De nare regeltjes op scholen en de praatjes eromheen

“Als je iets heel graag wilt en het lukt niet…… probeer het dan gerust een tweede keer”. De praatjes bij de einduitslag geven een andere indruk dan de schoolregels rondom het presteren!

studeren in het buitenland en schoolregels

Schoolregels en de spannende diploma-uitslag

Yesssss! In juni was het eindelijk in the pocket. Onze oudste zoon is geslaagd voor zijn middelbare school! Wat een enorme spannende dag. Ook voor mij als moeder.

Na 5 jaar positief volharden, bij zichzelf blijven en roepen: “Het komt goed” heeft hij zijn VMBO-T diploma gehaald. Van Havo naar VMBO-T zakken was al niet zoals het hoorde, maar de schoolregels in het huidige schoolsysteem geven je geen keus. Laat staan toen hij ook daar nog een jaar doubleerde. Terwijl hij gewoon bij kinderen in de klas kwam uit zijn groep 8 van weleer!

Wat heeft hij vaak moeten volharden en hebben wij als ouders er voor hem moeten staan. Vol vertrouwen en geloof. Tegenover hoe het hoorde volgens school en de bijkomende regeltjes.

Zijn wens vertrouwen

Zijn wens was: “Ik wil hier blijven en hier mijn diploma halen.” En dat heeft hij gedaan. Gewoon nog voor zijn 17e verjaardag. Echt niks aan de hand. Er zijn immers ook bomen die langzamer groeien. Die heel sterk gaan staan en hoog kunnen worden. Als jongere leerling heeft het hem goed gedaan deze weg. Met nog een leven lang om te leren.

Eigen manier en tempo van groeien

Ik wens dat hij aan zijn middelbare school heeft laten zien dat echt iedereen zijn eigen tempo en weg heeft. Zijn eigen manier van leren en groeien. En dat je met positief bejegenen verder komt dan denken in beperkingen en onmogelijkheden en alle bijbehorende schoolregels. Want het voelt alsof ze je liever kwijt zijn dan rijk. Ze kijken niet mee naar wat dan wel passend is om je wens te halen.

Jongens en pubereigenschappen en schoolregels

Vele jongens kregen bij hun uitreiking te horen dat ze eerder zakten, bleven zitten, altijd te laat kwamen, opdrachten niet inleverden, punten net haalden. Pubers die in deze jaren enorm zijn gegroeid. Met heel veel testosteron in hun lijf. Dat uiteindelijk rond hun 15e– 16e weer een stuk zakt.

Pubers die niet echt gemotiveerd zijn, want waar doen ze het precies voor? Puber zijn en opeens zelf moeten gaan doen, plannen, motiveren en organiseren valt niet voor iedereen mee. Zeker niet als je dan ook nog die starre schoolregels moet volgen. En dan hebben we het uiteraard niet over de regels die opgesteld zijn voor een fijn klimaat op school, maar over de regeltjes rondom de cijfers.

Vertrouw in je eigen wensen en kunnen niet alleen in schoolregels

Wij hebben de champagne door de tuin laten spatten en buiten de vlag en de slingers gehangen en elkaar trots aangekeken. Hij heeft het bewezen. Met vertrouwen en zijn eigen wensen naleven kom je er wel.

Ook met doorzetten. Met omgaan met spanning. Met rustig en positief blijven. Met geloof in jezelf. Presteren hangt niet alleen af van de schoolregels en de cijfertjes. Nu staat er een pracht cijferlijst. Terwijl we zwart op wit hebben gekregen dat het hoogstwaarschijnlijk echt nooit zou gaan lukken op deze school?

“Als het de eerste keer niet lukt…”

Bij de diploma-uitreiking stond de directeur op het podium met een prachtig praatje.
Maarten van der Meijden had deze week net zijn tocht gezwommen in Friesland. Daar wees de directeur op “Als het een eerste keer niet lukt, mag je het altijd nog weer proberen” .

Nou …. Dat hebben wij in deze jaren niet mogen voelen. Terwijl hij vol vertrouwen deze quote door de zaal riep keek ik recht in de ogen van een van de mentoren van afgelopen jaren. Die het met zijn hart zelf ook echt zo voelde. Zelf als puber had ervaren hoe lastig hij het destijds vond om de middelbare school te doorstaan. Maar door de regeltjes ook met het systeem mee moest, omdat het nu eenmaal zo ‘hoort’. Een systeem van schoolregels en geld. In plaats van vertrouwen en kijken naar wat er echt nodig is.

Door met jouw positieve karaktereigenschappen

Op naar weer een nieuwe verse stap. Weer verder ervaren en ontdekken. Met jouw positieve karaktereigenschappen. Want daar kom je verder mee dan sommige cijfers op je eindlijst.

Aan alle andere scholieren en hun ouders in het komende schooljaar: Blijf alsjeblieft jezelf geloven en vertrouwen dat het op jouw manier en tempo gaat lukken ?.

“Als je iets heel graag wilt en de eerste keer lukt het niet……
dan mag je het best nog een tweede keer proberen”

Of wat vaker!
Je hebt nog een heel leven voor de boeg om te leren en te groeien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven