Schaatsen met kinderen: schaatstips voor alle Svennetjes en Ireentjes

Het blijft iets oer-Hollands: schaatsen. Dat bleek afgelopen winter wel. Toen was heel Amerika er van overtuigd dat we hier álles op de schaats doen. Een tikkie overdreven, natuurlijk. Maar dat Nederland een echt schaatsland is, is wel een feit. Wij vinden het als gezin ook heerlijk. Schaatsen met kinderen is voor ons echte winterpret.

Vind jij schaatsen met kinderen nog een beetje spannend? Dan lees je onderaan dit blog nog wat tips waarmee leren schaatsen wél over één nacht ijs gaat 😉 .

Lees ook: 8 Fijne binnenactiviteiten voor kids voor als de winter toch te lang duurt

De eerste dag op het ijs

Wat is het toch heerlijk als je op natuurijs kunt schaatsen! Vooral de eerste dag dat het “mag” is zo leuk, want je hebt dan nog zo weinig nodig. In ons geval steek je gewoon de straat even over, je trekt je schaatsen aan en, voilà, je kunt aan de slag. We hebben het hier over een singel van een metertje of 50 bij 5. Een paar slagen heen, een paar slagen terug, meer is het niet… Maar ijs, zon en buitenlucht doen wonderen voor de mens. Ineens wordt zo’n eenvoudige singel een verzamelplek voor de hele buurt.

Ook de kinderen hebben ice wise niet meer nodig dan een klein stukje ijs en wat vriendjes. Terwijl de kinderen spelletjes doen wordt er bij de lokale slijter gluhwein geregeld en is de gezelligheid compleet. We sluiten de dag met z’n allen af met soep, stokbrood en worstenbroodjes en voelen ons allemaal heerlijk rozig alsof we op wintersport zijn geweest.

Wie schaatst, wil steeds meer

De tweede ijsdag willen we natuurlijk meer. We gaan naar de ijsbaan, want die is groot genoeg om even lekker te schaatsen en tegelijkertijd is het toch overzichtelijk. Zo kunnen de kinderen bekijken of ze een rondje meeschaatsen of zelf iets gaan doen. En af en toe mag mama de slee trekken. In de houten keet naast de ijsbaan drinken we warme chocomelk en eten we tosti’s en broodjes worst. Heerlijk! Ten slotte toch nog even schaatsen op de singel en het schaatsweekend is compleet. Schaatsen met kinderen: ik zou het ook best ’s zomers willen blijven doen 😉 .

De komende week zal er zeker nog geschaatst worden en, wie weet, zit er nog een klein tochtje in met de kinderen… Een leuke (gratis) app (voor Android) is trouwens Natuurijs; een overzicht met plekken in heel Nederland waar je kunt schaatsen.

Schaatsen met kinderen: tips

Ga je voor het eerst schaatsen met kinderen? Dan kan het een beetje spannend zijn om de ijzers onder te binden. Hier lees je tips voor als je gaat schaatsen met jonge kinderen.

  • Kijk eerst vanaf de kant eens rustig toe. Dat ziet er toch wel erg gezellig uit daar op het ijs! Zodra je mini-me ziet hoeveel plezier iedereen heeft, kan hij of zij vast niet wachten om dat schaatsen zelf ook eens te proberen
  • Een beetje logisch… Maar zorg voor goede bescherming. Schaatsen met kinderen blijft natuurlijk vallen en opstaan. Dus zorg dat de kids zich niet bezeren.
  • Als je kind nog niet kan schaatsen, neem dan een ouwe stoel mee voor de balans. Er zijn ook speciale schaatsrekjes voor de beginnende schaatser. Niet zo stoer, wel heel handig! Natuurlijk kan je ze zelf ook helpen om de balans te bewaren.
  • Leer je kind spelenderwijs schaatsen. Bedenk leuke spelletjes. Bijvoorbeeld van papa naar mama schaatsen. Zo richt het kind zich minder op bijvoorbeeld de angst om te vallen. Oftewel: heb gewoon plezier! Dan komt dat leren schaatsen vanzelf 😉 .

Lees ook: 5 Tips om je kind te leren fietsen – een lesje loslaten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven