Scheiden met kinderen, hoe doen we dat netjes?

Scheiden met kinderen kan vaak een hoop impact hebben, niet alleen op jezelf als ouder, maar zeker ook voor het betrokken kind, hoe ervaren zij een scheiding nu eigenlijk?

Een echtscheiding is meestal pijnlijk. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn. Nu zijn ze in mijn geval nog erg jong, en hoewel scheiden niet echt voordelen heeft, zie ik dat in ons geval toch als een klein lichtpuntje. Straks weten ze misschien niet beter, hoe graag ik ook had gewild dat dat wel zo was geweest.

Scheiden met kinderen

Scheiden met kinderen? Maak een omgangsregeling!

Niet alleen voor jezelf maar zeker ook voor de kinderen is het wenselijk om tijdens de scheiding een goede omgangsregeling te treffen of een ouderschapsplan op te stellen. Het is fijn als je er samen uit kunt -en wilt- komen met behulp van een mediator. Zij behartigt de belangen van alle partijen en kijkt in ons geval dan ook zeker naar wat goed is voor de kinderen.

Lees ook: Uit elkaar gaan, hoe vertel ik het mijn kind?

Godzijdank gaat dat bij ons tot nu toe netjes. We proberen de kinderen hierbij ook vooral duidelijk te maken dat ze geen partij hoeven te kiezen, en streven allebei naar soepel verlopend co-ouderschap. We maken duidelijk dat zij, ondanks dat de wegen scheiden, mogen houden van allebei. Ook negatief praten over de ander in het bijzijn van de kinderen is iets wat bij ons (zover ik weet) niet gebeurt.

Hoe reageren kinderen tijdens een scheiding?

Wat ik vooral merk tijdens dit proces is dat de kinderen zo loyaal willen zijn. Ze hebben ergens het idee dat ze toch voor papa of mama moeten kiezen, en daarom zegt de oudste weleens; mama, ik vind papa niet zo lief hoor. Waarbij ik dan aangeef dat ik dat wel vind. Dan zie ik hem nadenken….oh, dus toch…en dan verschijnt er een lachje. Ja zegt hij; ik ben een grappenmaker hè mama, ik vind papa ook lief.

Scheiden met kinderen is een delicate zaak. Vaak vermoeden kinderen voor een scheiding al dat er iets mis is. Maar als ouders dan eenmaal uit elkaar gaan is dat toch ineens een schok voor ze. Het kan leiden tot onzekerheid en verwarring. Sommige kinderen zullen denken dat de scheiding hun schuld is en proberen er alles aan te doen om te zorgen dat het weer goed komt. Toch kan het gevoel dat ze voor een van beide ouders moeten kiezen nog lang blijven.

Scheiden is verliezen

Nu betekent een echtscheiding in veel gevallen vooral ‘verlies’. Verlies van het gezin, de basis en de dagelijkse aanwezigheid van beide ouders. Maar ook grote veranderingen zoals een verhuizing, een andere financiële situatie , een andere school en dergelijke betekenen voor het kind verlies. Deze dingen overkomen hen zonder dat ze er zelf ook maar iets aan kunnen doen.

Dat vind ik toch zo erg, nooit gedacht dat ik ook maar ooit in zo’n situatie terecht zou komen, laat staan dat ik dit mijn kinderen aan wilde doen. Voor mij als moeder geeft de scheiding een gevoel van falen en machteloosheid. Je zou alles voor je kinderen willen doen, ze het vertrouwde gezinnetje willen laten behouden, wat vervolgens niet kan.

Het enige dat we nu nog als ouder kunnen doen is het scheiden met kinderen voor alle partijen zo goed mogelijk te regelen. Vooral voor de kinderen willen we in goede harmonie de scheiding regelen. Ervoor zorgen dat het geen vecht scheiding wordt, want daar is niemand bij gebaat toch?

Lees ook: de nasleep van een verbroken relatie voor jou en je kind

Ben jij het kind in een scheiding?

Voor alle kinderen van gescheiden ouders is er een fantastische stichting opgericht. Stichting Villa Pinedo. Hier zijn jongeren van gescheiden ouders aan de slag gegaan als ervaringsdeskundigen en geven zij advies aan kinderen. Sommige schrijven blogs om hun ervaring met anderen te delen. Ook maken zij volwassenen ervan bewust wat er in het hoofd en hart van kinderen met gescheiden ouders omgaat. Op deze manier komt het scheiden met kinderen voor de kids in een iets ander daglicht te staan. Heb je het als kind van gescheiden ouders erg moeilijk, dan kan je (vanaf 12-13 jaar) zelfs een buddy aanvragen!

Via hun kreeg ik nog wat meer informatie over kind zijn in een scheiding;

  • Laat hen geen kant kiezen en maak geen ruzie waar ze bij zijn. Geef de kinderen ook wat tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en luister naar wat ze willen zeggen. Vergeet niet dat je als ouder zijnde samen voor de kinderen hebt gekozen.
  • Bouw met hen letterlijk en figuurlijk een nieuw huis, maak samen een nieuwe toekomst, een plek dat echt als thuiskomen voelt. Warm, veilig en bovenal stevig.

Op zoek naar nog meer informatie? Deze boeken kunnen jou en je kind een handje helpen!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven