Hoe is het nu eigenlijk met mijn knie?

Het is alweer drie jaar geleden dat ik mijn kruisbanden scheurde met skiën. Het resultaat? Mijn buitenste kruisband is daarbij volledig en onderherstelbaar doorgescheurd, mijn binnenste kruisband ingescheurd en inmiddels wel weer hersteld en ik heb een scheur in mijn meniscus. Uitspraak van de kliniek waar ik toen kwam? We opereren liever niet, dus eerst kijken we met fysiotherapie hoe deze blessure in je leven ‘past’.

Inmiddels drie jaar verder met scheur in meniscus

Inmiddels zijn we dus drie jaar verder en eigenlijk ging het best lekker. We hebben de afgelopen jaren aardig wat afgesjouwd. Voordat corona op kwam zetten sportte ik driemaal per week bij Basic Fit op de loopband en de fiets. Daarnaast zijn we verhuisd en klussen we al heel wat maanden in ons nieuwe huis. En dat gaat allemaal prima. Ik kan weer op mijn hurken zitten en zelfs op mijn knieën gaat prima. Tot twee weken geleden helaas. Bij het leggen van onze nieuwe vloer ging het enigszins mis. Niet tijdens het leggen zelf, want toen voelde ik nog niet veel. Maar na een weekend op mijn knieën door het huis schuiven begon het protesteren van mijn knie.

scheur meniscus brace

Op zoek naar een goede brace

Achteraf kan ik alleen maar denken… hoe kon ik zo stom zijn? Ik weet toch dat er een scheur in mijn meniscus zit! Zo zie je maar hoe je ook met een blessure zo kan leren leven dat je er eigenlijk helemaal niet meer zo bij na denkt. Todat het te laat is natuurlijk. Niet dat ik denk dat het momenteel te laat is hoor, dat niet, maar ik ben inmiddels wel zover dat ik op zoek ben naar een goede brace. Ik heb er namelijk twee in huis, waarvan nummer één de brace is die ik mee uit Oostenrijk nam. Een enorm onding. En nummer twee een brace is voor mensen met een lichtere knieblessure. Hij geeft me wel wat ondersteuning maar niet voldoende voor dit moment.

Zelf zou ik graag een brace willen hebben die mijn knie voldoende ondersteunt op de momenten dat het echt nodig is. Tijdens het sporten bijvoorbeeld. En nu dus, want mijn knie zit momenteel nog steeds in de herstelfase. Op mijn hurken zitten of op mijn knieën zitten is er niet bij, daarvoor zit er teveel vocht in mijn knie en zal de scheur in mijn meniscus ook voor hinder zorgen.

Balans tussen rust en actief bezig zijn bij scheur in meniscus

De balans tussen rusten en actief bezig zijn is volgens mij ook hier weer van belang. Helemaal niets doen is niet bevordelijk. Ik ben dus continue op zoek naar de balans voor een gezonde levensstijl die niet te belastend is, maar waarbij ik wel wat actiefs doe. Wat ik bijvoorbeeld merk is dat ik na een dag schrijven aan mijn bureau bijna niet meer kan opstaan uit mijn stoel. Of eigenlijk gaat het opstaan nog net, maar als ik dan wegloop dan loop ik hartstikke kreupel. Heb ik dan een aantal stappen gezet dan lijkt het weer ietsje beter te gaan.

Wandelen is volgens mij dus ook wel goed. Het voelt goed als ik bezig ben, ook al is het begin nog een beetje instabiel. Maar als ik nu ineens twee uur zou gaan wandelen, dan raakt mijn knie juist weer extra geïrriteerd. Hardlopen was sowieso al niet bevorderlijk en is momenteel al helemaal uit den boze, dus dat laat ik achterwege. Eigenlijk bestaat mijn ‘sportritme’ vooralsnog alleen uit wandelen.

Ik vraag me nu dan ook af of dat mijn knie het nog jaren gaat redden. Gaat het over een aantal weken weer beter en zit ik dan weer in de situatie dat het net lijkt alsof er niets aan de hand is? Of blijft dit herstel weer maanden duren en ben ik gewoon weer een stapje teruggezet?

Wie van jullie heeft er ervaring met een scheur in zijn meniscus? Hoe is jullie herstelperiode verlopen en heb je er nog last van? En hoeveel jaar ben je al ‘onderweg’?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven