Niet alleen voor de visliefhebbers, maar ook voor de mensen die eigenlijk ‘niet zo’ van de vis zijn. Deze scholfilet uit de oven is een klein feestje en valt ook bij de niet vis liefhebbers hier in huis erg in de smaak. Daarnaast is het ook nog een makkelijk en snel recept om te maken. Geniet ervan!
Scholfilet uit de oven; een heerlijk visje dat zacht van smaak is
Jullie weten inmiddels allemaal dat ik probeer gezond te eten (met her en der een uitschieter) en ik vind het dan ook leuk om, zeker in het weekend, een beetje te experimenteren met ‘anders dan anders’ eten.
Ik ben niet zo van de aardappels, probeer duidelijk minder vlees te eten en vind een visje op zijn tijd erg lekker. En vis is gezond.
Probleem is echter dat manlief een nogal kieskeurige visliefhebber is. Hij eet het wel, maar het blijft beperkt tot witvis. Daar moet ik dus een beetje rekening mee houden. Vandaar deze keer een scholfilet uit de oven, vers van de afslag, gekregen om te proberen.
Hoe smaakt scholfilet ?
Schol maak ik eigenlijk te weinig. Het is een heerlijke vis, relatief zacht en neutraal van smaak (daar is manlief dan dus erg blij mee) en ook nog eens eenvoudig te bereiden.
Waarom ligt hij dan te weinig op ons bord? Ik heb géén idee! Je kan schol op veel verschillende manieren bereiden en de bereidingstijd is ook nog eens niet zo heel lang.
Toch kies ik er graag voor om met scholfilet uit de oven te werken zodat ik -als hij eenmaal in de oven staat- mijn handen vrij heb voor de rest van het eten. Ik gebruik in het recept hieronder overigens soja room omdat ik het liefst met plantaardige middelen werk, maar je kan ook gewoon zure room (sour cream) gebruiken als je wilt.
Ingrediënten scholfilet uit de oven (3-4 personen)
- 4 scholfilets
- 1 teentje knoflook
- beetje citroensap
- scheutje witte wijn
- handje peterselie
- peper en zout
- sojaroom (2 eetlepels)
- 50 gram geraspte kaas
- klein beetje boter op kamertemperatuur
Bereiden van de scholfilet uit de oven
Verwarm de oven voor de scholfilet voor op 180 graden. Besprenkel de scholfilet met citroensap en bestrooi met aardig wat peper en zout. Aangezien de scholfilet neutraal is van smaak mag je daar best wat kruiden aan toevoegen! Vet een ovenschaal in en rol de scholfilets op en steek vast met een satéprikker.
Het is weer eens wat anders dan krieltjes, groenten en vissticks hè!
Bereiding van de saus voor over de scholfilet
Bereiding ‘saus’: Meng de boter, sojaroom, peterselie, wijn, uitgeperste knoflook en kaas in een kom.
Doe de saus over de scholfilet en zet de schaal voor ongeveer 20 minuten in de oven. Als garnering kan je nog wat peterselie gebruiken en voilà… klaar is je scholfilet uit de oven! Ziet er lekker uit hè!
Ik heb de scholfilet uit de oven geserveerd met een lekkere dopererwten puree en gekarameliseerde worteltjes. Héél gezellig op je bord en de kinderen vinden het ook heerlijk.
Zelf haal ik de scholfilet het liefst bij de visboer. Juist omdat we niet iedere dag vlees of vis eten vind ik het niet erg als ik een beetje meer bij de vishandel betaal, maar je kan de scholfilet uiteraard ook gewoon bij de supermarkt halen.
MSC keurmerk
Let je wel op het MSC keurmerk zodat je zeker weet dat de schol die je koopt ‘eerlijk’ is? Nog een reden te meer trouwens voor mij om vaker schol op de menukaart te zetten… het gaat de laatste jaren heel erg goed met de schol mede dankzij de manier waarop het MSC zich inzet voor duurzame visserij.
Zij ondersteunen de gecertificeerde duurzame vissers en zo weet je ook dat je met de aankoop van deze schol een beetje bijdraagt aan een beter visklimaat.
Heb jij al eens schol gegeten? En zo ja… hoe maak jij hem het liefste klaar?
Wil je trouwens graag een variatie op dit recept maken? Kijk dan even naar de reactie van Henny hieronder, zij heeft de scholfilet uit de oven met een iets andere twist gemaakt.
Ik heb je scholfilet recept gebruikt als inspiratie voor mijn recept. De scholfilet bestrooid met zout, peper en verse dille. En toen opgerold. Wat boontjes en doperwtjes even gekookt in water met visbouillonblokje erin. Groenten eruit, kookroom en witte wijn erbij. Aanmaken met maizena. En dan de scholrolletjes erin, groenten er bovenop, en dan wat geraspte kaas. 8 minuutjes zachtjes laten pruttelen.. Mmmmmmmm.