Schaduw in je tuin; de mooiste manieren van schaduw creëren!

Met de zomer in aantocht merken we dat het zonnetje steeds meer gaat branden. Was ik vroeger in mijn puberteit nog zo ‘gek’ dat ik echt in de zon ging liggen bakken (uiteraard met een goede zonnebrand), tegenwoordig zoek ik liever de schaduw in de tuin op. Even neerploffen tussen de kussens op de tuinbank, maar dan wel uit de zon. Niets lekkerder dan heerlijk in de schaduw zitten op een zonovergoten dag. Begrijp me niet verkeerd, ik kan écht van het zonnetje genieten hoor. Maar de tijd dat ik echt in de zon een boek ga zitten lezen, die is voorbij.

schaduw in tuin
Stockfoto van tuin met schaduw door Khondee.foto

Schaduw in je tuin; 10x op een mooie manier je tuin van schaduw voorzien

Nu wij zo uitgebreid met onze tuinen bezig zijn, hebben we ook allerlei manieren de revue laten passeren om schaduw in de tuin te creëren. Zodat we én in de zon, maar ook in de schaduw kunnen vertoeven als we willen. Ik deel graag wat mooie ideeën met je! Wil je extra hard genieten van je tuin? Dan hebben we nog een overzicht met handige tuin gadgets voor je. Wat dacht je van een robotgrasmaaier, zodat jij lekker met een koel drankje in de schaduw kan gaan zitten?

1. Een parasol in je tuin

De makkelijkste manier om schaduw te creëren in je tuin is natuurlijk een parasol. Afhankelijk van het type parasol dat je kiest kan je hem ook nog eens verplaatsen, zodat je -daar waar nodig- schaduw kan krijgen in je tuin. Je pakt hem op en zet hem ergens anders in je tuin gewoon weer neer. Met twee parasols heb je dan ook al snel een heel stuk van je tuin ‘gedekt’. Toch kan het zo zijn dat je in sommige situaties beter kan kiezen voor bijvoorbeeld een parasol tegen de muur. Deze is dan niet meer te verplaatsen, maar de poot van de parasol staat ook niet in de weg.

Mooie parasol in koepelvorm

Zelfs zag ik op Parasols.nl (hoe kan het ook anders 😉 ), deze mooie parasol. Gebaseerd op de vaticaanse koepel heeft deze een net wat chiquere uitstraling dan de standaard parasol die je bij de bouwmarkt vind, vind je niet?

overkapping douglashout om schaduw in tuin te creëren
Bron: Pinterest

2. Een overkapping tegen de schaduw

Voor de hand liggend natuurlijk, maar deze mag niet ongenoemd blijven. De overkapping om schaduw in je tuin te creëren. Onze overkapping is best behoorlijk van formaat, maar zelfs een kleine overkapping kan al een heerlijk schaduwplekje opleveren om lekker te relaxen. Hou er met een overkapping wel rekening mee dat deze ook weer licht binnen weghaalt als je hem aan je huis bevestigd.

twee schaduwdoeken over elkaar in de tuin
Bron: Pinterest

3. Werken met een schaduwdoek om schaduw in de tuin te maken

Ik vind het zelf een hele mooie speelse oplossing voor schaduw in je tuin. Schaduwdoeken. Frank is er helaas een beetje op uitgekeken, dat vind ik wel jammer. In ons vorige huis hebben we jaren geleden 2 schaduwdoeken gehad. Handig en ook wel stijlvol vind ik zelf. Het enige lastige is dat je -als je niet in een afgesloten ruimte zit- gebruik moet maken van een paal aan een zijde. Op de foto hierboven zie je dat de schaduwdoeken aan drie punten aan een muur vast zitten. Dan is het mooi én praktisch, want zo staat er ook geen paal in de weg en kan je ze ook strakker inspannen.

doeken om schaduw in de tuin te maken, gespannen over een koord
Bron: Pinterest

4. Losse doeken over lijnen heen spannen

Het doet een beetje Marokkaans aan, deze prachtige doeken die over de lijnen gespannen zijn. Het heeft natuurlijk wat weg van de schaduwdoeken, maar geeft op deze manier wel een heel andere uitstraling aan je terras. Wil je een mediterraans tintje aan je tuin geven? Dan is dit je oplossing!

Klamboe over je parasol om een gezellige zit te maken
Bron: Pinterest

5. Werken met een klamboe

Veel extra schaduw levert de klamboe misschien niet op in je tuin, maar wil je net wat meer dan een parasol? Een beetje beschut zitten? Of gewoon een heel romantische sfeer in je tuin? Dat heb je met een klamboe snel bereikt. Ook een uitstekende tip tegen muggen natuurlijk!

bamboe overkapping om zon tegen te houden en te filteren

6. Semi overkapping met bamboe

Heb je een plekje in je tuin waar je de zon wat wilt filteren en niet persé echt volle schaduw nodig hebt, dan is deze bamboe overkapping een uitstekende oplossing. Door het gefilterde licht is het voor je ogen heel fijn vertoeven op deze plek. Daarnaast is dit bijvoorbeeld ideaal als je zo’n soort overkapping maakt aan je huis waar je ook ramen hebt zitten. Doordat de overkapping niet helemaal gesloten is krijg je toch nog voldoende daglicht binnen. Ik moet wel eerlijk toegeven… dit plaatje komt -zoals je ziet- van Pinterest en ik heb nog niet gevonden waar je dit soort bamboe matten kunt vinden. Misschien moet je dus wel zelf rijgen… dan heb je er wel een klusje aan.

overkapping met houten regelwerk, half open
Bron: Pinterest

7. Lamellendak voor schaduw in je tuin en een strakkere look

Bovenstaande effect kan je natuurlijk ook goed bereiken door een lamellendak te laten plaatsen bij je overkapping. Als je dan een dak met beweeglijke lamellen pakt, dan heb je het voordeel dat je schaduw en half-zon kan creëren in je tuin. Pak je een dak met vaste lamellen dan heb je altijd dezelfde stand. Wel een super mooie strakke uitvoering zo. Wij overwegen een soortgelijke oplossing bij ons eigen huis tegen de muur waar de eettafel komt te staan. Niet helemaal in de schaduw, maar ook geen volle zon op je hoofd. En ook nog eens goed zelf te maken lijkt me.

Onderstaande oplossing vind ik eigenlijk nog gaver omdat er hierdoor geen balken naar de grond lopen. Lijkt me echter wel een constructie die even met een aannemer besproken moet worden, maar zo mooi om op deze manier schaduw te creëren.

lamellendak met hout en staal
Bron: Pinterest
pergola met planten om schaduw in de tuin te krijgen
Bron: Pinterest

8. Pergola in de tuin voor schaduw

Wil je graag op een natuurlijke manier schaduw in je tuin creëren, dan is een pergola iets voor jou. Met een pergola hoef je eigenlijk alleen maar voor wat ondersteuning te zorgen. Je maakt het zo mogelijk dat de planten houvast hebben om te groeien en zo ontstaat er vanzelf een dakje waar je lekker onder in de schaduw kan zitten. Sterker nog: onder bomen en planten in de schaduw zitten is nog koeler dan onder een overkapping. Ideaal ook als je niets meer mag bijbouwen in je tuin, maar je toch overdekt wilt zitten.

vouwdoek in pergola voor schaduw op het terras
Bron: Pinterest

9. Wel of geen schaduw in je tuin? Met een vouwdoek kan je kiezen

Met een vouwdoek in een pergola beslis je heel snel of je wel of geen schaduw wilt op de plek waar je zit. Eigenlijk ideaal, maar persoonlijk vind ik de vouwdoeken niet zo mooi als je ze ingeschoven hebt. Dan zit je onder zo’n ‘kaal’ frame en dat vind ik er altijd een beetje raar uitzien. Verder is het wel een slimme keuze als je geen overkapping mag plaatsen en zijn ze prijstechnisch ook vaak wel interessant (afhankelijk van materiaalkeuze uiteraard).

schuine overkapping met sedumdak

10. Een overkapping, maar dan anders

Heb je plek voor een overkapping, maar wil je deze graag toch op een wat andere manier ‘neerzetten’ dan een standaard overkapping, dan is bovenstaande een voorbeeld van een uitstekende combinatie. Schaduw in je tuin, een heerlijke plek om te zitten én toch heel goed voor het milieu door het sedum dak. Lang leve ‘onkruid‘!

Afijn, ik ga nog zo’n Vaticaanse koepel parasol kopen en dan ben ik voor de komende zomer helemaal gewapend tegen de vele zonuren. Welke vorm van schaduw in de tuin heb jij of heeft je voorkeur?

 

1 gedachte over “Schaduw in je tuin; de mooiste manieren van schaduw creëren!”

  1. Wat een geweldige ideeën om schaduw in de tuin te creëren! Ik ben het helemaal met je eens dat een comfortabele schaduwplek in de tuin essentieel is, vooral tijdens warme zomerse dagen. Een parasol is inderdaad een handige en gemakkelijke manier om schaduw te creëren, en ik hou ook van het idee van een uitvalscherm voor een meer permanente oplossing.

    Met vriendelijke groet,

    Joost

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven