Het sinterklaassnoepgoed ligt alweer een tijdje in de winkel, en de speelgoedcatalogussen zijn bij velen ook al in de brievenbus gevonden. Er worden inmiddels al weer verlanglijstjes gemaakt en kinderen hebben het alweer over de schoen zetten. Hoe lang duurt het nog mam, voor Sinterklaas weer in het land is? Herkenbaar? Het Sinterklaasjournaal is weer gestart dus ook het schoen zetten gaat niet lang meer op zich laten wachten. Hoe gaan jullie hier mee om?
Hoe vaak laat jij ze de schoen zetten?
Ik ben een beetje in shock over hoe snel dit jaar voorbijvliegt. Nog even en de Sintkomt er weer aan. En niet lang daarna zetten we de kerstboom op en staan we weer in de rij voor de oliebollen (of een andere fijne invulling om de decembermaand te vieren en het jaar af te sluiten). Een goed moment om eens te peilen hoe onze lezers de Sinterklaasperiode gaan vieren. Want hoe doen anderen dat met het schoen zetten? Wat voor soort cadeautjes geven ze en hoeveel geld besteden ze eraan? En het Sinterklaasjournaal? Is dat nog volop in trek?
We hebben gevraagd naar de gebruiken rondom het Sinterklaasjournaal en het zetten van de schoen. Wat zijn de gewoontes van onze lezeressen?
De schoen zetten; hoe vaak en wat voor cadeautjes?
Het is een hele opvoedingskwestie geworden, die schoen zetten. De een laat zijn kinderen hun gang gaan, de ander maakt een schoenzet-kalender en een derde beperkt het tot een vaste afspraak van een of tweemaal per week. Wij zetten het naar aanleiding van ons onderzoek even voor je op een rijtje.
Welke schoencadeautjes geven jullie bij het schoen zetten?
Bij Sinterklaas hoort het zetten van je schoen! Van alle reacties in het onderzoek gaf dan ook maar 2% expliciet aan hier niets aan te doen. Zo af en toe wat snoep in de schoen, dat dan weer wel. Niet iedereen ziet snoepgoed als een cadeautje, maar anderen weer wel. De kinderen uiteraard ook. Ook een leuk idee: schrijf een Sinterklaasgedicht speciaal voor je kids en stop dat eens in hun schoen.
Het soort schoencadeautjes waar het meest voor gekozen wordt zijn de kleinigheidjes. Anders past het ook niet meer in de schoen natuurlijk. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een pakje Lego, DIY spullen, of stickertjes of iets dergelijks.
Wat mag het schoencadeautje kosten?
Het schoen zetten moet wel leuk blijven, vinden de meeste ouders. Wat je dan in de schoen doet wisselt nog wel een beetje, maar over het algemeen gaan onze lezers voor niet al te duur. Dat kleinigheidje dus.
De helft van de lezers heeft een bedrag genoemd wat ze bij het zetten van de schoen uitgeven. De antwoorden wisselen tussen 1 en 15 euro per cadeautje. 65% van deze reacties noemt een bedrag tussen de 1 en 3 euro wat besteed wordt aan een schoencadeautje. 10% geeft een maximum van 4 of 5 euro aan voor het schoen zetten en de rest zit nog wat hoger.
Ouders die hogere bedragen noemen geven vaak aan graag nuttige cadeautjes in de schoen te doen, zoals pyjama’s, rugtassen en ondergoed.
Wat zijn de populairste schoencadeautjes?
Heel populair voor de cadeautjes zijn knutselspullen, kleine dingetjes van de Action en natuurlijk snoep en chocola. Ook worden Lego en Playmobil regelmatig genoemd als cadeautje.
Tips van lezeressen:
De tip die veel moeders geven is om al vroeg te beginnen met het shoppen van de kleine cadeautjes voor in de schoen. Zo kan je ze voor een laag budget toch een wat leuker cadeautje kunnen kopen. Daarnaast levert dit nog een extreem groot voordeel op… geen last van inkoopstress 😉 .
Hoe vaak schoen zetten per week?
Een van de grote hamvragen die veel ouders zichzelf stellen is ; hoe vaak moet ik mijn kindje zijn schoen laten zetten?’ Het meest voorkomende antwoord van onze lezeressen op deze vraag is één keer per week. Maarliefst 38% geeft aan dat de schoen maar eenmaal per week gezet mag worden.
Gemiddelde keren schoen zetten per week
Tellen we een tot tweemaal per week bij elkaar op dan komen we op zo’n 66% van de lezers uit. Ben je op zoek naar een gemiddeld aantal keren schoen zetten per week? Dan zit je dus save met 1 tot 2x per week.
Waarom 1-2x de schoen zetten?
Grappig om te zien dat ouders zo’n verschillende filosofie hebben achter het zetten van de schoen. De een wil niet dat het teveel een gewoonte wordt en besluit ‘dus’ maar maximaal tweemaal een schoentje bij de schoorsteen toe te staan. In sommige gevallen gaan daar zelfs officiële afspraken met de Sint aan vooraf 😉 .
Terwijl een ander juist beslist om ze iedere dag een schoen te laten zetten, maar daar niet dagelijks iets in te doen. Zo doet iedereen dat op zijn eigen manier.
De traditie van het schoen zetten van vroeger uit
Oorspronkelijk kom het zetten van de schoen uit de vijftiende eeuw. In deze periode zette arme mensen hun schoen in de kerk. De rijkere mensen stopten er dan vaak iets in. Een dag later (6 december) werden alle giften weer onderverdeeld onder de arme mensen.
Lees ook: het sinterklaasgeheim ontdekt, de voordelen
Andere leuke ideeën voor de Sinterklaas periode
Naast het bekende schoen zetten, het Sinterklaasjournaal volgen en de pakjesavond worden er door onze lezeressen veel andere dingen ondernomen rondom de Sinterklaas periode. We zetten ze even voor je op een rijtje.
Het meest genoemde idee voor de Sint periode is het bakken van pepernoten/kruidnoten. Uiteraard 😉 . Daarnaast schrijven nogal wat ouders een brief namens Piet of Sint. Strooien is ook populair. Maar ook het knutselen om het huis in de Sinterklaas sfeer te krijgen is populair.
Een Piet die rommel achter laat doet het voor ouders én kinderen goed. Eén moeder gaf aan dat ze de schoentjes van de kinderen aan de keukenlamp had gehangen. Weer een ander had een Piet de knikkerbaan al helemaal (met veel cadeaupapier sporen) laten uitpakken en in elkaar laten zetten. Mogelijk de beste oplossing voor als je de avond vooraf ineens realiseert dat je niet genoeg cadeaupapier hebt. En een derde zet heuse moddervoeten in huis en knaagt alvast de wortel aan.
Doe eens gek en ga er in mee. Zo beleef je er zelf nóg meer lol aan.
Tip: De Kleine Huispiet brengt ook heel veel plezier. Leuk om geintjes mee uit te halen en de magie rondom Sinterklaas te versterken.
Sinterklaasjournaal
Van alle reacties gaf 69% aan het Sinterklaasjournaal wel te gaan kijken. Een enkele moeder hoopt dat de kinderen ook inderdaad bereid zijn om mee te kijken, omdat ze dit zelf zo leuk vind. 11% geef aan dit niet te doen vanwege de ontwikkelingen in de invulling van Piet. De schoen zetten blijft gelukkig wel een traditie.
Mijn kind mag echt zeker wel iedere dag zijn schoen zetten. Soms zitten er een paar pepernootjes in, soms een klein cadeautje. Zeker wel altijd iets. Hoe meer moeite mijn kind doet, hoe meer er in zit. Tekenen, zingen, lekkers voor het paard 🙂 Als hij zn best niet doet mag hij blij zijn met drie pepernoten. Alleen als hij het helemaal vergeet, krijgt hij natuurlijk niks.
Op pakjesavond geven we trouwens ongeveer voor €50 en mijn schoonouders ook, we doen vaak samen voor een flink cadeau waar hij lang plezier van heeft.
Wat fijn dat er een artikel geschreven is. Ons kind wilt echt iedere dag een schoen zetten, maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Dank voor de tips.