Scholfilet uit de oven op een bedje van doperwten puree

Niet alleen voor de visliefhebbers, maar ook voor de mensen die eigenlijk ‘niet zo’ van de vis zijn. Deze scholfilet uit de oven is een klein feestje en valt ook bij de niet vis liefhebbers hier in huis erg in de smaak. Daarnaast is het ook nog een makkelijk en snel recept om te maken. Geniet ervan!

Scholfilet uit de oven; een heerlijk visje dat zacht van smaak is

Jullie weten inmiddels allemaal dat ik probeer gezond te eten (met her en der een uitschieter) en ik vind het dan ook leuk om, zeker in het weekend, een beetje te experimenteren met ‘anders dan anders’ eten.

Ik ben niet zo van de aardappels, probeer duidelijk minder vlees te eten en vind een visje op zijn tijd erg lekker. En vis is gezond.

Probleem is echter dat manlief een nogal kieskeurige visliefhebber is. Hij eet het wel, maar het blijft beperkt tot witvis. Daar moet ik dus een beetje rekening mee houden. Vandaar deze keer een scholfilet uit de oven, vers van de afslag, gekregen om te proberen.

scholfilet uit de oven

Hoe smaakt scholfilet ?

Schol maak ik eigenlijk te weinig. Het is een heerlijke vis, relatief zacht en neutraal van smaak (daar is manlief dan dus erg blij mee) en ook nog eens eenvoudig te bereiden.

Waarom ligt hij dan te weinig op ons bord? Ik heb géén idee! Je kan schol op veel verschillende manieren bereiden en de bereidingstijd is ook nog eens niet zo heel lang.

Toch kies ik er graag voor om met scholfilet uit de oven te werken zodat ik -als hij eenmaal in de oven staat- mijn handen vrij heb voor de rest van het eten. Ik gebruik in het recept hieronder overigens soja room omdat ik het liefst met plantaardige middelen werk, maar je kan ook gewoon zure room (sour cream) gebruiken als je wilt.

scholfilet uit de oven

Ingrediënten scholfilet uit de oven (3-4 personen)

  • 4 scholfilets
  • 1 teentje knoflook
  • beetje citroensap
  • scheutje witte wijn
  • handje peterselie
  • peper en zout
  • sojaroom (2 eetlepels)
  • 50 gram geraspte kaas
  • klein beetje boter op kamertemperatuur

Bereiden van de scholfilet uit de oven

Verwarm de oven voor de scholfilet voor op 180 graden. Besprenkel de scholfilet met citroensap en bestrooi met aardig wat peper en zout. Aangezien de scholfilet neutraal is van smaak mag je daar best wat kruiden aan toevoegen! Vet een ovenschaal in en rol de scholfilets op en steek vast met een satéprikker.

Het is weer eens wat anders dan krieltjes, groenten en vissticks hè!

scholfilet uit de oven

Bereiding van de saus voor over de scholfilet

Bereiding ‘saus’: Meng de boter, sojaroom, peterselie, wijn, uitgeperste knoflook en kaas in een kom.

scholfilet uit de oven saus

Doe de saus over de scholfilet en zet de schaal voor ongeveer 20 minuten in de oven. Als garnering kan je nog wat peterselie gebruiken en voilà… klaar is je scholfilet uit de oven! Ziet er lekker uit hè!

scholfilet uit de oven

Ik heb de scholfilet uit de oven geserveerd met een lekkere dopererwten puree en gekarameliseerde worteltjes. Héél gezellig op je bord en de kinderen vinden het ook heerlijk.

scholfilet uit de oven

Zelf haal ik de scholfilet het liefst bij de visboer. Juist omdat we niet iedere dag vlees of vis eten vind ik het niet erg als ik een beetje meer bij de vishandel betaal, maar je kan de scholfilet uiteraard ook gewoon bij de supermarkt halen.

MSC keurmerk

Let je wel op het MSC keurmerk zodat je zeker weet dat de schol die je koopt ‘eerlijk’ is? Nog een reden te meer trouwens voor mij om vaker schol op de menukaart te zetten… het gaat de laatste jaren heel erg goed met de schol mede dankzij de manier waarop het MSC zich inzet voor duurzame visserij.

Zij ondersteunen de gecertificeerde duurzame vissers en zo weet je ook dat je met de aankoop van deze schol een beetje bijdraagt aan een beter visklimaat.

Heb jij al eens schol gegeten? En zo ja… hoe maak jij hem het liefste klaar?

Wil je trouwens graag een variatie op dit recept maken? Kijk dan even naar de reactie van Henny hieronder, zij heeft de scholfilet uit de oven met een iets andere twist gemaakt.

1 gedachte over “Scholfilet uit de oven op een bedje van doperwten puree”

  1. Ik heb je scholfilet recept gebruikt als inspiratie voor mijn recept. De scholfilet bestrooid met zout, peper en verse dille. En toen opgerold. Wat boontjes en doperwtjes even gekookt in water met visbouillonblokje erin. Groenten eruit, kookroom en witte wijn erbij. Aanmaken met maizena. En dan de scholrolletjes erin, groenten er bovenop, en dan wat geraspte kaas. 8 minuutjes zachtjes laten pruttelen.. Mmmmmmmm.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven