Schenken aan je kind? Heb je hier al eens aan gedacht?

Niet het leukste onderwerp wat er bestaat, maar wel belangrijk: hoe heb je jouw nalatenschap geregeld? Heb je er Ć¼berhaupt al over na gedacht hoe je het financieel geregeld wilt hebben, als je er straks niet meer bent? Voor je nabestaanden is het belangrijk dat je dat goed regelt en daarnaast is het financieel gezien ook handig om bijtijds te beginnen met bijvoorbeeld schenken op papier. Wij hebben er zelf de afgelopen jaren middenin gezeten met onze eigen ouders, en dat maakt dat je ook meer over je eigen situatie na gaat denken. Er zijn verschillende opties, maar het schenken op papier is eigenlijk degene waar ik het met jullie over wil hebben. Wellicht heb je er iets aan in jullie situatie.

Schenken op papier, wat houdt dat nu precies in?

Toen wij voor het eerst met schenken op papier in aanraking kwamen dacht ik dat het een of andere loophole in de wet was. Een soort methode die eigenlijk niet toegestaan is maar door wat regeltjes in de wet op een bepaalde manier te interpreteren toch zo uitgevoerd kan worden om een schenking aan je kinderen te doen. Maar niets blijkt minder waar. Sterker nog: de Belastingdienst beschrijft zelf uitgebreid hoe je schenken op papier kan toepassen om zo bijvoorbeeld de erfbelasting te verminderen.

Schenken op papier betekent eigenlijk dat je het geld formeel gezien al wel schenkt, maar nog niet geeft, handig als je bijvoorbeeld oook nog geld wilt sparen voor onvoorziene omstandigheden. Je schenkt het dus op papier om ervoor te zorgen dat de schuld die je zo opbouwt bij je kind later van de erfenis afgetrokken kan worden en er geen erfbelasting over dat deel betaald hoeft te worden.

Waarom schenken aan je kind?

Als je wilt schenken aan je kind maar je geld nu nog in stenen zit (je huis bijvoorbeeld), dan kan schenken op papier een mooie uitkomst zijn. Je hoeft dan niet direct het geld op te hoesten, maar je krijgt als het ware een schuld aan je kind. Op het moment dat jij en je partner komen te overlijden wordt die schuld vereffend in de berekening van de erfbelasting.

Er zijn echter een paar dingen waar je bij stil moet staan als je de keuze voor schenken op papier wilt gaan maken:

  1. je mag een schenking op papier alleen uitvoeren door deze vast te leggen bij de notaris
  2. je betaalt rente aan je kind over het bedrag wat je schenkt (minstens 6%), omdat je eigenlijk een schuld opbouwt

Als je zelfs de rente die je zou moeten betalen niet kan missen dan is schenken op papier niet echt nuttig, maar kan je die rente wel missen, dan zou dit zomaar een hele mooie methode kunnen zijn om minder belasting te hoeven betalen.

Waar moet je nog meer aan denken bij schenken op papier?

Naast bovenstaande 2 punten moet je nog rekening houden met hetvolgende. Zodra je kinderen meerderjarig zijn (en dus belastingplichtig) zal de schenking op papier effect hebben op zijn of haar vermogen. Dat wordt groter en dĆŗs zal dat ook gaan meetellen met de belastingaangifte.

Je betaalt zelf overigens minder belasting want het bedrag verdwijnt door het schenken op papier uit je eigen vermogen. Hiermee kan dit geheel zelfs positief uitvallen, want het kan zomaar zo zijn dat jullie als ouder in een andere belastingschaal vallen dan je kind (en dat je percentueel gezien meer belasting zou moeten betalen).

Geen vermogen in box 3 dan niet schenken op papier

Heb je geen vermogen in Box 3, dan is schenken op papier wellicht helemaal geen goede optie, zo las ik bij Evi van Lanschot op de website. Het is dus van belang dat je je goed laat voorlichten over jullie specifieke situatie voordat je het schenken op papier doorzet. Het zou toch wel jammer zijn als achteraf blijkt dat het je meer geld gekost heeft als opgeleverd. Natuurlijk blijft nog wel altijd de optie van belastingvrij schenken op jaarbasis bestaan, dus ook daarmee kan je alvast wat geld ‘overhevelen’ waar later geen belasting over betaald hoeft te worden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven