Hoe vaak laat je je kind met Sinterklaas zijn schoen zetten?

Het sinterklaassnoepgoed ligt alweer een tijdje in de winkel, en de speelgoedcatalogussen zijn bij velen ook al in de brievenbus gevonden. Kinderen ‘dreigen’ alweer met het schoen zetten’ en blijven vragen hoelang het nog duurt voor Sinterklaas weer in het land is. Herkenbaar? Tot nu toe heb ik me redelijk in kunnen houden en alleen een keer gevuld speculaas gekocht. Zeg nou zelf, daar is het ook echt wel weer voor.

Ik ben een beetje in shock over hoe snel dit jaar voorbijvliegt. Voor we het weten komt inderdaad de Sint er al weer aan. En niet lang daarna zetten we de kerstboom op en staan we weer in de rij voor de oliebollen (of een andere fijne invulling om de decembermaand te vieren en het jaar af te sluiten). Een goed moment om eens te peilen hoe onze lezers de Sinterklaasperiode gaan vieren. Want hoe doen anderen dat met het schoen zetten? Wat voor soort cadeautjes en hoeveel geld besteden ze eraan? En het Sinterklaasjournaal? Is dat nog volop in trek?

We hebben gevraagd naar de gebruiken rondom het Sinterklaasjournaal en het zetten van de schoentjes. Wat zijn de gewoontes van onze lezeressen?

schoen zetten sinterklaas

De schoen zetten; hoe vaak en wat voor cadeautjes?

Het is een hele opvoedingskwestie geworden, die schoen zetten. De een laat zijn kinderen hun gang gaan, de ander maakt een schoenzet-kalender en een derde beperkt het tot een of tweemaal per week. Wij zetten het naar aanleiding van een onderzoek even voor je op een rijtje.

Schoencadeautjes

Bij Sinterklaas hoort het zetten van je schoen! Van alle reacties gaf dan ook maar 2% expliciet aan hier niets aan te doen. Zo af en toe wat snoep in de schoen, dat dan weer wel. Niet iedereen ziet snoepgoed als een cadeautje, maar anderen weer wel. De kinderen uiteraard ook.

Het soort schoencadeautjes waar het meest voor gekozen wordt zijn de kleinigheidjes. Anders past het ook niet meer in de schoen natuurlijk 😉 .

Wat mag het schoencadeautje kosten?

Het schoen zetten moet wel leuk blijven, vinden de meeste ouders. Wat je dan in de schoen doet wisselt nog wel een beetje, maar over het algemeen gaan onze lezers voor niet al te duur. Dat kleinigheidje dus.

De helft van de lezers heeft een bedrag genoemd wat ze in de schoen doen. De antwoorden wisselen tussen 1 en 15 euro per cadeautje. 65% van deze reacties noemt een bedrag tussen de 1 en 3 euro wat besteed wordt aan een schoencadeautje. 10% geeft een maximum van 4 of 5 euro aan voor het schoen zetten en de rest zit nog wat hoger.

Ouders die hogere bedragen noemen geven vaak aan graag nuttige cadeautjes in de schoen te doen, zoals pyjama’s, rugtassen en ondergoed.

Wat zijn de populairste schoencadeautjes?

Heel populair voor de cadeautjes zijn knutselspullen, kleine dingetjes van de Action en natuurlijk snoep en chocola. Ook worden Lego en Playmobil regelmatig genoemd als cadeautje.

Tips van lezeressen:

De tip die veel moeders geven is om al vroeg te beginnen met het shoppen van de kleine cadeautjes voor in de schoen. Zo kan je ze voor een laag budget toch een wat leuker cadeautje kunnen kopen. Daarnaast levert dit nog een extreem groot voordeel op… geen last van inkoopstress 😉 .

Lees ook: verlanglijstjes maken voor de Sint

Hoe vaak schoen zetten per week?

Een van de grote hamvragen die veel ouders zichzelf stellen is ; hoe vaak moet ik mijn kindje zijn schoen laten zetten?’ Het meest voorkomende antwoord van onze lezeressen op deze vraag is één keer per week. Maarliefst 38% geeft aan dat de schoen maar eenmaal per week gezet mag worden.

Gemiddelde keren

Tellen we een tot tweemaal per week bij elkaar op dan komen we op zo’n 66% van de lezers uit. Ben je op zoek naar een gemiddeld aantal keren schoen zetten per week? Dan zit je dus save met 1 tot 2x per week.

Waarom 1-2x de schoen zetten?

Grappig om te zien dat ouders zo’n verschillende filosofie hebben achter het schoen zetten. De een wil niet dat het teveel een gewoonte wordt en besluit ‘dus’ maar maximaal tweemaal een schoentje bij de schoorsteen toe te staan. In sommige gevallen gaan daar zelfs officiële afspraken met de Sint aan vooraf 😉 .

Terwijl een ander juist beslist om ze iedere dag een schoen te laten zetten, maar daar niet dagelijks iets in te doen. Zo doet iedereen dat op zijn eigen manier.

De traditie van het schoen zetten van vroeger uit

Oorspronkelijk kom het zetten van de schoen uit de vijftiende eeuw. In deze periode zette arme mensen hun schoen in de kerk. De rijkere mensen stopten er dan vaak iets in. Een dag later (6 december) werden alle giften weer onderverdeeld onder de arme mensen.

Lees ook: het sinterklaasgeheim ontdekt, de voordelen

Andere leuke ideeën voor de Sinterklaas periode

Naast het bekende schoen zetten, het Sinterklaasjournaal volgen en de pakjesavond worden er door onze lezeressen veel andere dingen ondernomen rondom de Sinterklaas periode. We zetten ze even voor je op een rijtje.

Het meest genoemde idee voor de Sint periode is het bakken van pepernoten/kruidnoten. Uiteraard 😉 . Daarnaast schrijven nogal wat ouders een brief namens Piet of Sint. Strooien is ook populair. Maar ook het knutselen  om het huis in de Sinterklaas sfeer te krijgen is populair.

Een Piet die rommel achter laat doet het voor ouders én kinderen goed. Eén moeder gaf aan dat ze de schoentjes van de kinderen aan de keukenlamp had gehangen. Weer een ander had een Piet de knikkerbaan al helemaal (met veel cadeaupapier sporen) laten uitpakken en in elkaar laten zetten. Mogelijk de beste oplossing voor als je de avond vooraf ineens realiseert dat je niet genoeg cadeaupapier hebt. En een derde zet heuse moddervoeten in huis en knaagt alvast de wortel aan.

Doe eens gek en ga er in mee. Zo beleef je er zelf nóg meer lol aan.

Tip: De Kleine Huispiet brengt ook heel veel plezier. Leuk om geintjes mee uit te halen en de magie rondom Sinterklaas te versterken.

 

Sinterklaasjournaal

Van alle reacties gaf 69% aan het Sinterklaasjournaal wel te gaan kijken. Een enkele moeder hoopt dat de kinderen ook inderdaad bereid zijn om mee te kijken, omdat ze dit zelf zo leuk vind. 11% geef aan dit niet te doen vanwege de ontwikkelingen in de invulling van Piet.

 

Joyce van de Pas
Druk, druk, druk. Bij mij zit er te weinig uren in een dag. Herken je dat? Ik ben getrouwd en heb 2 schatten van kinderen die ik ook graag zo nu en dan achter het behang zou willen plakken. Daarnaast ben ik zelfstandig ondernemer, eigenaar van MamsatWork.nl, en van Zazou.eu een webshop met hippe kinderkleding. Heb je vragen voor me? Mail me, ik geef je graag antwoord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here