Scheiden en kinderen? 5 belastingzaken om rekening mee te houden

Ieder jaar besluiten veel mensen om uit elkaar te gaan. Een ingrijpende beslissing waarbij je samen veel moet regelen. Zeker als je gaat scheiden en thuiswonende kinderen hebt. Hoewel je hoofd er misschien niet naar staat, is het belangrijk ook stil te staan bij de belastingzaken en toeslagen die je moet regelen. Om gescheiden ouders hierbij te helpen, zet de Belastingdienst vijf veelgestelde vragen en antwoorden op een rij.

Veel ouders die scheiden of uit elkaar gaan hebben moeite om hun belastingzaken te regelen op basis van hun nieuwe situatie. De Belastingdienst kan je hier mee helpen. ‘Wilt u verder, maar niet met elkaar’ is de campagne die ouders met kinderen helpt tijdens hun scheiding. Zo zet je met de persoonlijke scheiden-checklist duidelijk op een rij aan welke belastingen en toeslagen je moet denken. Ook voor scheiders met thuiswonende kinderen. De Belastingdienst beantwoordt vijf veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Scheiden als je thuiswonende kinderen hebt? Hier moet je aan denken qua belasting

Uiteraard is de belasting niet het belangrijkste om goed te regelen als je gaat scheiden. Heb je kinderen dan is het van belang dat je de scheiding onderling op een goede manier weet te regelen zodat je kinderen zo min mogelijk verdriet en last van de scheiding hebben.

Wil je je inlezen over scheiden en kinderen dan zijn onderstaande boeken een goed idee!

Op welke kortingen en toeslagen heb ik recht?

Als je na de scheiding voor de kinderen zorgt, kun je recht hebben op korting op je inkomstenbelasting en toeslagen. Denk aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting, kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Om in aanmerking te komen, moet je vaak aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo geldt bij de inkomensafhankelijke combinatiekorting bijvoorbeeld dat je kind jonger dan 12 jaar is, je moet werken én je in 2021 meer dan 5.153 euro verdient.

Op welke toeslagen je recht hebt is afhankelijk van onder meer je inkomen, of je co-ouder bent en of je partneralimentatie betaalt of ontvangt. De Belastingdienst raadt aan goed te checken op welke toeslagen je wel of geen recht hebt.

Wil je na de scheiding toeslagen aanvragen of wijzigen en heb je kinderen? Regel dan eerst dat je ex-partner geen toeslagpartner meer is en dus niet langer meetelt voor jouw toeslag.

Co-ouderschap als je kinderen hebt en gaat scheiden

Kies je voor co-ouderschap? De kinderen wonen in dat geval afwisselend bij jou en je ex-partner na de scheiding en jullie delen de kosten voor opvoeding en levensonderhoud. Ruim een kwart van de ouders met thuiswonende kinderen kiest voor co-ouderschap.

Bekijk hier wat je moet regelen als je co-ouder wordt en wat dit betekent voor je toeslagen.

Hoe zit het met toeslagen die ik al krijg en mijn voorlopige aanslag?

Wijzigt je financiële situatie door de scheiding? Dan is het verstandig om je voorlopige aanslag en toeslagen op tijd aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan een verandering in je inkomen, een nieuwe (toeslag)partner, het aantal kinderopvanguren en je nieuwe woonsituatie. Dat voorkomt dat je maandelijks niet te veel betaalt of te veel terugkrijgt. Geef wijzigingen in je voorlopige aanslag daarom zo snel mogelijk door. In vier stappen pas je zelf je voorlopige aanslag online aan in Mijn Belastingdienst. Voor je toeslagen doe je dat via Mijn toeslagen.

Hoe zit het met partneralimentatie?

Ex-partners kunnen verplicht zijn elkaar te onderhouden na het verbreken van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit heet partneralimentatie. Ontvang je alimentatie? Dan betaal je hier belasting over. Betaal je alimentatie? Dan kun je dit aftrekken bij je belastingaangifte. De aftrek van partneralimentatie wordt de komende jaren verlaagd. Voor inkomens vanaf € 68.507 geldt dat per 1 januari 2021 de betaalde partneralimentatie aftrekbaar is tegen maximaal 43%. Heb je uitstel aangevraagd en moet je nog belastingaangifte over 2020 doen? De betaalde partneralimentatie was in 2020 aftrekbaar tegen maximaal 46%.

Partneralimentatie kan bij scheiden gevolgen hebben voor je voorlopige aanslag en toeslagen voor de kinderen zoals de kinderopvangtoeslag. Geef daarom op tijd veranderingen in je financiële situatie door via Mijn Belastingdienst en Mijn toeslagen. Nog een tip: schakel een adviseur in en leg de gemaakte afspraken goed vast.

Heb ik recht op kinderalimentatie? ­

Gaan de kinderen alleen bij jou wonen? Dan betaalt je ex-partner kinderalimentatie. Als de kinderen alleen bij je ex-partner gaan wonen, betaal jij kinderalimentatie. Ook bij kinderalimentatie is het belangrijk om de gemaakte afspraken hierover goed vast te (laten) leggen. Denk aan het bedrag van de alimentatie en wanneer de betaling plaatsvindt. Dit kan in een ouderschapsplan. Goed om te weten: kinderalimentatie is geen aftrekpost. Ook wordt het niet als inkomen gezien. Dit betekent dat je het bedrag dat je ontvangt of betaalt aan kinderalimentatie niet opgeeft in je belastingaangifte.

Samen of apart belastingaangifte doen als je gaat scheiden met kinderen?

Vaak gaan mensen in de loop van een jaar uit elkaar. Je kunt ervoor kiezen om dat hele jaar nog als fiscaal partners belastingaangifte te doen. Dat heeft als voordeel dat je de inkomsten en aftrekposten nog een laatste keer gunstig kunt verdelen. Iedere verdeling mag ook als je gaat scheiden en kinderen hebt, zolang het totaal uitkomt op 100%. Houd er wel rekening mee dat de verdeling van het vermogen en de aftrekposten invloed kan hebben op de hoogte van de toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen.

Besluit je het jaar van de scheiding nog fiscaal partners te blijven? Dan is het raadzaam om samen digitaal belastingaangifte te doen. Zo voorkom je dat je iets vergeet in te vullen of de gegevens van bijvoorbeeld je ex-partner onjuist invult. De meeste gegevens van jullie beiden zijn namelijk al bekend in de online aangifte. Bijvoorbeeld gegevens over de woning, hypotheek en spaartegoeden.

Lukt het niet om samen aangifte te doen terwijl je wel fiscaal partners bent? Geen probleem, dan kan je ook alleen aangifte doen. Je hebt dan nog wel de inkomensgegevens en aftrekposten van je ex-partner nodig.

Kies je ervoor om niet als fiscaal partners belastingaangifte te doen? Dan kun je na het scheiden de aangifte gewoon alleen doen, ook al heb je kinderen. Let wel op: de inkomsten en aftrekposten kun je in dat geval niet meer verdelen.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over belastingzaken en scheiden op belastingdienst.nl/scheiden en vul de persoonlijke scheiden-checklist in.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven