoorbeeld kiest voor een betonlook vloer kan je heel prima een woonstijl met scandinavische look en feel creëren hoor, geen probleem! Combineren met een fijn vloerkleed in stijl en klaar ben je.

Bron: Pinterest Rebeccajuddloves

Gebruik van luchtige meubels bij scandinavisch wonen

Kies voor meubels die het ruimtelijke gevoel benadrukken. Liever een salontafel die aan de onderkant een open structuur heeft zoals je hierboven ziet en een fijne fauteuil waar je nog onderdoor kan kijken dan een lomp meubelstuk. Dunne tafelbladen en ranke poten zie je veel terug bij het wonen in een scandinavische stijl. Of denk bijvoorbeeld aan lampen van rotan waar je doorheen kan kijken of van die glazen bollen. Ook die laatste geven een heel ruimtelijk effect.

Ps… het vloerkleed in bovenstaande foto hebben wij ook liggen. Dit bedoelde ik hierboven met een gemêleerd wollen kleed. Je ziet er niet alles op, en vanwege de natuurlijke materialen is het ook nog eens goed schoon te houden.

Natuurlijke tinten combineren in deze woonstijl

Hierboven hadden we het al over natuurlijke elementen door licht hout toe te voegen. Hier kan je nog aan toevoegen dat ook natuurtinten passen binnen het wonen in scandinavische sferen. Aardetinten (liefst licht) zoals beige en terra zijn heel goed te combineren met het wit en grijs binnen deze woonstijl.

Less is more

Een begrip waar ik zelf wel eens een beetje moeite mee heb omdat ik ook zo hou van gezelligheid. En omdat ik zoveel dingen mooi vind 😉 . Maar het is waar… scandinavisch wonen betekent ook dat je je huis niet moet ‘volproppen’. Zorg ervoor dat je ook in je inrichting ruimte overlaat om te bewegen. Dezelfde ruimte die je in de Scandinavische landen om je heen voelt. Door met oog voor detail in te richten en niet teveel accessoires toe te voegen bewaar je de rust die deze woonstijl zo kenmerkt.

Bron: Pinterest Homestolove

Strakke lijnen is key bij scandinavisch wonen

Combineer strakke lijnen binnen deze woonstijl met mooie warme materialen. Hiermee draag je bij aan het scandinavisch wonen maar zorg je wel voor gezelligheid in huis. Denk daarbij bijvoorbeeld aan strakke lijnen in je meubels, maar aan comfy kussens in je bank van teddystof. Of een mooi lijnenspel in je kussen of vloerkleed (zoals hieronder), dat kan natuurlijk ook. Onderstaande vloerkleed (fotocredits @Tapeso) staat trouwens nog op mijn wishlist voor op kantoor en in de chillruimte. Zo mooi!

Vloerkleed van Tapeso in Scnadinavische woonstijl

Planten mogen weer, ook in een Scandinavisch interieur!

Een trend waar ik zelf heel gelukkig van word, meer planten in huis! Gelukkig past deze trend ook uitstekend in een Scandinavisch interieur en het bevorderd ook nog eens je woongeluk. Denk bij het toevoegen van planten bijvoorbeeld aan een pannenkoekenplant, een monstera of een prachtige grote tabaksplant, een van de trendy woonkamerplanten van dit moment.

Met een Scandinavische woonstijl kan je veel kanten op

Denk niet dat je met deze woonstijl vast zit aan één stramien. Kijk maar eens op Pinterest en zoek daar op scandinavisch wonen. Wedden dat je heel veel verschillende woonkamers tegenkomt? En dat is fijn, want zo zie je al direct dat je deze woonstijl waarschijnlijk zomaar in je eigen interieur kan laten passen zonder dat je al je huidige meubels moet vervangen. Dat is ook niet te doen toch!

Hou je kleurenpalet in de gaten

Een tip die je niet mag vergeten… hou je kleurenpalet in de gaten. Heb jij in jouw woonstijl een aantal kleuren toegepast? Zoals bijvoorbeeld wit, grijs en pasteltinten? Hou dat dan in je achterhoofd als je gaat shoppen voor nieuwe accessoires of meubelstukken en probeer in deze kleuren te denken. Zie je nou hele toffe accessoires die niet in de juiste kleur zijn? Met een spuitbus op kleur heb je ze zo voorzien van jouw kleurenpalet! Dit heb ik onlangs zelf ook gedaan met een aantal accessoires en nu zijn ze weer helemaal in stijl 😉 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven