Zo ziet de schooldag van een basisschool kind er uit

Ben je wel eens benieuwd hoe een dag in het leven van een schoolkind eruitziet? Wat doen ze allemaal op een schooldag op de basisschool? Wat leren ze? En hoe vullen ze hun ‘vrije tijd’? In deze blog nemen we je mee in een dag uit het leven van een schoolkind.

Een schooldag op de basisschool in een notedop

schooldag basisschool kind en het ritme op zo'n dag

De ochtendroutine

De meeste schoolkinderen staan tussen 7:00 en 8:00 uur op. Na een ontbijt is het tijd om voor de kinderen om zich klaar te maken voor school. Dat betekent tandenpoetsen, aankleden en boterhammen smeren. Om ongeveer 8:30 uur vertrekken de meeste schoolkinderen naar school en zullen de lessen opstarten. 

Ps… wist jij dat een aardig deel van de kinderen die naar de basisschool gaat in de ochtend tv kijkt?

De schooldag zelf

De schooldag begint meestal met een kringgesprek. In de kring wordt de dag besproken, wordt er voorgelezen en worden er soms liedjes gezongen. Daarna beginnen de lessen. De meeste schoolkinderen hebben de volgende vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Wiskunde
 • Aardrijkskunde
 • Geschiedenis
 • Natuur en Techniek
 • Lichamelijke opvoeding

In de lessen leren de kinderen natuurlijk nieuwe dingen. Ze leren lezen, schrijven, rekenen, taal, geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek. Ook leren ze over andere culturen en over standaard waarden en normen in onze samenleving. Benieuwd naar een voorbeeld van oefenstof die kinderen krijgen? Bekijk dan hier eens een aantal oefenbladen van rekenen.

De lunch voor basisschool kinderen

Rond 12:00 uur is het tijd voor lunch. Er zijn scholen waar de kinderen een middagpauze hebben die niet op school plaatsvindt én er zijn scholen die ervoor kiezen om met een continurooster aan de slag te gaan.

In het laatste geval eten de kinderen van de basisschool op zo’n schooldag hun lunch in de klas. Er is een gezamenlijke lunchpauze en met een beetje mazzel wordt er nog kort buitengespeeld.

Op de basisscholen waar nog geen continurooster ingevoerd is eten de kinderen tussen de middag thuis of op de BSO. Dan hebben ze vaak wat langer pauze.

De schooldag middag op de basisschool

Na de lunch zijn er nog een paar lessen. Rond 15:00-15.30 uur is de schooldag afgelopen. En in het geval van een continurooster op de basisschool kan dit zelfs nog wat eerder zijn.

De vrije tijd van schoolgaande kinderen

De vrije tijd van schoolgaande kinderen is heel divers. Sommige schoolkinderen gaan na schooltijd naar huis, anderen naar de BSO als de ouders nog aan het werk zijn.

Thuis én op de BSO wordt er gespeeld en voor de wat oudere klassen is er soms ook huiswerk dat nog gedaan moet worden. De kinderen draaien daarnaast overuren als het gaat om sportclubjes, een muziekles of een andere activiteit (denk ook aan afspreken met andere kinderen).

Bedtijden van de basisschool kinderen variëren overigens, afhankelijk van de leeftijd van een basisschool kind. In dit blog lees je meer over bedtijden voor kinderen.

Tips voor moeders

Als moeder van een schoolkind kun je het volgende doen om je kind te helpen bij zijn of haar schoolcarrière:

 • Zorg ervoor dat je kind goed uitgerust is voor school. Zorg voor een gezond ontbijt en zorg ervoor dat je kind voldoende slaapt.
 • Help je kind bij het maken van huiswerk. Geef je kind tips en steek hem of haar een hart onder de riem.
 • Bespreek met je kind wat hij of zij op school heeft geleerd. Dit helpt je kind om de stof beter te begrijpen.
 • Laat je kind zien dat je trots op hem of haar bent. Dit geeft je kind zelfvertrouwen.
 • Help je kind waar nodig met extra oefenstof om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling niet stil komt te staan. Een tip; je kan gemakkelijk en gratis werkbladen downloaden voor elk vak en groep op www.wijzeroverdebasisschool.nl 

Conclusie

Een schooldag in het leven van een basisschool kind is een drukke dag. Ze leren en doen veel op school, maar ook daarnaast zijn ze nog volop bezig. Gelukkig zijn het vaak ook leuke dagen, waarin de kinderen veel plezier kunnen hebben met vriendjes en vriendinnetjes. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven