Nu al een run op de papieren schoolagenda

Ik kon er vroeger geen genoeg van krijgen, van de schoolagenda en alle andere schoolspullen waar ik ieder nieuw schooljaar mezelf weer he-le-maal in onderdompelde. Die goede oude tijd. Ondanks dat er in de afgelopen jaren al heel wat veranderd is en we alsmaar digitaler worden met zijn allen blijkt die papieren schoolagenda nog steeds erg geliefd. Uit onderzoek van de Hema onder 1000 scholieren tussen de 11 en 18 jaar blijkt zelfs dat maarliefst 25% van deze jongeren hun schoolagenda voor het nieuwe schooljaar inmiddels al in huis heeft! Dat is bijtijds, vind je niet? Waren ze met het maken van hun huiswerk ook maar zo snel : razz: .

schoolagenda

Waarom nog steeds die papieren agenda?

Hoe komt het toch dat de papieren agenda nog steeds de voorkeur heeft in deze digitale wereld? Zelf zou ik denken dat het wat te maken heeft met het gemak van opschrijven en het feit dat hetgeen wat je opschrijft je beter bij blijft, maar daar heeft het niets mee te maken 😉 . Het heeft voornamelijk te maken met de identiteit die ze zichzelf aanmeten met de schoolagenda. Jongeren willen met hun papieren agenda zichzelf onderscheiden van de rest. En dat doet dus 88% van deze ondervraagde jongeren. Zij geven de voorkeur aan papier in plaats van digitaal en blijfven daarmee de traditie ‘in ere houden’ ondanks de intrede van bijvoorbeeld Magister (een leerlingvolgsysteem met onder andere een digitale agenda voor leerlingen in het voortgezet onderwijs).

schoolagenda, wat geeft men uit

Voor 87% van de ondervraagden is de agenda onderdeel van hun persoonlijke stijl en daarom onmisbaar. Gemiddeld geven jongeren het komend schooljaar 17 euro uit aan hun schoolagenda en gaan daarna aan de slag om de agenda te personaliseren.

Eigen identiteit met schoolagenda

Met de agenda kiest de leerling ervoor om zijn eigen stijl neer te zetten. De behoefte om zichzelf te onderscheiden door enerzijds wel of juist niet voor een merkagenda te kiezen en anderzijds, de schoolagenda die ze kiezen, te personaliseren is sterk aanwezig. Het personaliseren van de agenda gebeurd bijvoorbeeld met stickers, washi-tape en stempels.

Customizen niet alleen voor meisjes

De kans is tegenwoordig wel heel klein dat jongeren met dezelfde agenda als hun klasgenoot op school rondlopen: 47% van de Nederlandse scholieren customizen hun schoolagenda om zo een eigen stijl te creëren. Niet alleen meisjes zijn daar bedreven in. Ook jongens customizen hun agenda met bijvoorbeeld stickers (37%), stempels (20%) en zelfs washi-tape (16%). Lang leven de DIY papieren schoolagenda en de creativiteit 😉 .

Ik vind het tof om te zien dat de agenda nog steeds zo in trek is en zal zoonlief eens snel stimuleren om een agenda aan te gaan schaffen want hij behoort tot de 75% die nog geen haast heeft met het in huis halen van nieuwe schoolspullen.

schoolagenda, artikelen top 5

Uit het onderzoek van HEMA komen nog meer opvallende resultaten naar voren:

• de schoolagenda staat op nr 1 de top vijf van de meest favoriete schoolartikelen (gevolgd door de schooltas, schriften, pennen en map);
• meer dan de helft (54%) van de Nederlandse jongeren werkt in de klas op een laptop
• 40% van de scholieren volgt bijles via YouTube;
• bijna de helft (43%) van de jongeren krijgt huiswerk toegestuurd per email;
• slechts 12% van de jongeren houdt huiswerk bij in een digitale agenda;
• 88% van de scholieren kijkt ernaar uit om een nieuwe agenda uit te zoeken (de meisjes krikken het gemiddelde allicht iets omhoog)

Snuffelen tussen allerlei schoolagenda’s om digitaal te bestellen? Bol heeft uiteraard een enorm aanbod in papieren agenda’s die je gewoon vanuit je luie stoel kan bestellen 😉 .

 

 

2 REACTIES

  1. Mijn dochter van 14 (2 vmbo) vindt een papieren agenda juist heel vervelend. Ze vergeet dingen erin te zetten, ze vergeet erin te kijken, en doorgaans is ze hem voor de kerstvakantie alweer ergens kwijtgeraakt. School werkt met Magister, maar ook daar vergeet ze vaak op te kijken. Bovendien wordt vanaf de derde klas het huiswerk er niet meer ingezet. Ze zet dus haar huiswerk in haar telefoon, die heeft ze doorgaans toch al in haar hand *zucht*. Dan kan ze zelf bepalen of en wanneer ze een reminder krijgt, bijvoorbeeld 2 dagen voordat ze een toets heeft. Ze vindt het een ideale methode. Terwijl ik sinds begin van dit jaar juist weer een papieren agenda in mijn handtas heb zitten. Wat ik echt veel fijner en overzichtelijker vind dan afspraken in mijn telefoon zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here