Kan jij je de eerste maanden verkering met je lief nog herinneren? Ik heb een gewetensvraag voor je. Heb je in die tijd, terwijl jullie samen waren, ooit een scheet gelaten? Out loud? Je leest het al, dit wordt geen huis-tuin-en-keuken blogje. Vandaag gaan we het even uitgebreid hebben over scheten. Want we laten ze allemaal. De een wat ongeneerder dan de ander 😉 . Trouwens, scheten laten is gezond. Wist je dat? Hier lees je alles wat je moet weten over scheten.
Scheten laten? Weg met die taboe!
Het is misschien niet het meest frisse onderwerp. Maar aangezien je er nu nog bij bent… Gaan we vrolijk verder. Toch zijn we in ons kikkerlandje behoorlijk vies van een scheet. Waar in andere culturen gewoon en plein public wordt aangeruft, kan je dat hier natuurlijk niet maken. Geen wonder dus dat je je inhoudt als je net twee weken een vriendje hebt. Stel je voor dat je je laat gaan, dan kan je een lang leven samen wel vergeten. Scheten laten en boeren wordt nog steeds gezien als een taboe. Dat mag wat mij betreft gewoon zo blijven. Want mijn scheetjes mogen dan naar rozen ruiken, dat geldt niet voor iedereen.
Hoe dan ook, we kunnen er lollig over blijven doen, maar scheten laten is gezond. Een natuurlijk proces van het lichaam. Hier lees je er alles over wat je altijd al wilde weten. Of misschien ook niet.
Lees ook: Prikkelbaar darm syndroom? 6 Tips om je darmen te helpen
1. Scheten laten is gezond
Het belangrijkste feit rondom dit winderig onderwerp: scheten laten is gezond. Of liever gezegd: ze niet laten is ongezond. Scheten laten heeft natuurlijk wel een functie. Je lichaam moet lucht, of bepaalde gassen kwijt. Die lucht heb je gewoon binnengekregen tijdens het eten en drinken. Maar de gassen, dat is een ander verhaal. Door middel van het lozen van wat gas hier en daar, raakt je lichaam afvalstoffen kwijt. Als je een scheet laat wordt er dus eigenlijk gewoon opgeruimd in je binnenste. Probeer je je scheten binnen te houden, dan kunnen die afvalstoffen weer in je bloed terecht komen. Daardoor ga je je vermoeid voelen. Ook kan het leiden tot hoofdpijn en buikkrampen. O, en tot een zeer onsmakelijke lucht onder je dekens als je ’s morgens wakker wordt. Want in je slaap wordt er niks meer ingehouden.
2. Mannen laten níet meer scheten dan vrouwen
Het is een beetje een mythe. Maar mannen laten dus (blijkbaar, volgens de wetenschap dan) niet meer scheten dan vrouwen. Gemiddeld laat een mens zo’n 15 tot 25 scheten per dag. En per nacht trouwens, want ook dan gaat het hele proces gewoon door. Manlief laat ze wellicht wel iets ongegeneerder. Maar dames, we hebben net geleerd: scheten laten is gezond. Dus hou je vooral niet in. Trouwens, je kan er je man nog een plezier mee doen ook. Lees het volgende weetje maar eens.
3. Scheten laten is gezond: ook voor je partner
Wetenschappers van de universiteit van Exeter hebben nog een interessant scheetweetje ontdekt. Scheten laten is gezond; niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving. Oké, ze krijgen er een minder fris luchtje bij. Maar die lucht zelf is dus wel heel gezond voor ze. De onderzoekers ontdekten dat het inademen van een scheet gezond kan zijn. Hierbij werd door andere tijdschriften vermeld dat het risico op een heleboel ziektes en aandoeningen kunnen verminderen. Zoals een beroerte, een hartaanval en zelfs bepaalde vormen van kanker.
4. alweer die hormonen
Scheten laten is gezond, maar soms heb je er toch eh, een beetje overmatig last van zeg maar. En niet alleen na het kerstdiner. Wist je dat ook je hormonen kunnen zorgen voor scheten? Tijdens je menstruatie, als je zwanger bent of tijdens de overgang bijvoorbeeld. Dan kan je gemiddelde opeens een beetje omhoog gaan. Begint je partner daarover te zeuren, dan verwijzen we die graag naar het vorige punt. Bovendien kan jij er niks aan doen: het zijn die verrekte hormonen weer!
Lees ook: Premenstrueel syndroom herken je zo (en zo kan je er mee omgaan)