De schoolkeuze na de middelbare school? Wij vonden het hier best een uitdaging moet ik zeggen. Niet dat wij moeten kiezen, dat moet uiteraard de puber zelf doen. Maar als je op jonge leeftijd geslaagd bent voor je diploma, dan is dat niet altijd even makkelijk. Toch moest Luc zich al een aantal maanden geleden inschrijven voor zijn volgende opleiding. Inmiddels heeft hij in ieder geval zijn keuze gemaakt gelukkig en start hij in september aan zijn nieuwe opleiding. Ik vertel je graag hoe je je puber kan begeleiden in het maken van zijn of haar nieuwe schoolkeuze.
Hoe maak je de juiste schoolkeuze na je middelbare school
De schoolkeuze na de lagere school is eigenlijk een eitje. Je krijgt een duidelijk advies mee van de leraren en alle middelbare scholen nemen dit advies over. Als dan de keuze voor een school gemaakt mag worden na groep 8, dan weet je al voor welk niveau je gaat. Het kiezen van de (voor jou) juiste school is dan het enige wat nog overblijft. De schoolkeuze ná de middelbare school is echter wat ingewikkelder hebben we gemerkt.
Welke schoolkeuze maak je? Een beroepsopleiding of wat algemener?
Gelukkig wordt er op de middelbare school best wel wat tijd gestoken in de begeleiding van de leerlingen bij hun verdere opleidingskeuze. Maar ondanks al deze begeleiding blijft het een lastige keuze op zo’n jonge leeftijd. Het voelt natuurlijk ook alsof je moet kiezen voor de rest van je leven. Dat laatste hebben we onze puber overigens snel uit zijn hoofd gepraat. Ons advies? Maak nu een keuze waar je hart ligt of waar je denkt het meeste plezier uit te halen. Denk daarbij niet teveel na over ‘later’ want wie werkt er nu nog in een beroep waar hij of zij precies voor gestudeerd heeft? Wij niet in ieder geval!
Zo is Frank afgestudeerd natuurkundige, maar werkt hij al sinds jaar en dag als programmeur. En ik? Ik heb na mijn (halve) studie allerlei banen gehad. Van programmeur tot business unit manager tot uiteindelijk zelfstandig ondernemer. Zo zie je maar dat het lastig inschatten is of dat je nieuwe schoolkeuze ook leidt tot een baan voor de rest van je leven. Je weet op voorhand gewoon niet of je de juiste schoolkeuze gaat maken. Maar wat wél van belang is, is dat je je studie met plezier doet. Of in ieder geval met zoveel mogelijk plezier, want pubers vinden studeren sowieso niet zo leuk 😉 .
Laat je voorlichten op open dagen en onderwijsbeurzen en struin rond op internet
Zoals gezegd worden leerlingen op het middelbaar onderwijs ondersteunt met informatie rondom de keuzemogelijkheden voor een nieuwe studie. Zo heeft Luc bijvoorbeeld meeloopdagen gehad in zijn laatste jaar, doen ze snuffelstages en wordt er een profielwerkstuk gemaakt. Dit is heel zinvol geweest. Daarnaast zijn wij nog met hem naar onderwijsbeurzen geweest om toch wat te ‘proeven’ aan de vervolgopleidingen die er zijn. Nog voor de Corona gelukkig. Uiteindelijk hebben we ook veel op internet gelezen over de diverse opleidingen om op de hoogte te raken over de te maken schoolkeuzes. Maar ook beroepenpagina’s kunnen helpen bij het verkrijgen van inzicht. Zo las ik bijvoorbeeld bij de Tio Hotelschool over de beroepen waar je in terecht kan komen na deze studie. En dat was een stuk veelzijdiger dan ik in eerste instantie van een hotelschool zou verwachten.
Weet je zoon of dochter echt nog niet welke studie de voorkeur heeft, dan is laatstgenoemde bijvoorbeeld een opleiding met een hele brede basis. Van hotelmanager tot accountmanager bij andere bedrijven en van marketing manager tot juist beroepen in de food sector en zelfstandig ondernemer of weddingplanner. Je kan het er allemaal leren en dat betekent dat je een opleiding volgt waarmee je beroepsmogelijkheden na je opleiding ook een stuk breder zal zijn.
Tip: praat erover aan de eettafel! Pubers kunnen nogal in hun eigen wereld zitten waardoor er veel gedachten intern plaatsvinden. Wij hebben wel gemerkt hoe belangrijk het is om er veel over te praten. Zo kan je tijdens vrijblijvende gesprekken met je puber allerlei scenario’s schetsen waardoor hij of zij een beter beeld krijgt van de eigen toekomst.
Luc is uiteindelijk ook geslaagd in zijn keuze voor een opleiding. Ook een opleiding met een brede basis en meerdere mogelijkheden. En zo zijn er meer opleidingen met een brede basis. Dus geen nood voor de jongeren die voor het maken van een schoolkeuze staan en nog niet weten wat ze willen. En ook geen nood voor de ouders. Op ieder potje past een dekseltje en dat geldt ook voor jouw kind. Misschien is het ene kind wat sneller in het maken van de keuzes dan het andere kind, maar ook via een omweg kan jouw kind uiteindelijk de school (en baan) vinden die bij hem of haar past!