Schoolkamp 1989-2011, door Rachelle Verhage

Groep 8 gaat op schoolkamp. En dus ook onze oudste zoon. Hij is er klaar voor, heeft de nodige voorbereidingen getroffen en kan niet wachten om te gaan. Ik ben er niet klaar voor, heb geen voorbereidingen getroffen en kan niet wachten tot hij terug is. ‘Jij bent vroeger toch ook op kamp geweest?’ vraagt hij me.

Tja, ik ging ook op schoolkamp in groep 8. Ik had er ontzettend veel zin in. Maakte al plannen naast wie ik zou slapen, totdat de schoolleiding bekend gemaakt werd in de klas. Prompt liep mijn moeder binnen. Zij ging mee, verrassing! Vol ongeloof heb ik mijn moeder aangestaard en later toegefluisterd, ‘moest dit nu?’ Je begrijpt dat ik niet blij was, en dat is dan het understatement van het jaar 1989. ‘Gezellig’ pakten we samen onze tassen in en bracht mijn vader ons naar school. Daar gingen we met de bus richting Moergestel. Drie heerlijke dagen met mijn vriendinnetjes, zonder ouders.. oh nee, ik niet!

’s Avonds lagen we in de diverse stapelbedden en hadden de grootste lol. De grappenmaker van de klas had last van zijn humor en de slappe lach was het gevolg. De illegaal meegenomen zakken chips werden stiekem open getrokken en voordat we er erg in hadden ging het volume een tandje hoger. Dit alarmeerde de kampleiding en MIJN moeder stak daarop haar hoofd om de deur, ‘ Willen jullie nu wat zachter doen en gaan slapen, morgen hebben we een drukke dag voor de boeg,’ sprak ze streng. Dit gevalletje maakte mij natuurlijk niet populairder en de grappenmaker richtte zijn pijlen op mij. Ken je het liedje ‘Je vader die is gek?’ van Kinderen voor Kinderen? Vervang vader door moeder en een nieuw lied werd geboren.

De Bonte avond zou het feest der feesten worden. Alle meiden hadden zich opgemaakt en hun mooiste kleding aangetrokken. Ik weet nog hoe trots ik was op mijn blauwe rok met zwarte petticoat eronder. Hij stond me super! En wat zou ik een indruk maken op mijn basisschoolvriendje. Een playbackshow zou plaatsvinden en nieuwsgierig stonden we te wachten op alle acts die zouden komen. Mijn moeder kon niet achterblijven natuurlijk! Ze had een lied ingestudeerd en bracht deze met volle overgave volledig in een tenue van pyjama en slaapmuts (zoals kabouter Plop). Ik kon wel door de grond zakken. Daar sta je dan als 12 jarige!

Als ik er op terug kijk ben ik natuurlijk heel dankbaar. Want deze herinneringen gaan nooit meer weg. Als mijn lieve moeder later in een aanleunwoning zit, denk ik hopelijk met weemoed terug aan schoolkamp 1989. Maar in 1989 dacht ik daar heel anders over. Daarom gaat mijn zoon op schoolkamp 2011 zonder zijn moeder. En begrijp ik nu pas waarom mijn moeder wél meeging.

Wil je meer lezen van Rachelle? Kijk dan hier

7 gedachten over “Schoolkamp 1989-2011, door Rachelle Verhage”

 1. Mijn dochter is 2 jaar dus gaat voorlopig niet op schoolkamp. Ik moet er dus nog niet aan denken dat ze een paar dagen van huis weg is. Maar het zal snel genoeg gaan. Ik hoop dat ik dan mee mag op schoolkamp, maar of ik er over 10 jaar nog zo over denk?

  Groetjes Melanie

 2. Hoi Rachelle,
  Super je verhaal over meegaande ouders op kamp. Denk ook dat scholen er niet meer buiten kunnen zonder hulp van maar ik mocht niet mee van mijn zoons en snap wel waarom:))
  Gelachen om je verhaal , op naar je volgende!
  Ga zo door !!!!!

 3. hoi Rachelle,
  wederom complimenten. Het is denk ik de nachtmerrie van iedere zoon of dochter dat ma of pa meegaat op schoolkamp. Ik heb genoten en gelachen van je verhaal.
  Tot volgende week. Ik kijk er weer naar uit.
  Groetjes,
  Dianne

 4. Hey rachel,

  Mijn moeder is bij al haar dochters (drie in totaal) meegeweest op kamp en dat is ons allemaal goed bevallen. Mijn moeder zei altijd:”wat je op kamp doet, moet je zelf weten. Ik zie het niet”. En ze heeft zich eraan gehouden. Ze bemoeide zich niet met ons en heeft er dus zo voor gezorgd dat zowel wij (de zussen) als zijzelf een hele leuke tijd hadden.
  Misschien wel een goed voorbeeld voor moeders die nog twijfelen om mee te gaan…..

  groetjes
  liesanne

 5. Hoi Rachelle,

  Weer een mooie en herkenbare column van je.
  Het is voor mij alweer een hele tijd geleden dat ik op kamp ben geweest met groep 8,vroeger gewoon de zesde klas. Ik kan me voorstellen, gezien de kosten wat je beschrijft voor een kamp,dat het niet meevalt voor ouders. Maar als 1 ouder meegaat, zal die ook wel voor de kosten op moeten draaien, dat is dan dubbel-op. Ik vind dat ouders niet mee moeten op kamp. Ik zie het als een soort van “afsluiting” van het jong zijn. Kinderen van die leeftijd hebben al lang genoeg aan moeders handje gelopen, en vinden het zelf ook tijd worden om zelfstandig, voor zover mogelijk, de volgende stap te nemen in hun leventje, en daar hebben ze zeer zeker niet de moeder/vader bij nodig op kamp. Als mijn dochter of leraar mij toentertijd gevraagd had om mee te gaan als leiding,had ik dit zeer zeker niet gedaan.

  Groetjes van Marina, tot schrijfs.

 6. Hoi Ruben,
  Ik denk dat gezien de huidige tekorten het niet mogelijk is om zonder ouders op kamp te gaan. Ook de financiele tekorten spelen dan mee. Ouders zijn vrijwilligers en kosten dus geen geld. Schoolkampen kosten tussen de 70 en 100 euro (ligt aan de activiteiten) en dat is voor sommige ouders veel om te moeten missen. Als er meer (betaalde) leiding mee gaat gaat ook de kostprijs omhoog. Maar persoonlijk en even de tekorten erbuiten laten.. zou het wel een ideaal plaatje zijn dat ouders niet meegingen. Je merkt wel dat het gros van de leerlingen het niet prettig vinden dat hun vader/moeder meegaat. Maar ik vrees dat het bij een plaatje blijft. Ik ben ook nieuwsgierig wat andere ouders vinden???
  Bedankt voor je reactie!!
  Groetje Rachelle

 7. Hoi Rachelle,

  Wat een mooi verhaal! En zo herkenbaar, ik denk voor velen.
  In het kader van leraartekorten en besparingen gaan er natuurlijk heel vaak ouders mee.
  Hoe denk je er nu in het algemeen over? En wat vinden de andere lezers?
  Ouders mee op Schoolkamp of niet?!

  Groeten Ruben

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven