Een schommel in de tuin voor kleine en grotere kinderen

Heerlijk buitenspeelgoed bij uitstek: de schommel. Of je nu een grote tuin ter beschikking hebt of een kleinere tuin, met een lage schommel kan je altijd wel uit de voeten. Zo heel veel plek heb je dan namelijk helemaal niet nodig, want een schommel kan super compact zijn. En toch kan je met verschillende schommel zitjes een schommel voor alle kinderen leuk maken. Zo kan je de schommel jaren lang gebruiken en door de verschillende zitjes steeds variëren en het leuk houden voor alle leeftijden.

lage schommel met speelhuis

Schommel zitjes voor alle leeftijden

Schommelen is een heerlijke bezigheid voor kinderen. Van even 5 minuten schommelen tussen de bedrijven door tot hele schommelsessies van een half uur. Als je het aan mijn kinderen vraagt dan behoort de schommel altijd tot het populairste buitenspeelgoed, zeker met de verschillende schommel zitjes. Dus je raad het al, wij hebben er jaren eentje in de tuin gehad.

Inmiddels zijn onze kinderen wat ouder, maar als we richting een speelpark gaan dan is de schommel nog steeds favoriet. En zelfs nu zou de schommel in onze tuin nog niet misstaan, alleen is het er in het nieuwe huis niet meer van gekomen.

Vanaf welke leeftijd op de schommel?

Wij zijn thuis in ieder geval al van jongs af aan begonnen met een lage schommel. Zelfs toen onze oudste nog een baby was hadden we het speelhuisje al staan van Fatmoose met schommel erbij. In eerste instantie ging ik dan op de schommel zitten, met Luc op schoot. Gewoon even zachtjes schommelen. Heerlijk vond hij dat en zijn schaterlachjes bezorgen mij dan weer een gelukzalig gevoel.

Maar vanaf welke leeftijd zijn schommels nu eigenlijk echt geschikt voor kinderen en met wat voor zitjes werk je dan?

Vanaf hun derde jaar kunnen kinderen wel zelfstandig op de schommel met een gewoon schommel zitje. Luc ging overigens ook als baby al in de schommel, maar uiteraard pas vanaf het moment dat hij zelfstandig goed en stevig kon zitten. En natuurlijk in de schommel met een baby zitje. Je kent ze wel, van die zitjes waar de beentjes tussendoor zitten zodat je kleintje niet van de schommel kan glijden. Ook daar kon hij tijden in vertoeven. Hij in de schommel met zitje, ik met een tijdschrift ervoor en dan zachtjes heen en weer duwen. Heerlijk!

Een duo schommel voor veel speelplezier

Wij hadden zelf maar één schommel, maar als ik het nu over mocht doen dan zou ik gaan voor de duo schommel. Bovenstaande schommel is bijvoorbeeld 2.40 meter hoog en 2.40 meter breed. Doordat hij maar twee staanders heeft is deze schommel behoorlijk compact en heb je niet veel ruimte nodig. Maar het grote voordeel van een duo schommel is dat je kinderen altijd tegelijk met een vriendje kunnen schommelen. En dat voorkomt een hoop kindergekibbel!

Je kan er ook voor kiezen om bij een duo schommel met verschillende schommel zitjes te werken. Een gewoon zitje en een nestschommel. Ook leuk! Wel een kleine kans natuurlijk dat ze dan allebei weer in de nestschommel willen en dat daar gekibbel over ontstaat 😉 .

Welke schommel zitjes zijn er allemaal?

Of dat je nu een enkele schommel in de tuin hebt staan of complete houten speeltoestellen in de tuin hebt, onderstaande zitjes voor de schommel kan je in alle gevallen gebruiken. En ben je uitgekeken op de onderstaande variaties? Dan kan ook een gewone autoband ontzettend veel plezier geven!

baby schommel zitje
baby schommel zitjes

Je start bij hele kleine kindjes dus met een baby zitje voor je schommel, zoals hierboven bijvoorbeeld.

standaard schommel zitje
houten schommel zitje
buigzame schommel

Vanaf ongeveer 3 jaar hebben je kinderen dus de leeftijd dat ze helemaal zelfstandig op een gewoon schommel zitje kunnen. Deze zitjes komen in allerlei varianten voor je schommel. Welke je kiest? Dat heeft helemaal met je persoonlijke voorkeur te maken.

Als je kinderen wat ouder worden dan zijn ze misschien een beetje uitgekeken op de standaard schommel zitjes. Toch kan je ook dan de schommel weer interessant voor ze maken met bijvoorbeeld een nestschommel zoals je hieronder ziet. Lekker chillen en hangen past helemaal bij de jonge tieners!

toffe nestschommel
nestschommel spider
extra grote nestschommel

In plaats van bovenstaande schommel zitjes kan je ook kiezen voor een trapeze stok of bijvoorbeeld een touwladder of klimtouw. Ook leuk!

Welke zitjes hebben jullie allemaal op de schommel gehad?

En ben je nog op zoek naar meer tips voor het leukste buitenspeelgoed, check dan het blog van Nicole!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven