Wat doe je met de schoolwerkjes van je kind? Opruimen die handel!

“Kijk mama!” roept mijn kleuter vol trots, en rolt het zoveelste schilderwerk van formaat XL uit. “Wauw wat mooi!” roep ik net zo enthousiast. Met stralende oogjes vertelt ze waar ze  met zoveel passie aan gewerkt heeft. “Dit is de kerstmannn….en dit is de kerstbooooom..en dit is..euhm..een steeeer..en dit is de maan.” Enorm trots ben ik op mijn (wanneer-ze-er-zin-in-heeft) artistieke dochter. Maar al die schoolwerkjes die stapelen zich maar op! Waar laat ik ze in Godsnaam!

Honderden schoolwerkjes van je kinderen

Je herkent het ‘probleem’ vast wel, al die schoolwerkjes die overal rondslingeren in huis. Dit was haar derde creatie deze week. Mijn designradiator in de keuken is verzwolgen door getekend, geschilderd, geknutseld, gevouwen en geknipt papier, vastgeklonken met twee dozijn magneten.

Er komt een moment waarop enige toevoeging onmogelijk blijkt. Dan wijk ik uit naar de kast. Maar ook die ruimte is beperkt. En dan komt het neer op … keuzes maken. Welke schoolwerkjes mogen blijven en welke gaan er keihard en onverbidderlijk de kliko in? Inmiddels ben ik er gemakkelijker in geworden waar het tussen-neus-en-lip-tekeningen betreft die ver onder hun kunnen liggen. Maar dan nog puilt mijn kast uit van de papieren trofeeën en de niet-vouwbare kunstwerken.

Lees ook: Pesten op de basisschool, zelfs de leerkracht doet mee…

Hoe zorg je ervoor dat er geen ruzie ontstaat over de meegebrachte creaties?

Do’s en Dont’s:

  1. Neem de creatie ALTIJD serieus en reageer enthousiast.
  2. Bij twijfel: gok in Godsnaam niet wat er afgebeeld staat. Een giraffe lijkt best veel op een kerstboom!
  3. Beter is te vragen wat voor moois ze getekend/geverfd/geknutseld hebben. Duurt het verhaal, van bv. het kindeke Jezus met stal en 30 diersoorten waar hij niet op kan komen, te lang? Breek het af door zo enthousiast als mogelijk te roepen: “Die verdient een mooi plekje! Zullen we ‘m ophangen?”
  4. Wacht op aanvullingen voordat je creaties gaat verwijderen.
  5. Selecteer de objecten waarvan je hart spontaan breekt bij de gedachte deze in de kliko te gooien.
  6. Voorkom drama bij definitieve verwijdering: Leg de werkjes NOOIT en te NIMMER open en bloot in de oud-papier-mand. Stop het desnoods tussen de kranten en in de schuur. Want o wee als je kinderen de creaties in de oud papierbak zien liggen… dan is het huis te klein!

Lees ook: wat als je kind niet mee mag spelen op het schoolplein ?

Wat doe je met de schoolwerkjes die je graag wilt bewaren?

Wat te doen met de mooiste kan-het-niet-over-mijn-hart-verkrijgen-weg-te-gooien-creatieve-uitspattingen?

Decoratie in de slaapkamer

Lijst een aantal van de mooiste tekeningen in en hang deze op in de slaapkamer van je kind als decoratie. Of in je eigen slaapkamer, dat kan natuurlijk ook. Vervang de tekening geregeld door nieuwe exemplaren.

Collage maken

Maak een mooie collage van verschillende schoolwerkjes van je kinderen en hang deze ergens centraal op. Verwissel ook in dit geval periodiek. Je kan bijvoorbeeld ook na elk jaar de mooiste werkjes selecteren en inlijsten.schoolwerkjes in fotoboek

Maak een fotoboek van je schoolwerkjes!

Dit is mijn beste tip ever! Maak van de werkjes een foto en maak een mooi fotoboek. Zo blijven de mooiste schoolwerkjes vereeuwigd en kun je de originele exemplaren eventueel weggooien (let op punt 6!). Efficiënt en ruimtebesparend! Natuurlijk kan je ook een doos bestempelen tot definitieve bewaardoos voor je kinderen waar je de aller-aller-aller mooiste tekeningen in bewaard.

Het laatste punt kwam laatst spontaan bij me op nadat ik voor het eerst geconfronteerd werd met de stapel werkjes van mijn kleuter nadat ze groep 1 had afgerond. Tel daarbij op de talloze foto’s die op school zijn gemaakt en netjes in een blog worden gezet. Het geeft zo’n leuk totaalbeeld van het schooljaar! Ik besloot de werkjes en de foto’s te bundelen in een fotoboek. Van alle werkjes maakte ik een foto en ik maakte een selectie van de blogfoto’s.schoolwerkjes verwerken in fotoboek

Kies een Fotoboeken leverancier en klaar de klus

Nou ben ik erg slecht in het maken van fotoboeken. Geen tijd, gevarieerd met geen zin. De klus moet dus zo snel mogelijk geklaard worden om concentratieverlies te voorkomen. Bij de meeste fotoboeken sites kan je -voor luie mensen zoals ik- een thema kiezen waarbij de pagina’s al voor je gedecoreerd zijn. Super handig natuurlijk!

Je kiest een thema uit wat qua uitstraling past bij wat je zoekt en je kan aan de slag. Maak een selectie van alle foto’s van de schoolwerkjes die je hebt gemaakt (ze hoeven natuurlijk niet allemaal in het fotoboek, maar het mag wel 😉 ). Het handigste is als je ze op chronologische volgorde hebt staan, maar dit hoeft natuurlijk niet. Na het plaatsen van de foto’s in het fotoboek kan je de foto’s vaak nog qua formaat wijzigen en tekst en/of kaders plaatsen. Of leuke afbeeldingen erbij zetten.

schoolwerkjes opruimen

Wat zal je kind onder de indruk zijn!

Wedden dat jouw peuter, kleuter of tiener het ontzettend leuk zal vinden om zijn of haar eigen fotoboek in handen te hebben met alle eigen creaties erin? Het is een feest van herkenning. Het fotoboek is een gedenkwaardig geschenk vol herinneringen, voor mezelf, maar vooral voor mijn kind!

Heb jij nog leuke andere ideeën om de schoolwerkjes van je kinderen in te verwerken? Dan horen wij dat graag!

 

 

6 gedachten over “Wat doe je met de schoolwerkjes van je kind? Opruimen die handel!”

  1. Leuke tips! Hier gaan de werkjes ook een bak in en worden uitgezocht zodra deze vol is. Het fotoboek idee zie ik wel zitten (en scheelt weer ruimte).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven