Een mislukte schoolfoto… de zorg van iedere ouder

Een paar maanden geleden schreef ik al een blog over de schoolfoto van onze dochter. Een blog vol frustratie en woede, omdat er, naar mijn mening, teveel gephotoshopt was en dat zonder overleg. Voor de nieuwsgierigen onder jullie… het blog heet kom niet aan mijn kind … en ik geef toe… de titel is wat scherp, maar ik was dan ook behoorlijk geïrriteerd. Wees gewaarschuwd … het heeft vooral op facebook een hele stroom met kritiek ontketend 😉 .

Overigens kwam daar heel duidelijk een tweekamp uit. Moeders die zich helemaal konden vinden in mijn punt, maar ook een partij lezers die mij maar een aanstellerige aandachtstrekker vonden. Tja, wat een beetje photoshop en een schoolfoto al niet teweeg kan brengen…

schoolfoto

Afijn, terug naar de schoolfoto. Ik ben en blijf van mening dat je zo weinig mogelijk photoshopt. Maar dat blijkt dus heel persoonlijk te zijn. In ieder geval schaar ik mijzelf in het rijtje niet-geschoten-altijd-mis moeders. Waarmee ik wil zeggen dat ze wat mij betreft de schoolfoto op iedere willekeurige dag kunnen inplannen, want ik vergeet het toch. Standaard kom ik er aan het eind van de dag achter dat het die dag ‘schoolfoto dag’ was. Vette pech. Zoonlief vertrok die ochtend nog met een ongekampde kop haar omdat hij niet vooruit te branden was en dochterlief zat nog onder de chocoladevlokken (of waren het vlekken 😛 ), omdat haar sessie vlak na het ontbijt gepland stond en ik dus totaal geen extra screening had gedaan van tevoren.

Zo ongeveer gaat dat bij ons. Maar who cares? Ik vind dat prima. Ik hoef geen gelikte foto’s. Ik wil mijn eigen kind op de foto, gewoon zoals ze is. En in ons geval betekent dat een dochter met chocoladevlekken èn litteken. En een zoon die schaapachtig grijnst omdat hij zich geen houding weet te geven.

Terugkijkend naar de discussie die wij met de fotograaf destijds gehad hebben ben ik nu wel onder de indruk van de manier waarop ze bij Nieuweschoolfoto omgaan met het hele fenomeen schoolfoto. Om te beginnen zorgen ze voor een goede planning en uitstekende apparatuur, maar waar ik dus vrolijk van word is dat je als ouder de schoolfoto gewoon online kan bekijken en eventueel kan bestellen.

Was dit in ons geval gebeurd, dan was er helemaal niets aan de hand geweest. Hadden we vóór het afdrukken van de foto’s gewoon aan kunnen geven dat we onze dochter graag zien zoals ze is, en niet met een volledig geretoucheerd gezicht. Had ik ook niet perplex gestaan bij ontvangst van de schoolfoto, omdat ik vooraf al had gezien wat ik zou ontvangen. Kijken, beslissen en online bestellen. Ik snap niet dat dat niet altijd toegepast wordt!

Wat vind jij van de schoolfoto? Zie jij het liefst je kind helemaal netjes gestyled en gekapt? Of ga jij voor de foto waar jouw kind zichzelf laat zien zoals hij is?

 

schoolfoto post

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven