Schimmel verwijderen in de badkamer: 5 tips om schimmel aan te pakken

Schimmel verwijderen, een klus waar niemand op zit te wachten en waar (bijna) iedereen tegenaan loopt. Wat zijn de beste methodes om schimmel te verwijderen?

Na een lange dag zijn er 2 dingen waar ik ontzettend naar uit kijk. Uit met die beha. En heerlijk de douche in! Niets zo verfrissend als je eigen verwenmomentje in de badkamer. Toch? Maar onlangs deed ik, tijdens mijn persoonlijke spa sessie, een hele vervelende ontdekking. Als ik érgens een hekel aan heb, dan zijn het wel schimmels. En dit keer trof ik ze dus niet aan op een verdwaalde boterham achterin de broodtrommel. Nee, de blauwzwarte pluisjes groeien in mijn badkamer! Heb jij er ook last van? De badkamer is natuurlijk een vochtige ruimte, en daardoor ideaal voor schimmels. In dit blog lees je hoe die ontstaan, en nog veel belangrijker: hoe je schimmel verwijderen kan in de badkamer.

schimmel verwijderen

Schimmel verwijderen en zorgen dat het niet ontstaat

Schimmels zijn dol op warme, vochtige ruimtes. Je badkamer is dus eigenlijk een soort paradijs voor ze. Om te groeien, hebben schimmels 3 dingen nodig.

Schimmel in je badkamer: zo ontstaat het

  • de juiste vochtigheidsgraad
  • de juiste temperatuur
  • een goede voedingsbodem om op te groeien

Bepaalde materialen in je badkamer zijn van nature een goede voedingsbodem voor schimmels. Bijvoorbeeld de voegen en naden bij de douche. Een wat verouderde kitrand vinden ze heerlijk om in te nestelen. Tijdens je douche vormen zich kleine waterdruppeltjes op de muur, het raam, het plafond, of de spiegel. Vooral de muren en het plafond zijn gevoelig voor schimmels. Het oppervlak hiervan is vaak wat ruw en poreus, en kan maar een bepaalde hoeveelheid vocht opnemen. Daarom is het een goede voedingsbodem voor schimmels. Daar moet je toch niet aan denken? Want schimmels zijn niet alleen smerig… aar ook nog eens slecht voor de gezondheid!

Lees ook: Badkamer ideeën en tips voor een opgeruimd gevoel

De gevaren van schimmel in de badkamer

Het ziet er nogal onfris uit, schimmel in de badkamer. Maar er kleeft nog een gevaar aan die mysterieuze substantie op de plafond, of in de hoekjes van je badkamer. Schimmels zijn namelijk schadelijk voor de gezondheid. In de natuur kan dat weinig kwaad, want lang niet alle schimmels zijn schadelijk en buiten vind je ze alleen in een lage concentratie. Dat ligt in je badkamer anders. Vooral het inademen van schimmels is slecht voor je. En dat is precies wat je doet, terwijl je lekker onder de douche staat.

Niet alle schimmels zijn dus slecht voor je. Maar in je badkamer is de concentratie ervan vaak zó hoog, dat je echt moet oppassen. Zeker voor zwangere vrouwen en jonge kinderen leveren schimmels echt gezondheidsrisico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde kans op astma, of verergering van een allergische reactie. Ook neusverkoudheid, oorontstekingen, oogirritaties, keelontsteking en voorhoofdsholteontstekingen horen tot de mogelijke bijwerkingen van het inademen van schimmels.

Schimmels in je badkamer zijn dus niet alleen smerig, maar nog gevaarlijk ook. En dat brengt ons bij de volgende vraag. Schimmel verwijderen in de badkamer, hoe pak je dat aan?

Lees ook: Veilige schimmelvrije badeentjes waar je kleintje onbezorgd mee kan badderen

Schimmel verwijderen: 5 tips voor een frisse badkamer

Schimmel ontstaat dus omdat ze omstandigheden in jouw badkamer nu eenmaal ideaal voor ze zijn. Je kan boenen tot je een ons weegt: vaak kom je niet zomaar van je schimmel af. Toch kan schimmel verwijderen op allerlei manieren. Je bent er wel even mee bezig, zeker als je wilt voorkomen dat de schimmel weer terugkomt. Maar dan ben je wel van die schimmels af! Hieronder lees je tips waarmee schimmel verwijderen een stuk gemakkelijker wordt. Heb je zelf toevallig nog een gouden tip? Deel die dan in een reactie onder dit bericht!

1. Luchten van de badkamer

De eerste must voor het voorkomen van schimmel: ventileren. Door te ventileren zorg je dat de temperatuur in de badkamer niet te hoog wordt. En dat de luchtvochtigheid een beetje binnen de perken blijft. Tijdens, maar vooral ook na het douchen, is dat zeker belangrijk. Maar als je schimmel echt wilt voorkomen moet je eigenlijk 24/7 het badkamerraampje open laten. En daar heb je hartje winter waarschijnlijk dan weer minder zin in.

Tegenwoordig worden veel badkamers standaard uitgerust met een ventilatiesysteem. Ook kan je er voor kiezen om die een te laten installeren. Dat draagt absoluut bij tot de vermindering van schimmels! Al is het helaas nog steeds geen garantie dat je dan van die vieze schimmel af bent.

2. De badkamer drogen

Alleen ventileren en luchten is dus vaak niet genoeg. Zeker als de kids ook graag een half uurtje onder de douche staan. Het kost zeeën van tijd, maar de badkamer nadrogen na al dat gedouche helpt ook bij het voorkomen van schimmels. Hoe minder vochtig de badkamer is, hoe minder kans op schimmels. Even met de trekker rond kan al een boel verschil maken. Maar als je nu al last van schimmels hebt, zal ook dat niet helpen. Schimmels verwijderen doen veel mensen dan ook met heftige schoonmaakmiddelen.

3. Schimmel verwijderen met schoonmaakproducten

Er zijn natuurlijk allerlei producten verkrijgbaar die schimmels verwijderen een stuk makkelijker maken. Eén nadeel: het zijn vaak extreem chemische middeltjes. De lucht van dat spul alleen al! Werken doen ze op zich wel, alleen kan je je badkamer het eerste half uur maar beter niet betreden. Geen wonder dat de schimmels doodgaan, volgens mij kan je met HG bijvoorbeeld nog wel een paard omleggen!

4. Schimmel verwijderen met huis- tuin en keukenmiddeltjes

Vertrouw jij die chemische schoonmaakmiddeltjes ook niet he-le-maal? In de zin van: zijn ze ook niet schadelijk voor onze eigen gezondheid? Dan kan je ook gaan voor huis- tuin en keukenmiddeltjes bij het schimmel verwijderen. Azijn, bleek, soda, chloor of ammonia bijvoorbeeld. Maar let op: gebruik nóóit ammonia en chloor tegelijk! Wanneer chloor en ammonia met elkaar in aanraking komen kan namelijk chloorgas ontstaan. Chloorgas is zeer schadelijk voor de gezondheid en kan zelfs dodelijk zijn. Niet zelf gaan mixen om je eigen schoonmaakmiddeltje te ontwikkelen, dus.

Onderstaande mengsels kan je proberen om schimmel te verwijderen:

Soda met water

5 tot 10 gram soda in een emmer met 1 liter warm water. Laat de soda oplossen. Pak een harde borstel en ga met dit mengsel en de harde borstel de schimmel te lijf.

Bleek met water

25 ml bleekmiddel in een emmer met 1 liter water doen. Met een spnons of een plantenspuit maak je de schimmelplek helemaal nat. Daarna goed laten drogen en eventueel de volgende dag herhalen.

Azijn

Azijn heb je eigenlijk altijd in huis toch? Bij een milde schimmel zou dit eventueel kunnen werken om deze te verwijderen. Breng wat pure azijn aan op de plek en laat even intrekken.

Ammonia

Uitkijken met dit middel, check hierboven nog even waarom!

5. Doe de badkamer check op je kit

We hebben nog een hele belangrijke tip voor je. Schimmel verwijderen heeft namelijk weinig zin als je badkamer zó uitnodigend voor de schimmels is, dat ze binnen no time terugkomen. Blijven luchten en drogen is dus heel belangrijk. Maar check ook eens je badkamer op kieren en open spleten. Als je al een wat oudere badkamer hebt, kan het best zijn dat de kit randen eens aangepakt moeten worden. Na verloop van tijd worden die namelijk wat poreus. En daar zijn schimmels dol op!

Loop alle kit randen goed na. Verwijder de oude kit, en breng nieuwe siliconenkit aan op de plekken waar dat nodig is. Het is sowieso slim om eens in de paar jaar nieuwe kit aan te brengen, zeker in de badkamer. Zo houd je je badkamer schimmelvrij!

Lees ook: 8 Tips voor het inrichten van een kleine badkamer

Zoek je nog meer tips of wil je precies weten welke natuurlijke middeltjes je zou kunnen gebruiken? Check dan de site van murenvochtig.nl eens.

Let op: Ga nooit zomaar schilderen/sauzen of behangen over een plek waar schimmel zit. Hiermee sluit je de schimmel en het vocht en wordt het alleen maar groter. Het moet juist drogen!

Shutterstock foto door nadisja van schimmel in badkamer

[button color=”lightgreen” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/” target=”blank” rel=” nofollow”]#mawad[/button]

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven